امروز می خواهیم به سراغ پل طبیعت تهران برویم که با ساختاری منحصر به فرد، چشم بسیاری را از سراسر دنیا به خود خیره کرده است و بعد از برج میلاد می تواند نماد تازه ای برای پایتخت باشد. به شما تعدادی از عکس های پل طبیعت را نشان می دهیم و از فرصت های خوشگذرانی در آن برای تان می گوییم. در این مطلب با طراح پل طبیعت تهران نیز آشنا می شوید و می فهمید طراحی این سازه توسط چه کسی انجام شده و چه نکاتی در آن مد نظر قرار گرفته است. در ادامه راه های دسترسی به این پل را هم نشان تان می دهیم.
Hesam Montazeri
چرا پل طبیعت؟
- این پل، تماشای چشم اندازی کم نظیر از پایتخت همیشه بیدار ایران را برای شما ممکن می کند.
- پل طبیعت به عنوان یکی از نمادهای شهر تهران شناخته می شود.
- این پل تنها جایی برای گذر نیست و به گونه ای طراحی شده است که فضا و امکاناتی را برای گذراندن ساعاتی خوش و متفاوت در قلب کلان شهر تهران فراهم می کند.
- نام این پل به عنوان سازه ای منحصر به فرد، بارها در سطح جهانی مطرح شده و جایزه هایی را نیز به خود اختصاص داده است.
- کافه ها و رستوران های این پل گزینه های خوبی برای خلق لحظات خوشمزه هستند و می توانید در آنها اوقات خوشی را سپری کنید.
- یکی از مکان های محبوب تهران برای عکاسی و گرفتن سلفی است.
Rasoul Safizadeh
Hessam Montazeri
آشنایی با پل طبیعت | گذرگاهی متفاوت
پل طبیعت عنوان یک پل سه طبقه در منطقه عباس آباد تهران است که بر روی عرض بزرگراه مدرس قرار گرفته و تنها به عابران پیاده اختصاص دارد. این پل یک راه ارتباطی میان پارک های طالقانی و آب و آتش فراهم آورده است و این دو پارکِ شاخص پایتخت را به هم متصل می کند.
نورپردازی خاص و ویژگی های منحصر به فرد این پل، بسیاری از افراد را به ویژه در شب به سوی خود می کشاند و لحظاتی رویایی را در قلب شهر تهران برای شان رقم می زند. این سازه با طول 300 متر در ارتفاع 40 متری از سطح زمین ساخته شده است و امکان تماشای چشم اندازی زیبا از تهران را به شما می دهد. وجود کافه ها و رستوران ها باعث شده تا پل طبیعت مقصدی جذاب برای شکم گردی باشد و گردشگران را برای چشیدن طعم های جذاب به سوی خود بکشاند. بد نیست بدانید پل طبیعت عنوان نخستین پل غیرخودرویی در کشور و بزرگترین پل غیرخودرویی خاورمیانه را به خود اختصاص داده است.
Photo by : M.Hassan Ettefagh
تفریحات پل طبیعت
با گذر از این پل می توانید از دیدنی ها و تفریحات زیر لذت ببرید:
فودکورت، کافه ها و رستوران های پل طبیعت
طبقه اول با دیواره های شیشه ای خود فضاهایی مثل کافه - گالری، کافی شاپ، رستوران و... را شامل می شود. در این طبقه می توانید گشت و گذاری متفاوت در میان خوشمزه های ایرانی و فرنگی را تجربه کنید و از گوشه گوشه وسعت 1450 متری آن لذت ببرید.
Lee Meng Dang
تماشای چشم اندازی متفاوت از تهران
با قرار گرفتن بر روی پل طبیعت می توانید شاهد چشم اندازی زیبا از تهران باشید. این پل در نقطهای قرار دارد که قسمت های زیر را می توان از بالای آن مشاهده کرد:
- تمامی شاهراههای تهران همچون بزرگراه مدرس، همت، حقانی و رسالت
- منظره جنگلی بوستان طالقانی، برج های آتش بوستان آب و آتش، فانوس دریایی بوستان بنادر و گنبد مینا
- دامنه جنوبی رشته کوه البرز و کوه دماوند
- سومین پرچم بزرگ جهان که در بوستان طالقانی به اهتزاز درآمده است.
طبقه سوم 571 متر مربع مساحت دارد و چشم انداز خوبی از تهران را پیش روی شما قرار می دهد.
Sam Javanrouh
Mohammad Hassan Ettefagh
Mohammad Hasan Ettefagh
Mohammad Hasan Ettefagh
قدم زدن روی پل
قدم زدن در ارتفاع 40 متری از سطح زمین و بر روی کفپوش های چوبی لحظاتی رویایی و فرح بخش را برای شما رقم خواهد زد. با ورود به پل طبیعت، متوجه می شوید این پل به گونه ای ساخته شده است که نمی توانید انتهای آن را ببینید. اگر از پیاده روی خسته شدید بر روی سکوهایی که بر روی پل تعبیه شده اند، بنشینید. اگر هم می خواهید تنها عبور از روی پل را تجربه کنید و توقف چندانی نداشته باشید به طبقه دوم بروید که 2870 متر مربع را به خود اختصاص داده است.
عکاسی در پل طبیعت
ساختار پل طبیعت، حضور مردم بر روی آن و چشم اندازهای متفاوت، سوژه های زیادی را برای عکاسی به شما ارایه می کنند. بازار سلفی ها هم بر روی این پل داغ است و می توان آن را یکی از نقاط محبوب پایتخت برای سلفی گرفتن به شمار آورد. بهترین جای پل برای گرفتن عکس های یادگاری و سلفی های جذاب طبقه سوم آن است.
نقاط مناسب برای عکاسی از پل طبیعت
پل عابر پیاده مدرس حقانی یا پل آب و آتش: این پل به موازات پل طبیعت و در شمال آن است و به پل آب و آتش هم شهرت دارد. برای دسترسی به این پل، از ورودی پل طبیعت در پارک آب و آتش حدود 500 متر به سمت شمال (بزرگراه حقانی) حرکت کنید؛ پس از فواره های پارک آب و آتش به ورودی پل عابر در سمت راست خود می رسید.
بزرگراه همت: در جنوب پل طبیعت و در امتداد بزرگراه همت، پلی وجود دارد که از روی بزرگراه مدرس می گذرد و نامش پل فجر است. به هنگام عبور از این قسمت هم می توانید تصویری دیدنی از پل طبیعت به ثبت برسانید.
مجسمه سیاوش: این مجسمه در پارک آب و آتش است و در شمال پل طبیعت قرار دارد. در نزدیکی آن می توانید به سکویی دسترسی داشته باشید که نمای خوبی از پل طبیعت پیش روی تان می گذارد. فاصله این سکو تا ورودی پل طبیعت در پارک آب و آتش 250 متر است.
Abolfazl Arab Javadi | IRNA
ساعت بازدید و راه دسترسی به پل طبیعت
آدرس: تهران، میدان ونک، بزرگراه حقانی، بعد از چهار راه جهان کودک، پارک آب و آتش
زمان بازدید: 06:00 تا 00:30
+−
Licensed by © karnaval.ir
دسترسی با خودرو شخصی
اگر مشکل پیدا کردن جای پارک را به ویژه در آخر هفته ها در نظر نگیریم، می توانید به راحتی با خودرو خودتان به یکی از دو بوستانی که در دو سوی پل طبیعت قرار دارند برسانید. به این منظور دو راه وجود دارد:
1- برای رسیدن به پارک آب و آتش باید راهی بزرگراه حقانی شوید. در مسیر غرب به شرق این بزرگراه، بعد از عبور از چهارراه جهان کودک به خیابان علامه شهیدی (دیدار سابق) بروید. این خیابان در ضلع غربی پارک آب و آتش و بعد از چهار راه جهان کودک قرار دارد. خودروی تان را می توانید در حاشیه این خیابان پارک کرده و یا از پارکینگ عمومی بوستان آب و آتش استفاده کنید.
2- می توانید از بزرگراه حقانی خود را به پارک طالقانی و سپس پل طبیعت برسانید. وارد بزرگراه که شدید، بعد از عبور از چهار راه جهان کودک و پل بزرگراه مدرس، سرعت خود را کم کنید
و با دنبال کردن مسیر تابلوهای راهنمایی وارد خیابان فرعی پارک طالقانی شوید. پارکینگ بوستان درست در ابتدای این جاده قرار دارد و شما می توانید با خیال راحت ماشین خود را در آن پارک کنید.
دسترسی با وسایل حمل و نقل عمومی
مترو
ایستگاه مترو حقانی نزدیک ترین ایستگاه مترو به این پل است. با پیاده شدن در این ایستگاه به پارک طالقانی بروید و راه پل را در پیش بگیرید.
اتوبوس
خودتان را به پل سید خندان یا میدان ونک یا میدان رسالت برسانید و سوار اتوبوس های خط ونک - رسالت شوید. اگر به سمت ونک راهی شدید باید در آخرین ایستگاه پیاده شوید و اگر هم به سمت رسالت می روید اولین ایستگاه را برای پیاده شدن انتخاب کنید. سپس پیاده به بوستان آب و آتش بروید و وارد پل شوید.
تاکسی
انتخاب های زیادی پیش روی شماست. می توانید از تاکسی های خط میدان ونک - مترو حقانی استفاده کنید و پیش از رسیدن به مترو در کنار بوستان آب و آتش پیاده شوید. می توانید از رسالت یا سید خندان نیز سوار تاکسی های ونک شوید و پس از پیاده شدن در کنار پل هوایی مترو حقانی به سمت دیگر بزرگراه بروید و قدم به بوستان آب و آتش بگذارید.
Photo by : Unknown
دیدنی های اطراف
پارک آب و آتش در چند قدمی
بوستان بنادر در چند قدمی
آسمان نمای گنبد مینا در چند قدمی
پارک طالقانی در چند قدمی
نکات جالب در مورد پل طبیعت
نکاتی درباره سازگاری طراحی پل با طبیعت
سازه پل طبیعت یک نوع خاص از طراحی ارگانیک را نشان می دهد که کاملا شبیه به درخت به نظر می رسد. در این طرح منحصر به فرد، اصول سازگاری با طبیعت کاملا رعایت شده و این نکته از جمله ویژگی هایی است که در پارکهای ملی و طبیعی کشورهای فرانسه، کانادا، هلند، بلژیک، مالزی و استرالیا به وفور دیده می شود.
به کارگیری فرم درختی در ستون های پل و انتخاب نام طبیعت برای آن، تاکید بر پیوستگی دو فضای سبز و اتصال آنها به یکدیگر توسط پل را نشان می دهد.
فرم پل به شکل شاخه های در هم تنیده درخت است.
نقاطی با کمترین درخت برای جایگذاری ستون های پل انتخاب شده است.
کفپوش های چوبی و کامپوزیت های به کار رفته در پل صد در صد قابل بازیافت هستند و مشکلی را متوجه محیط زیست نمی سازند.
نکاتی درباره نحوه ساخت و استحکام پل طبیعت
در زمان ساخت، کلیه فرآیند برشکاری، مونتاژ قطعات، نصب و جوشکاری قطعات در ارتفاع 40 متری پل انجام گرفته است. جالب آنکه در زمان احداث، اتوبان مدرس که یکی از شریان های اصلی شهر تهران است به هیچ عنوان مسدود نشد و اختلالی در رفت و آمد اتومبیل ها پیش نیامد.
بالاترین استانداردها و ضریب ایمنی در برابر حوادث و بلایای طبیعی حتا زلزله بالای ۷ ریشتری نیز برای پل طبیعت پیش بینی شده است.
بر اساس اعلام پیمانکار اجرایی طرح، پل طبیعت از زمان بهرهبرداری تا 100 سال عمر کرده و قابل استفاده خواهد بود.
نکات مهم در طراحی پل طبیعت
برای طراحی این پل متفاوت از معماری پل های تاریخی ایران به ویژه پل خواجو به عنوان یک الگو استفاده شده است. پل طبیعت مانند بسیاری از پل های تاریخی تنها دو نقطه مختلف را به هم متصل نمی کند، بلکه فضاهایی برای توقف و ماندن را نیز در بر می گیرد.
پل به صورت قوسی کشیده شده است تا عابران و رهگذران تصوری از انتهای مسیر نداشته باشند و آن را نبینند. علاوه بر این وجود پیچ و خم ها از سرعت نیز می کاهد. این یعنی برعکس تمام پل ها که برای بهینه سازی به صورت صاف طراحی می شوند، پل طبیعت نوعی پرسپکتیو یک نقطهای ایجاد میکند که کنجکاوی انسان را بر می انگیزد.
پل طبیعت ادامه دو پارک آب و آتش و طالقانی است و در ابتدا و انتهای خود شاخه هایی در نقاط کلیدی دو طرف دارد. یعنی به جای این که تنها دو نقطه در هر پارک به هم وصل شود، طراحی پل به گونه ای صورت گرفته که محل اتصال در هر دو طرف پخش شود و به همه نقاط کلیدی دو پارک دسترسی وجود داشته باشد.
Photo by : Unknown
Sina Ahmadi
Mohammad Hassan Ettefagh
نظرات خارجی ها در مورد پل طبیعت
با هم نگاهی داریم به نظرات گردشگران خارجی در مورد پل طبیعت تهران که در وبسایت تریپ ادوایز، یکی از وبسایت های معتبر در زمینه گردشگری و سفر، منتشر شده اند:
گردشگر استرالیایی | تاریخ بازدید فروردین 98
یک پیاده روی جذاب به هنگام غروب در طبیعت
در طول نوروز، پل بسیار شلوغ است اما مملو از مردمی است که دوست دارند با شما عکس بگیرند و شما را به خانه شان دعوت می کنند. این یک فرصت خوب برای ارتباط با مردم محلی است.
گردشگر کانادایی | تاریخ بازدید فروردین 98
یک مکان عالی برای قدم زدن
پل طبیعت بر روی یک بزرگراه شلوغ است و دو پارک را به هم متصل می کند. این پل بسیار مدرن ساخته شده است و نقاط بالا و پایین دارد. ما بعد از ظهر آنجا بودیم و مردم زیادی حضور داشتند. نقاط متعددی برای عکاسی بر روی پل است و چشم انداز عالی از کوه های برفی و شهر پیش روی تان قرار دارد.
گردشگر استرالیایی | تاریخ بازدید فروردین 98
فرار از شهر
این پل توسط یک زن جوان طراحی شده و فضای اطراف آن خیلی خوب است. این پل دو پارک را به هم متصل می کند و نقطه مناسبی برای گرفتن عکس از کوه های پس زمینه دارد. بعد از ظهر، از قدم زدن بر روی پل و اطراف آن لذت بردم.
گردشگر هلندی | تاریخ بازدید اسفند 97
پلی فوق العاده در مقابل کوه
پل طبیعت پلی مدرن در شمال تهران است که چشم انداز گسترده ای به کوه و شهر دارد. پل 3 طبقه دارد و محلی خوب برای گذراندن وقت به شمار می رود.
گردشگری از اتریش | تاریخ بازدید آبان 97
طراحی شده توسط بانوی معماری به نام لیلا عراقیان
پلی با طراحی مدرن و بزرگترین پیاده راه تهران که دو پارک را به هم متصل می کند. نام این پل کاملا با ساختارش سازگار است. من این پل را در روز دیدم اما به هنگام شب با نورپردازی چهره دیگری پیدا می کند. صرف نظر از زمان بازدید در روز یا شب، چشم انداز زیبایی را بر روی این پل می بینید.
Photo by : Unknown
افتخارات پل طبیعت
طراحی منحصر به فرد پل طبیعت به گونه ای است که تا به حال موفق به دریافت جوایز و افتخاراتی در سطح ملی و بین المللی شده است. در این بخش این جوایز و میزان اهمیت آنها را به شما معرفی می کنیم:
جایزه معماری آقاخان 2016 در سال 1395
هدف از این جایزه شناخت نمونههای برتر معماری است و از نظر مالی برترین جایزه معماری در سطح جهان محسوب می شود و ۱ میلیون دلار آمریکا ارزش دارد.
جایزه Architizer A+Award در بخش پل و بزرگراه ها، نیویورک، ایالات متحده امریکا در سال 1394
این جایزه، متعلق به معماری است که با سازه خود بتواند تاثیر مثبتی بر روی زندگی روزمره مردم بگذارد. در این برنامه آثار معماری در مقابل بیش از 400 میلیون مخاطب جهانی قرار می گیرند.
برنده خشت طلایی در فضاهای گردشگری و تفریحی، تهران، ایران 1393
خشت طلایی تهران، جایزه ای جهانی- محلی است که به بهترین پروژه های شهری تعلق می گیرد.
جایزه MEIDAA 2015 در بخش پروژه های عمومی و شهری خاورمیانه، دبی، امارات متحده عربی در سال 1394
MEIDAA جایزه ای است که به افراد برنده در مسابقه معماری و دیزاین و دکوراسیون منطقه شرق میانه تعلق می گیرد. این مسابقه اغلب در امارات متحده عربی و یا کشورهای آسیای شرقی برگزار می شود و در آن شرکت کنندگان آثارشان را در نمایشگاهی بین المللی در معرض دید عموم قرار می دهند.
سایر جوایز
1392: برترین سازه فولادی کشور در بخش پل در چهارمین کنفرانس فولاد و سازه، تهران، ایران
1393: برترین پل شهری در چهارمین کنفرانس بین المللی پل در دانشگاه امیرکبیر، تهران، ایران
1394: جایزه معمار برای فضاهای عمومی، تهران، ایران | جایزه معماری آسیا، استانبول، ترکیه | جایزه نقره ای IPMA برای مدیریت پروژه، پاناما
1396: جایزه بین المللی خوارزمی
بد نیست بدانید نام این پل در مسابقات بین المللی معماری بریتانیا نیز وجود داشت؛ اما به دلیل تحریم ها در مراحل نهایی شرکت داده نشد.
Behnam Vakhshur
روند احداث پل طبیعت
زمینی که پل در آن ساخته شده، بخشی از منطقه ای مشهور به اراضی عباس آباد به شمار می رود. این اراضی، گستره وسیعی را در بر می گیرند که از بزرگراه حقانی آغاز و به خیابان بهشتی ختم می شود. طبق برنامه ریزی های دولت قرار شد به منظور استفاده مناسب از این اراضی، قسمت های مختلف آن به کاربری های فرهنگی و طبیعی اختصاص یابد. در راستای اهداف دولت، شهرداری تهران برنامه ریزی گسترده ای را برای بخش های گوناگون این اراضی انجام داد و بخش هایی همچون بوستان آب و آتش، بوستان بنادر، باغ موزه دفاع مقدس و ... افتتاح شد.
مسابقه ای برای طراحی یک پل
در هنگام طراحی اراضی عباس آباد، دو پل پیاده رو برای اتصال دو بخش شرقی و غربی بزرگراه مدرس در نظر گرفته شد. بعدها تصمیم بر این شد که این دو پل با یکدیگر تلفیق شوند و به صورت یک پل در چند سطح در بیایند و سازه ای جدید شکل بگیرد.
شرکت نوسازی عباسآباد وابسته به شهرداری تهران پژوهش هایی را درباره یک جاذبه متفاوت و محل قرارگیری آن انجام داد. این شرکت در سال 1387 مسابقه ای را برای طراحی یک سازه متفاوت به راه انداخت. موضوع این مسابقه درباره طراحی یک پل بود و در آن ویژگی های متمایزی وجود داشت. پل باید به گونه ای طراحی می شد که:
مسایل زیست محیطی در طراحی آن مورد توجه قرار گیرد.
دارای جاذبه های تفریحی باشد و تنها برای عبور و مرور به کار نرود.
چهره ارتفاعات البرز را از جنوب به شمال مخدوش نکند.
معماران و مهندسان مختلفی ایده هایی را مطرح کردند و در نهایت 4 طرح نهایی برگزیده شد. در مرحله نهایی کارشناسان طرحی از یک معمار جوان به نام "لیلا عراقیان" را برای ساخت پل انتخاب کردند.
آغاز ساخت پل تا افتتاح آن
آغاز عملیات ساخت از اواخر شش ماه دوم سال ۱۳۸۹ صورت گرفت. به دلیل وجود تحریم های تجاری، به دست آوردن مصالح ساختمانی از خارج از کشور با دردسرهایی همراه بود و مشکلاتی را در تهیه، حمل و پرداخت هزینه قطعات برای پیمانکاران به وجود آورد که در نتیجه تکمیل و ساخت پل را به تاخیر انداخت.
در نهایت پس از 4 سال تلاش، پل طبیعت در 30 مهر سال 1393، طی مراسمی با حضور شهردار وقت تهران، افتتاح شد.
Fereydoon Ghorbani
Fereydoon Ghorbani
Fereydoon Ghorbani
آشنایی با لیلا عراقیان | طراح پل طبیعت
لیلا عراقیان متولد سال 1362 و مهندس و معمار اهل ایران است که به دلیل معماری و طراحی منحصر به فرد پل طبیعت تهران شهرت دارد. وی در سن 26 سالگی در مسابقه طراحی پل طبیعت شرکت و طرحی را با کمک آقای علی بهزادی ارایه کرد که به عنوان طرح برگزیده انتخاب شد. او که یکی از اعضای موسس شرکت سازههای پارچهای دیبا به شمار می رود، در رابطه با طراحی خود گفته است:
زمانی که طرح این پل تنها روی کاغذ بود فکر نمیکردم روزی اجرایی شود. این احساس خوبی است که میبینم مردم از آن لذت میبرند. این مساله به من اعتماد به نفس بیشتری برای انجام پروژههای بیشتر در آینده میدهد؛ اما گاهی فکر میکنم چنین پروژهها و فرصتهایی شاید تنها یک بار در زندگی آدم پیش بیاید.
از فعالیت های برون مرزی وی می توان به پوشش پارچهای سقف و نمای استادیوم بیسی پلیس در ونکوور کانادا و سخنرانی در دانشگاه آمریکایی دبی و دانشگاه آنهالت آلمان اشاره کرد.
توصیه ها
در روزهای تعطیل ازدحام جمعیت در پل وجود دارد پس برای بازدید از آن به درستی برنامه ریزی کنید.
در اوقات خاصی از روز به ویژه در هنگام غروب و همچنین در طول شب این پل بسیار تماشایی می شود پس این زمان ها را از دست ندهید.
کافه های پل طبیعت از مکان های معروف برای صرف یک صبحانه دلچسب هستند. پس اگر طرفدار صبحانه هستید، آنها را در لیست تان قرار دهید.
Photo by : Unknown
سخن آخر
شاید تصویری که همه ما از تهران داریم، شهری دودگرفته و پر از ترافیک و شلوغی باشد؛ اما این شهر جاذبه های زیادی را در خود جای داده که هر یک طعم شیرینی از تهرانگردی را برای تان به ارمغان می آورند. اگر ساکن این شهر هستید و یا قصد سفر به آن را دارید، حتما زمانی را هم به بازدید از پل طبیعت اختصاص دهید و تجربیات خود را با دوستان کارناوالی به اشتراک بگذارید.
برای مان از جاذبه های دیگر پایتخت بگویید و بهترین شان را از نظر خودتان به ما معرفی کنید.
از دیگر پل های ایران چه می دانید؟ تا به حال از کدامیک از آنها بازدید کرده اید؟
مشاهدات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.