زندگینامه شیخ حر عاملی
شیخ محمد بن حسن بن علی بن حسین عاملی مشغری معروف به شیخ حر عاملی با 36 واسطه به حربن یزید ریاحی شهید و آزادمرد حادثه کربلا میرسد. آثار ماندگار شیخ بیانگر برجستگی علمی ایشان است:از جمله کتاب گران سنگ «وسائل الشیعه» است. این اثر یکی از کتابهای مرجع در زمینه احادیث اهل بیت است که از اعتبار و اعتماد خاصی در میان کتابهای حدیثی برخوردار است.

زندگینامه شیخ حر عاملی
ده ساله بودم که بیماری سختی به سراغم آمد. در بستر بیتاب بودم و بستگان گرد من جمع شده بودند. طاقت دیدن حال و روز کودکی بیمار و نحیف مثل من نداشتند و بسیار می گریستند. یقین داشتند که من همان شب از دنیا می روم. نمی دانم بر من چه گذشت. خواب بودم یا بیدار،در همان حال، چهره مبارک پیامبر عزیز اسلام (ص) و امامان دوازده گانه (علیهم السلام) را دیدم .به آنها سلام کردم و با یک یک آنها مصافحه کردم، بهخصوص با امام جعفر صادق(ع) صحبت کردم، خاطرم نیست که مضمونش چه بود؟ فقط می دانم در حق من دعا کردند .وقتی به امام زمان(ع)سلام کردم و با ایشان مصافحه کردم، اشک از جشمانم جاری شد. عرض کردم: "مولای من! می ترسم در این حال بمیرم؛ در حالی که هنوز بهره خویش را از علم و عمل نگرفتهام .امام زمان(ع)فرمود: نترس که در این بیماری نمی میری بلکه خداوند تو را شفا می دهد و عمر طولانی خواهی کرد . سپس کاسهای که در دست داشت، به من داد. من نیز نوشیدم و در همان لحظه خوب شدم و بیماریام به کلی برطرف شد و نشستم. بستگانم از این حال شگفت زده شدند و من هم تا چند روز قضیه را برای آنها نقل نکردم.
از لابه لای خاطرات شیخ حرعاملی در کتاب « اثباﺓالهداة »
"شیخ محمد بن حسن بن علی بن حسین عاملی مشغری" معروف به "شیخ حر عاملی" با 36 واسطه به حربن یزید ریاحی شهید و آزادمرد حادثه کربلا میرسد.
آثار ماندگار شیخ بیانگر برجستگی علمی ایشان است: از ایشان کتابهای فراوانی منتشر شده مانند جواهر السنیّه،صحیفه ثانیه،الایقاظ من الهجعة برهان علی الرجعة، خلق الکافر ، الفوائد الطوسیه، بدایة الهدایة و .... اما کتابی که شیخ حُرّ را با آن و آن را با شیخ حُرّ میشناسیم کتاب گران سنگ «وسائل الشیعه» است. این اثر یکی از کتابهای مرجع در زمینه احادیث اهل بیت است که از اعتبار و اعتماد خاصی در میان کتابهای حدیثی برخوردار است. در این کتاب، نویسنده روش خاص خود را بکار برده و احادیث فقهی که فقها در استنباط احکام شرعی بدان نیازمندند و بر آنها تکیه میزنند جمعآوری کرده است و شمار آنان به بیست هزار حدیث میرسد که شیخ حر از مصادر و کتب معتبر شیعه چون اصول کافی، من لا یحضره الفقیه، استبصار، تهذیب و کتب دیگر که شمار آنها به هفتاد منبع و مأخذ میرسد جمعآورده است. کتاب گرانسنگ «وسائلالشیعه» در بردارنده 51 کتاب در ابواب مختلف از طهارت تا دیات بوده و حدود 35 هزار و 868 حدیث را شامل میشود
دیاری که شیخ حُرّ عاملی در آن چشم به جهان گشود یکی از سرزمین های تشیع و عالم پرور است که تشیع آن ریشه در تبعید ابوذر دارد. شیخ حُرّ عاملی در امل الآمل در این باره مینویسد: «هنگامی که در زمان عثمان ابوذر به شام تبعید شد و مدتی در آن جا ماند گروه زیادی در آن سامان شیعه شدند. سپس معاویه او را به روستاها تبعید کرد و او به جبل عامل آمد و از آن روز مردم به تشیع رو آوردند».
گذشته از این، قاضی نورالله شوشتری میافزاید: «...هیچ قریهای از آن نیست که جمعی از فقها و فضلای امامیه در آن جا نباشند». گویا دست تقدیر روزگار بر آن بود که او در یکی از بهترین نقاط معنوی و از میان بهترین خاندان پا به عرصه گیتی نهد.
خاندان "شیخ حر عاملی" با 34 پشت به "حر بن یزید ریاحی" میرسد. پدر وی "شیخ حسن بن علی عاملی" است که مردی دانشمند بود. وی از "علامه مجلسی" روایت نقل میکند و "مجلسی" هم از او روایت میکند. "شیخ" در فقه مسلک اخباریان را داشت ولی اخباری معتدل بود.