آتشكده نير اعظم
شهر نير در غرب استان اردبيل در همسايگي سراب قرار دارد و در گذشته آتشكده اي داشته است. از محل واقعي آتشكده نير اعظم اطلاع خاصي در دسترس نيست. در برخي فرهنگها به آن اشاراتي شده است. آنچه در منابع نوشته شده آن است كه اين آتشكده پر نور بوده و از درخشندگي خاصي برخوردار بوده . در طول زمان به علت مبارزه با دين زرتشتي احتمالا تخريب شده است. اين احتمال ميرود كه مسجد جامع فعلي نير كه در زمان تيمور لنگ ساخته شده است بر روي آتشكده نير اعظم باشد.
درباره نام تاريخي اين شهر مورخين اختلاف نظر دارند بعضي بر اين عقيدهاند كه نرسي هفتمين پادشاه ساساني آن را آباد كرده و به همين خاطر نام نرسي به آن اطلاق شده و نام نير از نرسي گرفته شده است كه خود به معني واصل به حق آمده است( كه در ميان مردم منطقه هم به همين معني شهرت فراوان دارد). دستهاي نيز معتقدند نير در واقع به صورت نيّر تلفظ ميشده كه آتشكده نيّر اعظم (واقع در اطراف نير) موجب پيدايش اين نام گرديده و در بر گيرنده معني نور و درخشندگي است و عدهاي نيز همان نام نير را قبول دارند و به معني پوشيده شده از نيهاي به هم پيچيده و به معناي نيريز.
به عقيده صاحبان آثاري چون معجم البلدان، تاريخ يعقوبي، مراصد و الاطلاع، مسالك و ممالك و برهان قاطع و همچنين به نظر علامه دهخدا كلمه نير برگرفته از كلمه نريز و به معناي قرارستاق (اردوگاه جنگجويان مغول كه در آن زمان در اين منطقه بوده) ميباشد.
از هموطنان عزیز ساکن نیر تقاضا می شود در صورت داشتن تصاویری ازآتشکده نیر اعظم آنرا در قسمت دیدگاه ( قسمت پایانی مطلب – انتهای صفحه ) و یا از طریق ایمیل (info@seeiran.ir) برای ما ارسال نمایند.