فريدالدين ابوحامد محمدبن ابوبكر ابراهيم بن اسحاق عطار نيشابوري شاعر و عارف نامي ايران در حدود سال 540 متولد شد و در 618 هـ..ق ، جهان را بدرود گفت. مقبره عطار نيشابوري در فاصله 6 كيلومتري خاور نيشابور، در نزديكي امامزاده محروق و آرامگاه خيام واقع شده است. ساختمان قديمي مقبره، از آثار امير علي شير نوايي و دوره سلطان حسين بايقرا است كه در كتاب تذكره دولت شاه، ذكري از آن رفته است. اكنون از بناي امير علي شير نوايي كه دولت شاه بدان اشاره كرده است، جز سنگ ميله بالا سر قبر كه تاريخ بنايش ضاهراً 891 هـ.ق. بوده؛ چيزي باقي نمانده است .
در اواخر دوران محمد علي شاهقاجار، نيرالدوله ـ والي خراسان ـ كه عازم مشهد بود، دستور داد بقعهاي بر مزارعطار احداث كنند؛ ولي به علت انقلاب و بازگشت نيرالدوله به تهران ، آن بنا به صورتبقعه گنبددار ساده و آجري باقي مانده است. در دوره اخير، انجمن آثار ملي در دومرحله (1332 و 1337 هـ.ش.) نسبت به تكميل بنا و كاشيكاري و تزيين آن اقدام كرد وبناي قبلي را به صورت مناسبي درآورد.
بناي فعلي با نقشه هشت ضلعي با گنبد كاشيكاري شده پيازي شكل، داراي چهار در ورودي است . ورودي اصلي بنا از ضلع شمالي آناست. در نماي خارجي بنا ، چهار غرفه طراحي شده كه با كاشي هاي سبز و زرد و آبيتزيين شدهاند. نماي داخلي بنا از گچ پوشيده شده و داراي چهار شاه نشين است. قبرعطار نيشابوري در وسط اين بقعه قرار دارد و در سمت جنوب سنگ قبر ، ستون سنگي هشتتركي به ارتفاع سه متر نصب شده است. مساحت زيربناي آرامگاه 119 متر مربع است و درطرف چپ در ورودي، پلكاني آجري جهت دسترسي به پشت بام تعبيه شده است. بناي آرامگاهداراي حياط و باغچه سرسبزي ست كه مقبره كمال الملك در آن قرار دارد. مزار شيخ عطارهر ساله ميزبان عاشقان فرهنگ و ادب ايراني است كه به قصد زيارت، راه نيشابور را درپيش ميگيرند تا در فضايي صميمي و دلپذير در كنار شيخ پير خود ساعاتي را سپريكنند. بيترديد، شيخ عطار نيشابوري يكي از عرفاي بزرگ ايران است كه با آفريدن آثاريبديع، مقامخود را جاودان ساختهاست.