سراغ پنج تابلو رفتیم که به هیچ حال نمیتوان منکر تاثیرگذاری آنها بر تاریخ هنر و خلق آثار هنری دیگر شد؛ پنج تابلویی که هر کدام به نوعی، با آمدن خود، دنیای هنر را تکان دادند و هنوز هم همانقدر مورد سوال و توجه هستند.
روزنامه خراسان: طی دهههای گذشته آثار هنری زیادی در قالب تابلوی نقاشی خلق شدهاست که هنوز برخی از آنها، رازهای مگوی زیادی دارد. از میان همه این آثار، به سراغ پنج تابلو رفتیم که به هیچ حال نمیتوان منکر تاثیرگذاری آنها بر تاریخ هنر و خلق آثار هنری دیگر شد؛ پنج تابلویی که هر کدام به نوعی، با آمدن خود، دنیای هنر را تکان دادند و هنوز هم همانقدر مورد سوال و توجه هستند.
۱. مونالیزا - داوینچی
تابلوی نقاشی مونالیزا را بیشک میتوان یکی از مشهورترین آثار نقاشی تاریخ دانست که هنوز محققان را وادار میکند در پی کشف حقیقت لبخندش باشند. لئوناردو داوینچی که دانشمندان به تازگی متوجه شدند او با هر دو دست قادر به نقاشی بوده، مونالیزا یا همان لبخند ژوکوند را بین سالهای ۱۵۰۳ تا ۱۵۱۹ خلق کرده است. این تابلو هماکنون در موزه لوور پاریس نگهداری میشود.
۲. شب پرستاره - ونگوگ
این تابلو برخلاف بیشتر تابلوهای غمانگیز ونگوگ، یکی از آن دلنشینهاست. رنگهای استفاده شده در این نقاشی و چینش آنها هنوز مورد سوال هنرمندان معاصر است و راز آن را هیچ کس جز ونگوگ نمیداند. گفته شده او این تابلو را در سال ۱۸۸۹ خلق کرده است و اکنون از آن، در موزه هنرهای معاصر آمریکا نگهداری میشود. نسخه چاپ سنگی نقاشی «بر دروازه ابدیت» این نقاش، در گنجینه موزه هنرهای معاصر کشورمان موجود است.
۳. جیغ - مونک
تابلوی جیغ جزو آن دسته نقاشیهاست که حتی روی جلد کتاب هم آن را دیدهایم. معروفترین تابلوی ادوارد مونک نقاش نروژی در سال ۱۸۹۶ که نشاندهنده عصبانیت انسان جهان مدرن است. مونک این تابلو را به دنبال یک پیادهروی عصرگاهی، در حالی که بیمار بوده، کشیده است و درباره آن میگوید: «ابرها را به رنگ خون واقعی کشیدم، رنگها جیغ میکشیدند. این بود که جیغ پدید آمد.»
۴. گرنیکا - پیکاسو
از پابلو پیکاسوی اسپانیایی که سبک کوبیسم را پدید آورد تابلوهای زیادی دیدهایم، اما این یکی سیاه و سفید است. او این تابلو را ۸۲ سال پیش با الهام از بمباران دهکده گرنیکا در شمال اسپانیا و در خلال جنگ داخلی اسپانیا، روی بوم آورده است. این تابلوی پیکاسو را میتوان جزو تابلوهای ضدجنگ نیز دانست.
۵. تداوم حافظه - دالی
سالوادور دالی هموطن پیکاسو بود. با این تفاوت که او را بیشتر با سبک سوررئال (فراواقعگرایی) میشناسند. او تابلوی تداوم حافظه را که هماکنون در اختیار موزه هنر مدرن نیویورک است، در سال ۱۹۳۱ کشید. دالی با الهام از نظریه نسبیت انیشتین، این تابلوی خارقالعاده را خلق کرد: ساحلی با ساعتهای در حال ذوب شدن.