...
"بهترین بابای دنیا" در هفتمین جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان شرکت داده شد اما نتوانست جایزهای دریافت کند.
* شهر دست بچهها:
"شهر دست بچهها" فیلمی با میانگین سنی بازیگران زیر 7 سال بود! این فیلم که اسماعیل براری کارگردانیاش کرده بود برای کودکان سن 5 - 6 سال ساخته و به گفته کارگردانش یکی از تخصصیترین فیلمهای کودک در ایران محسوب میشود.
در "شهر دست بچهها" که محصول سال 1370 است، برای نخستین بار در سینمای ایران از تکنیک پرده آبی استفاده شد. مجید قناد، زندهیاد فاطمه طاهری و زندهیاد نعمتاله گرجی از جمله بازیگران این فیلم سینمایی بودند که در هشتمین دوره جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان شرکت داده شده بود.
* الو الو من جوجوام:
مرضیه برومند که تجربه خیلی خوبی را در ساخت برنامههای کودکان کسب کرده بود و مجموعههای موفق تلویزیونی و عروسکی "مدرسه موشها" و "خونه مادربزرگه" را جلوی دوربین برده بود، این بار سراغ "الو الو من جوجوام" رفت و یکی از جذابترین فیلمهای سینمایی کودکان و نوجوانان دهه 70 را ساخت.
بازیگران شاخصی مانند مهدی هاشمی، مهتاب نصیرپور، رقیه چهرهآزاد، کیومرث ملکمطیعی، جهانگیر فروهر، مهری ودادیان، ارژنگ امیرفضلی، مریم سعادت و... در "الو الو من جوجوام" ایفای نقش کرده بودند. این فیلم در سال 1373 با فروش 30 میلیونیاش در رتبه ششم جدول فروش سال قرار گرفت.
* مریم و میتیل:
"مریم و میتیل" از نخستین فیلمهای سینمای کودک و نوجوان ایران در دهه 70 است که فتحعلی اویسی آن را کارگردانی کرده است.
اویسی که بیشتر او را بهعنوان بازیگر مجموعههای طنز تلویزیونی میشناسیم، در آن دوران "مریم و میتیل" را بهعنوان سومین اثر سینماییاش جلوی دوربین برد و یکی از خاطرهانگیزترین فیلمهای سینمای کودک ایران را ساخت.
"مریم و میتیل" با حضور در نهمین جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان توانست دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه را کسب کند. این فیلم همچنین در یازدهمین جشنواره فیلم فجر هم دیپلم افتخار بهترین بازیگر کودک و نوجوان (نیاز صارمی) را دریافت کرد.
* کلاه قرمزی و پسرخاله:
ایرج طهماسب و حمید جبلی پس از آنکه عروسک محبوبشان حضور بسیار موفقی در تلویزیون داشت، آن را در قالب "کلاه قرمزی و پسرخاله" به سینما آوردند. آن زمان مجموعه تلویزیونی "صندوق پست" به همراه کلاهقرمزی و آقای مجری از برنامههای محبوب کودکان بود.
همکاری ایرج طهماسب، حمید جبلی و فاطمه معتمدآریا باعث شد "کلاه قرمزی و پسرخاله" با استقبال بیسابقه روبرو شده و در سال 73 با میانگین قیمت بلیت 80 تومانی در تهران، 172 میلیون تومان فروش کند. این فیلم سینمایی همچنان بهعنوان یکی از پرمخاطبترین فیلمهای سینمای ایران شناخته میشود.
زوج طهماسب و جبلی یک دهه بعد "کلاه قرمزی و سروناز" و دو دهه بعد "کلاه قرمزی و بچه ننه" را ساختند که هرکدام از آنها جزو پرفروشترین فیلمهای زمان اکران خود بودند.
نکته جالب توجه در ساخت "کلاه قرمزی و پسرخاله" همکاری همایون اسعدیان، کارگردان موفق این روزهای سینمای ایران بهعنوان یکی از فیلمنامهنویسان پروژه با جبلی و طهماسب بود.
* خواهران غریب:
قطعا میتوان گفت "خواهران غریب" پس از فوت زندهیاد خسرو شکیبایی خیلی خاطرهانگیزتر از قبل شده است. کیومرث پوراحمد در این فیلم مثل بسیاری از فیلمهای کودک از موسیقی و آوازهای جذاب بهره برد و توانست توأمان مخاطب کودک و نوجوان و بزرگسال را جذب کند.
نکته جالب توجه درباره "خواهران غریب" این است که این فیلم پس از شرکت در دوازدهمین جشنواره کودک نتوانست هیچ جایزهای را کسب کند اما در جشنواره فیلم فجر، سیمرغ بهترین کارگردانی را برای پوراحمد و دیپلم افتخار بازیگری را برای افسانه بایگان به ارمغان آورد.
"خواهران غریب" آن سالها توانست با فروش 141 میلیون تومانیاش در صدر جدول فروش سینمای ایران قرار بگیرد.
* بچههای آسمان:
بدون شک باید "بچههای آسمان" به کارگردانی مجید مجیدی را بهجهت موفقیت اولیهاش در مراسم آکادمی اسکار، یکی از مهمترین فیلمهای سینمای ایران دانست.
"بچههای آسمان" روایتگر ماجرای برادر و خواهری بود که یک جفت کفششان را به اشتراک گذاشتهاند و توانست ضمن برانگیختن تحسین منتقدان، سیمرغ بهترین فیلم پانزدهمین جشنواره فیلم فجر را برای مجید مجیدی به ارمغان بیاورد.
این فیلم که یکی از آثار ماندگار سینمای ایران درباره کودکان و نوجوانان است، در دوازدهمین جشنواره فیلم کودک شرکت داده شد اما نتوانست به هیچ جایزهای بهدست بیاورد.
* رنگ خدا:
چهارمین فیلم سینمایی مجید مجیدی بازهم درباره کودکان بود و توانست با تحسین منتقدان و مخاطبان روبرو شود.
"رنگ خدا" با حضور در چهاردهمین جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان توانست علاوه بر پروانه زرین بهترین فیلم جشنواره در بخش سینمای ایران، پروانه زرین بهترین کارگردانی را در بخش سینمای بینالملل کسب کند. علاوه بر این، "رنگ خدا" جوایز زیادی را از جشنوارههای خارجی کسب کرده بود.
راجر ایبرت – منتقد بزرگ و فقید سینما – درباره "رنگ خدا"ی مجیدی نوشته بود: "رنگ خدا فیلمی خانوادگی است که مایه خجالت محصولی تجاری مثل "پوکمون" و سیستم ارزشی آن بر مبنای قدرت و طمع است. چراکه آنها در برابر مخاطب جوان فروتنی ندارند. البته فیلمهای مجیدی برای بزرگسالان هم جذابیت دارد."
* دختری با کفشهای کتانی:
"دختری با کفشهای کتانی" چهارمین فیلم سینمایی رسول صدرعاملی است که او با آن در چهاردهمین جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان شرکت کرده و توانست در بخش بینالملل جشنواره پروانه زرین بهترین بازیگر نوجوان (پگاه آهنگرانی) و دیپلم افتخار برای تمامی دستاندرکاران فیلم را کسب کند.
"دختری با کفشهای کتانی" سال 78 روی پرده سینماها رفت و توانست در تهران 195 میلیون تومان فروش کند.
* علی و دنی:
"علی و دنی" یکی از فیلمهایی است که کامبوزیا پرتوی فیلمنامه آن را بهرشته تحریر درآورده است. این فیلم در سال 1379 توسط وحید نیکخواه آزاد ساخته و در هفدهمین جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان شرکت داده شد.
مهدی لطفی، اکبر عبدی، رضا فیضنوروزی، حسین محجوب و... بازیگران "علی و دنی" بودند. این فیلم که ایده آن برگرفته از موضوع گفتوگوی تمدنها است، داستان دنی نوجوانی انگلیسی بازیگر سینماست که برای یکی از بستگانش ماجرای سفرش به اصفهان را تعریف میکند. دنی که فیلمی در جشنواره کودک دارد همراه با کارگردان و چند نفر دیگر به اصفهان میآیند و با علی که او هم بازیگر است، هماتاق میشود.
یادش بخیر...
منبع:مهر