0

حديث الاخاء

sabamm
sabamm
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 248

حديث الاخاء

حديث الاخاء رسول خدا پس از سيزده سال از رسالتش،چون كفار قريش خواستند وى را به شهادت رسانند،به امر الهى‏«مكه‏»را به سوى‏«يثرب مدينه‏»ترك گفت.

او پس از ورود به مدينه كارهايى را براى تحكيم پيوند اجتماعى انجام داد،كه نمونه بارز آن مساله‏«اخوت‏»بود،كه به مقتضاى آن مسلمانان را با يكديگر برادر ساخت.

اين جريان مهم تاريخى آنقدر ارزش اجتماعى و سياسى داشت،كه پروردگار عالم آن‏را يكى از الطاف و نعمت‏هاى الهى به شمار مى‏آورد، (1) و مؤمنان را به قدرشناسى و شكرگزارى مامور مى‏سازد و در آيه ديگر آنان را برادر يكديگر مى‏خواند... (2)

آرى پيامبر خدا در نخستين سال هجرتش به‏«مدينه‏»مسلمانان را با همديگر برادر كرد،و سعى داشت در اين پيوند اجتماعى،مسلمانان و مؤمنانى را كه از نظر فكرى و فرهنگى نسبت‏بهم نزديك بودند،برادر يكديگر كند (كند همجنس با همجنس پرواز...) ، (3) از اين جهت‏«ابو بكر»را با«عمر»برادر ساخت،و سيصد نفر بدين ترتيب برادر يكديگر گرديدند،ولى على عليه السلام را برادر كسى نساخت،زيرا در ميان جمعيت مسلمين كسى غير از پيامبر خدا صلى الله عليه و آله نظير او نبود،و طبق حديثى از رسول اكرم صلى الله عليه و آله هر كس على عليه السلام را با ديگرى غير ازپيامبر خدا مقايسه نمايد به آن حضرت ظلم كرده است... (4)

مراسم‏«اخوت اسلامى‏»به پايان رسيد،آنگاه پيامبر اسلام به نزد امير المؤمنين على عليه السلام آمده،و در برابر چشمان مردم‏«مهاجر و انصار»،او را به بغل گرفته و فرمود:

يا على!ما اخرتك الا لنفسى انت منى بمنزلة هارون من موسى الا انه لا نبى بعدى‏»

يا على!نگران مباش،تو را به آخر نگه نداشته‏ام مگر اين كه تو را با خود برادر كنم،زيرا تو به من بمنزله‏«هارون‏»به‏«موسى‏»هستى،جز اين كه پس از من پيامبرى نخواهد آمد.

يا على!هر كس با تو محاجه نمايد بگو:من بنده خدا هستم،و برادر رسول خدايم،بدان كه كسى نمى‏تواند چنين افتخارى جز تو ادعا كند مگر دروغگوى آشكار!

از اين جهت‏بود كه امير المؤمنين در ايام حساس،در خطابه‏ها و محاجه‏هايش،در روز رسيدن به خلافت،و حتى در آن روزى كه دست‏هاى مباركش را بستند،و به زور در كنارمنبر پيامبر از او خواستند بيعت كند (5) ...به برادرى پيامبر تمسك نموده و بر آن افتخار و مباهات مى‏نمود.

دانشمندان و مورخان اسلامى از گروه‏«شيعه و سنى‏»به موضوع برادرى‏«امير المؤمنين‏»با پيامبر خدا اشاره نموده و آن را يكى از مناقب بزرگ آن حضرت به شمار آورده‏اند،و شما خوانندگان عزيز مى‏توانيد در كتاب‏هاى زير آن را ملاحظه فرمائيد.هر چند بطور جزيى از نظر لفظ به همديگر اختلاف دارند،ولى در مجموع همگى به برادرى على با پيامبر عليها السلام دلالت دارند:

«ينابيع المودة ج 1 ص 55،شرح ابن ابى الحديد ج 13 ص 200 و 228 و ج 20 ص 286 ش 273،سنن ابن ماجه ج 1 ص 44 ش 120،فرائد السمطين ج 1 ص 224 ح 175 و ص 226 ح 176 با اشعار جالب از خود امير المؤمنين، كنز العمال ج 13 ص 105 و 106 ش 36345،تاريخ طبرى ج 2 ص 63،كامل ابن اثير ج 2 ص 63،مستدرك حاكم ج 3 ص 112،تاريخ ابن كثير ج 7 ص 335،الصواعق ص 73 و 75،سيره حلبى ج 1 ص 23،فصول المهمة ص 22 و 29،الكفاية للگنجى الشافعى ص 82،بحار الانوار ج 38 ص 333،الغدير ج 2 ص 314 و ج 3 ص 113،سفينه ج 1 ص 2

در اين قضيه بسيار با عظمت تاريخى امير المؤمنين على عليه السلام اشعارى سروده،و رسول خدا صلى الله عليه و آله وى را تصديق كرده است كه از نظرتان مى‏گذرد:

انا اخو المصطفى لا شك فى نسبى

من برادر پيامبر خدا هستم شبهه‏اى در نسب من نيست.

ربيت معه و سبطاه هما ولدى

من در كنار او تربيت‏شدم و فرزندانش فرزندان من است.

جدى و جد رسول الله منفرد

جد من با جد رسول خدا يكى است

و فاطم زوجتى لا قول ذى فند

و فاطمه همسر من است و من در ادعايم بى مدرك سخن نمى‏گويم‏صدقته و جميع الناس فى بهم

من رسول خدا را تاييد كردم در حالى كه ديگران حيران بودند

من الضلالة و الاشراك و النكد

در گمراهى و شرك و شرارت بسر مى‏بردند

الحمد لله شكرا لا شريك له

سپاس خداوندى را سزاست كه شريكى ندارد

البر بالعبد و الباقى بلا امد

نيكى و نيكوكارى در اثر بندگى است،و بقيه بى نتيجه است

چون رسول خدا اشعار بالا را شنيد،فرمود:«صدقت‏يا على (راست گفتى على) (6)

پى‏نوشتها:

1) سوره آل عمران آيه 103

2) سوره حجرات آيه 10

3) جعل يضم الشكل الى الشكل يؤلف بينهما الى ان اخى بين ابو بكر و عمر...الغدير 3 ص 112 و 113

4) فرائد السمطين ج 2 ص 68 ش 392«...فمن قاسه بغيره و فى نسخة بغيرى فقد جنانى...»

5) در بخش سوم و فصل‏«مظلوميت على‏»همين كتاب مطالب مفيدى را خواهيد ديد.

6) فرائد السمطين ج 1 ص 226 ذيل حديث 176

آفتاب ولايت ص 93

منجی عالم میاید

پنج شنبه 23 دی 1389  9:16 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها