گروه های باستان شناسی قدمت استفاده از گچ را در معماری و طرح های تزئينی به ۷۰۰۰ سال پيش از ميلاد مسيح نسبت داده اند. امروزه گچ همچنان به علت ويژگيهای مختلف چون شکل پذيری، مقاومت، فراوانی و دارا بودن مزايای ديگر، با استفاده از ماشين آلات مدرن، تهيه و موارد استفاده فراوانی در صنعت ساختمان دارد. علاوه بر استفاده از گچ برای مصارف تزئينی و يا به عنوان روکش نهايی ديوار های داخلی (به منظور ايجاد يک سطح کاملاً صيقلی)، کشور های مترقی استفاده مهم تری را برای اين طبيعی به وجود آورده اند و آن استفاده از سقف های کاذب گچی و پانل های گچی جدا ساز برای چيدن کليه ديواره های داخلی ساختمان می باشد.
مزاياي ديوار پيش ساخته گچي
كاهش زمان ساخت
عدم نياز به گچ وخاك
عايق حرارتي و صوتي
استحكام بالا
اضافه شدن فضاي مفيد
هزينه اجراي پايين
كاهش ضايعات ساختماني و كاهش مصرف رنگ
كاهش وزن ساختمان و در نتيجه كاهش ميزان مصرف ميله گرد و بتون مصرفي در سازه ها به دليل سبكي پانل
عدم نياز به رايزر و داكت تاسيساتي به دليل فرم مجوف پانل
كاهش دستمزد كارگري به دليل سرعت در انجام كار
عدم نياز به مصالح معمولي از جمله گچ ،سيمان ،خاك ،ماسه
به حداقل رسيدن ضايعات ساختماني
قابليت جذب رنگ تا 20 درصد ديوارهاي گچي معمولي
دیوارهای پیش ساخته که به آنها بلوک گچی سبک هم گفته می شود در اصل یک سبک ساده تر از صفحات روکشدار گچی هستند که بر روی آنها به جای استفاده از صفحه کاغذی یا مقوایی با گچ مخصوص پوشانده شده است.
ویژگی های دیوارهای پیش ساخته گچی
یکی از ویژگی های مهم بلوک های گچی بالا بودن سرعت اجرا می باشد که این سرعت عمل در مقایسه با گچ کاری سنتی ساختمانی بسیار بالاتر خواهد بود. با کمک بلوک های گچی مصرف مصالح و اجزا مختلف به جهت اجرای ساختار به حداقل ممکن می رسد.
بلوک های گچی به دلیل ویژگی های خاصی که دارد کاملا” مقرون به صرفه بوده و باعث می شوند تا فضای بیشتری در ساختمان ایجاد شود.
دیوار های پیش ساخته در مقابل آتش سوزی پایدار و کاملا ضد آب هستند و از آنجایی که بلوک های گچی به شکل تو پر تولید می شوند به صورت یک عایق صوتی و حرارتی مناسب عمل می کنند. بلوک های گچی قابلیت رنگ پذیری دارند و به دلیل وزن بسیار سبک حمل و نقل آسانی دارند و در هر فضایی هم قابل استفاده هستند.
سطح ایجاد شده با بلوک های گچی کاملا صیقلی و صاف است و این مسله نه تنها باعث حذف مراحل گچ خاک و سفید کاری در ساختمان ها می شود، بلکه مقاومت ساختمان را در برابر تنش ها و حرکات احتمالی افزایش می دهد.
نحوه تهیه بلوک گچی
این نوع گچ که دانه های آن در مقایسه با گچ معمولی ساختمانی کوچکتر است در ابتدا در کارخانه با آب ترکیب شده و در داخل قالب های مخصوصی ریخته می شود و بعد از گذشت مدتی آنها را از قالب ها خارج کرده و آماده ارسال می گردند.
مشخصات بلوک های گچی
بلوک های گچی از پیش ساخته شده به صورت استاندارد در ابعاد 666 میلیمتر طول و 500 میلی متر عرض تولید می گردد. شکل ظاهری دیوارهای گچی پیش ساخته کاملا صاف و موازی هم هستند و به صورت فاق و زبانه دار بوده و می توانند به آسانی در هم قرار بگیرند و بعد از کار گذاشتن بلوک های گچی در کنار هم می توان با استفاده از یک درزگیر مخصوص قسمت های خالی بین بلوک ها را پر و سپس صاف نمود.
زبانه های موجود در بلوک های گچی در 4 طرف آنها قرار دارد و این مسله باعث می شود تا بلوک های گچی به صورت کاملا دقیق در کنار یکدیگر و بدون بیرون زدگی بشینند.
به جهت سبک نمودن دیوارهای پیش ساخته گچی می توان در زمان تولید از گچ های مخصوص که به صورت پرلیت دار هستند و مشخصه اصلی آنها وزن بسیار پایین است استفاده کرده تا از این طریق دیوار گچی پیش ساخته بسیار سبکی تولید شود.
دیوار های پیش ساخته گچی در ضخامت های 60، 70، 80 و 100 میلی متر تولید می شود و برای اینکه کارایی انواع بلوک های گچی را از هم مجزا کنند آنها را با رنگ های مختلف تولید می کنند.
وزن هر بلوک گچی با ابعاد اعلام شده در حدود 21 تا 24 کیلوگرم می باشد و هر متر مربع از این بلوک ها وزنی در حدود 63 تا 72 کیلوگرم دارند.
کاربرد دیوار های پیش ساخته گچی
از دیوارهای پیش ساخته به صورت استاندارد به عنوان جدا کننده استفاده می کنند و عملکرد آنها با توجه به غیر باربر بودن دیوار و همچنین امکان اجرای سریع طراحی می شود. از دیوارهای پیش ساخته برای فضاهای تجاری و منازل مسکونی استفاده می کنند.
دیوارهای پیش ساخته به جهت جدا کردن فضاهای مختلف با شرایط خاص قابل استفاده هستند برای مثال در مکان هایی که دما بیش از 50 درجه سانتی گراد است نمی توان از صفحات گچی استفاده نمود زیرا این دما باعث تغییر حالت بلوک ها شده و نه تنها دوام صفحات گچی را کاهش می دهد، بلکه عملکرد فیزیکی آنها را کم می کند.
دیوارهای گچی پیش ساخته را نمی توان در محیط هایی که دائما” در معرض رطوبت بیش از 60 درصدی هستند استفاده نمود و دلیل آن هم این است که نفوذ مدوام آب باعث کاهش کارایی بلوک ها می گردد.
با استفاده از دیوارهای پیش ساخته دیگر نیازی به گچ کاری مجدد نبوده و می توان روی آنها را با کمک رنگ یا کاغذ دیواری پوشاند.
مراحل نصب
با توجه به سبكي سازه، فونداسيون مورد نياز براي اجراي ساختمان كوچكتر خواهد بود. محاسبات مهندسي در هر مورد بسته به نقشه مورد اجرا، ميزان صرفه جويي را مشخص خواهد كرد. براي ديواره هاي توخالي ،به تعداد مورد نياز (كه در نقشه ها مشخص خواهد گرديد) ميله گرد عمودي در فونداسيون قرار خواهد گرفت تا بعدا با پركردن بتون داخل حفره هاي ديوار ، علاوه بر يكپارچه نمودن ديوار ، ستونهاي مورد نياز براي ساختمان و قرار گرقتن كلاف سقف بر روي ديوار آن ايجاد گردد. براي ديواره هاي سبك توپر ، قطعات فلزي خاص (كه همراه با بلوكها ارسال ميگردند)، داخل بتن قرار ميگيرد تا بتوان با قرار دادن بلوكها داخل اين قطعات ،ديوار را بدون نياز به ملات و به صورت خشك اجراكرد. با توجه به شكل خاص بلوك ها ، ميتوا ن با ابزارهاي معمول برش، شكلها و ابعاد مورد نياز را در محل كارگاه تهيه و با توجه به نقشه ، دقيقا جزييات را اجرا نمود.
با امتداد دادن ميله گرد هاي نصب شده داخل فونداسيون، امكان مسلح كردن بتون پرشده داخل حفره ها ايجاد گشته و اين حفره ها، بر اساس محاسبات انجام شده و به تعداد مورد نياز، پر مي شوند.
با رسيدن به ارتفاع مورد نياز براي نصب قاب درها و پنجره ها، محل هاي مورد نياز براي تعبيه براي شاخكها اجرا و با استفاده از قطعات اضافي بريده شده، مراحل تكمیلي نصب قابها انجام ميگيرد.
پس از تكميل ديوارها جانبي و داخلي ، با برش بلوكها، قالب مورد نياز براي بتون ريزي كلاف سقف تهيه و كلاف اجرا ميگردد.
مجددا با استفاده از بلوك مي توان سقف اجرا كرد. با توجه به سهولت كار بر روي بلوك و برش دادن آن ، اجراي جزييات به راحتي امكان پذير بوده و سرعت انجام كار بسيار بالاست.