گروت چیست ؟
گروت از سیمان ، ماسه ،آب و يک سري افزودنی تشکيل شده است معمولا از گروت ها براي جاهايي که احتياج به مقاومت بالا و ترميم کردن ترک ها با عمق زياد ، استفاده می شود . همچنين براي زير سازي تجهيزات سنگين از گروت استفاده مي شود . کاربرد گروت مشابه ملات می باشد . گروت براي زیر صفحه ستون ها ، ریل ها ، آنکربلت ها ، نصب ریل ماشین آلات ، برینگ پل ها ، توصيه مي شود .
يکي از موادي که در گروت استفاده مي شود باعث منبسط شدن شده ومکانی که در آن گروت ریخته شده و قابل دسترسي نيست را کامل پر می کند . گروت سيماني انبساط کنترل شده ای دارد و هرگز منقبض نمی شود . زمان اجرای گروت آماده حداکثر 30 دقیقه است زیرا موجب کاهش انبساط آن می شود . يکي از دلايلي که باعث مي شود که گروت مقاوت بالايي داشته باشد نسبت پايين اب به سيمان ميباشد .
يکي از خواص ديگر گروت ، سخت شدن در مدت زمان کوتاه ورسيدن به مقاومت نهايي مطلوب ميباشد . دانه بندي گروت مي بايست طبق استاندارد بوده زيرا دانه بندي درشت باعث دوفازي شدن گروت و دانه بندي ريز باعث افت مقاومت گروت مي شود .
انواع گروت :
گروت منبسط شونده بر پایه سیمان
گروت سیمانی اصلاح شده با مواد پلیمری
گروت اپوکسی دوجزیی و یا سه جزیی
گروت آماده منبسط شونده
گروت ریزی :
گروت ریزی با گروت سیمانی مناسب می باشد که دارای خاصیت غیر انقباضی و مقاومت بسیار بالا می باشد . گروت ریزی را می توان جهت پر کردن فضای خالی بین صفحات نشیمن و دستگاه های صنعتی و سازه های سنگین که نیاز به تحمل لرزه و فشار بسیار زیاد است استفاده می کنند گروت ساخت فابیر مطابق با استاندارد طراحی و ساخته شده است و مناسب برای گروت ریزی می باشد .
معمولا امکان گروت ریزی قبل از نصب سازه های فلزی وجود ندارد . (زمانی که قصد گروت ریزی زیر استراکچر یا ستون می باشد و ویا گروت برای بیس پلیت ) گروت ریزی بعد از نصب بیس پلیت و تراز کردن انجام میگیرد که برای گروت ریزی بهتر است یک گروت منبسط شونده باشد .
گروت ریزی برای این انجام می شود که فضای خالی زیر بیس پلیت و فونداسیون را تراز کند و در واقع گروت ریزی برای تنظیم تراز بیس پلیت بکار می رود بنابراین قبل از نصب اسکلت ، بیس پلیت باید تراز باشد . البته در بعضی سازه های کوچک و دکل های جدار پوسته ای اسکلت با بیس پلیت همزمان است که در این حالت بعد از نصب بیس پلیت گروت ریزی می کنند .
برای گروت ریزی بهتراست که قالب از دو طرف روبروی هم فاصله بیشتری با لبه پلیت داشته باشه تا در هنگام گروت ریزی از یک طرف مخلوط گروت و آب رو که غلظت مناسبی داره و حالت خمیر روان رو داره بریزید تا هوا از یک سمت دیگه خارج بشه. ضربه های کوچک به قالب و پلیت برای خارج شدن هوا بی تأثیر نیست .
برای گروت ریزی بهتراست که قالب از دو طرف روبروی هم فاصله بیشتری با لبه پلیت داشته باشه تا در هنگام گروت ریزی از یک طرف مخلوط گروت و آب رو که غلظت مناسبی داره و حالت خمیر روان رو داره بریزید تا هوا از یک سمت دیگه خارج بشه . ضربه های کوچک به قالب و پلیت برای خارج شدن هوا بی تأثیر نیست .
عملکردهای گروت چیست ؟
گروت باید قوام یافته و سیال باشد و در حالت معمولی جاری شود . گروت نباید دچار جداشدگی آب و سنگدانه از هم شود و ته نشین نشود . گروت نباید دچار جمع شدگی قابل ملاحظه ای شود. گروت باید توان نگهداری آب ملات بتنی و سیمان را داشته باشد . گروت باید در حداقل زمان به مقاومت مطلوبی دست یابد . مجموعه موارد ذکر شده نیازمند همگونی مخلوط ، مواد چسباننده و مصالح سنگی و مواد افزودنی باشد . اگر مخلوط گروت در کارگاه ساختمانی ساخته شود و از مصالح سنگی موجود استفاده شود ، دانه بندی مناسب در گروت بدست نخواهد آمد و ضمانت لازم نیز امکان پذیر نخواهد بود .
برای بدست آوردن گروت درصد بهینه مواد چسباننده و افزودنی و مصالح سنگی در چنین شرایطی از نظر تکنیکی تقریباً غیر ممکن خواهد بود و از نظر اقتصادی نیز کاملاً غیر اقتصادی است . به همین دلیل است که از گروت مخلوط آماده ایده آلی برای گروت ریزی و گروت کاری استفاده می شود . این نوع گروت های مخلوط آماده تحت شرایط کنترل شده و فرموله شده و از پیش مخلوط شده در کارخانه بسته بندی می شوند . از آنجایی که خصوصیات عملکرد این مواد به طور دقیق مشخص و معلوم است ، چنانچه طبق راهنمای سازنده بکار برده شوند و همچنین بطور مناسب مخلوط، تحکیم و عمل آوری شود ، نتایج مثبت و رضایت بخشی را خواهید داشت .
مهمترین عامل در انتخاب گروت :
برای یک کاربرد مشخص بستگی به شرایط و خواسته های مورد نیازسرویس ، گروت ریزی و یا گروت کاری دارد . هریک از این نوع گروت ها دارای خصوصیات و عملکرد مشخص و منحصر بفردی می باشند که پاسخگوی نیاز خواهند بود .