روش ساخت استخر در فضای مسکونی انواع مختلفی دارد ، که با توجه به میزان بودجه و یا محدودیت زمانی می توان روش مورد را برای ساخت استخر انتخاب کرد . ما در این مطلب از بخش ساخت و عمران سایت پیمانساز ، قصد داریم شما را با ساخت استخر در محیط باز یا همان استخر روباز آشنا کنیم ، ساخت یک استخر استخر روباز در حیاط یک ایده بسیار خوبی است ، بهترین راه برای وقت گذرانی با خانواده و انجام یک ورزش لذت بخش و نشاط آور ، پس با ما همراه باشید.
مراحل ساخت استخر :
مراحل ساخت استخر را تقریبا برای انواع استخر ها میتوان یکسان دانست . برای ساخت یک استخر مناسب میتوان مطابق مراحل زیر شروع بکار کرد :
- طراحی استخر( اولین و مهمترین گام)
در مرحله ی اول باید برای مشاوره و طراحی استخر مد نظرتان یک پیمانکار مناسب انتخاب کنید تا علاوه بر دریافت مجوزهای لازم از شهرداری ، طرح مورد نظرتان را برایتان طراحی کنند، قبل از طراحی ابتدا باید محل ساخت پروژه ، توسط کارشناسان فنی مربوطه مورد بررسی و قرار گرفته و یک نقشه از محل ساخت توسط مهندس نقشه بردار تهیه شود . سپس بعد از انتخاب طرح و مدل مورد نظر شما یک نقشه با جزئیات اجرایی از آن آماده کرده و در آن عمق، ضخامت دیواره و نوع آن ، میزان خاکبرداری و سایر جزییات آن را در نظر گرفته میشود.
ساخت استخر ارزان , سعی کنید طراحی استخرتان ساده باشد چرا که طرح های پیچیده امکان ساختشان هم سخت تر و هزینه ی ساخت شان بالاتر می رود.
ابعاد ساخت استخر :
محل نگهداری حجم معینی از آب کاملاً پاکیزه و بهداشتی بمنظور شنا و سایر ورزش های آبی را استخر می نامند و تفاوت اساسی استخر های شنا با سایر شناگاهای و اماکن آبی در حدود و اندازها از سویی و کیفیت آب مصرفی آن از سوی دیگر است . اولین گام در طراحی استخر شنا، تعیین مساحت كل آن است كه بر مبنای چگونگی استفاده و تعداد شناگرانی كه در یك زمان در داخل استخر خواهند بود، پیش بینی می شود. بر حسب توصیه كمیته استخرهای شنای آمریكا، می بایدحداقل طول استخر ft 60 و عرض آن مضربی از 5 ، 6 یا ft 7 باشد.
2. خاک برداری از محل بستر استخر :
اگر به یاد داشته باشید در ابتدا توسط اکیپ نقشه برداری پیمانکار زمین یا حیاط مورد نظر شما برای ساخت نقشه برداری شد ، حال وقتی طرح و نقشه تان آماده باشد به راحتی توسط این اکیپ پیاده سازی میشود و بعد از آن هم مشخص کردن محل خاکبرداری با ریختن گچ مشخص میشود . پیمانکار پس از دریافت مجوزهای مربوطه باید اقدام به خاک برداری با ماشین آلات حفاری و یا بیل مکانیکی از محل استخر نماید ، خاک برداری بر مبنای میزان عمق و محاسبات فونداسیون استخرتان صورت می گیرد .
اکیپ نقشه بردار برای کنترل کردن عمق خاکبرداری تا رسیدن به عمق مناسب طبق نقشه در محل حضور خواهند داشت .
3. شیب بندی و صاف کردن کف استخر :
پس از خاک برداری با کمک یک غلطک مکانیکی اقدام به شیب بندی و صاف کردن کف استخر خواهد شد ، و بعد از آن هم نوبت بتن مگر یا بتن نظافت است که با ضخامت 10 سانت اجرا شود.
4. آرماتور بندی کف و دیواره های استخر :
در این مرحله از ساخت استخر باید کف و دیواره های استخر را مطابق نقشه اجرایی کف ، که در آن جزئیات اجرا ذکر شده آرماتور بندی کنید.
در مرحله قبل یک بستر صاف برای اجرای آرماتور ایجاد شد . حال بسته به ابعاد استاندارد استخر آرماتور ها را به صورت شبکه ای در کف و بدنه اجرا میشود .
5. اجرای تاسیسات : جایگذاری سیستم لوله کشی و کابل کشی فضای استخر
در این مرحله پیمانکار اقدام به جایگزاری لوله های ورود و خروج آب (سرد و گرم ) و همچنین کابل کشی سیستم روشنایی در کف و دیواره با توجه به نقشه و سلیقه شما که در آن لحاظ شده است خواهد نمود . برای انجام این مرحله از ساخت استخر به یک لوله کش متخصص که تجربه ی لازم در زمینه ی لوله کشی استخر را دارد، نیاز است ، چرا که عدم لوله کشی مناسب عواقب بدی برای استخر شما در پی خواهد داشت . در قسمت تاسیسات برقی یا روشنایی کابل کشی فضای استخر و فرم های روشنایی انجام خواهد شد .
باید فضایی را برای موتورخانه استخر را نیز در نظر داشت ، که مطئنا توسط طراحان وکارشناسان تاسیسات بسته به ظرفیت استخر و اینکه آب مصرفی تان گرم یا سرد است این فضا در نظر گرفته میشود ، اما باید بدانید که موتور خانه باید در محلی باشد که پمپ ها و فیلترها در ارتفاعی کمتر از ارتفاع آب استخر نصب شود.
نصب واتراستاپ ها و سایر جزییات نهایی را در این مرحله از ساخت استخر تکمیل میشود .
6. بتن ریزی کف استخر:
پس از اتمام مراحل لوله گذاری و کابل کشی زمان ساخت کف و دیواره های فضای استخر می باشد. عملیات بتن ریزی که انجام می شود باید به شیب بندی و صاف کردن سطح استخر توجه نمود ، همچنین در بتن ریزی جهت کاهش نفوذ پذیری بتن میتوان از چسب بتن استفاده نمود .
7. ساخت دیوارهای استخر :
پس از ساخت کف و خشک شدن آن می توانید دیواره ها را بسازید، برای ساخت دیواره ها می توانید همانند کف از بتن ریزی استفاده کنید ، که نیاز به قالب بندی دیواره است و یا با بلوک های سیمانی مسلح میتوان ساخت دیوارها را به پایان رساند.
درباره طراحی استخر : طراحی استخر های شنا امروزه تابع استاندارد مهندسی ساختمان و مهندسی محیط زیست می باشد . در طراحی ساختمان مخزن استخرها نوع بتن ، نحوه آرماتور بندی ، نحوه اجرای آب بندها و درزهای انبساط ، نحوه کار گذاری لوله ها و مجاری تاسیساتی و نوع لوله ها و اتصالات درون بتن ، از اهمیت بسزایی برخوردار است . زیرا در صورت وجود احتمال نشتی به دلیل عدم رعایت اصول علاوه بر کاهش مداوم آب استخر احنمال نشت مخزن نشت مخزن استخر و یا آسیب دیدگی فونداسیون ساختمانهای جانبی استخر وجود دارد .
8. آب بندی و اتمام دیوارهای استخر :
بعد از خشک شدن و باز کردن قالب ها زمان اجرای آب بند و کاشی کاری می رسد ، نکته ی مهمی که در ساخت استخر باید در نظر گرفت ، نیاز به لایه محافظ در برابر نشت آب است که معمولا به وسیله ملاتی که از چسب بتن و سیمان سفید و پودر سنگ ساخته شده است انجام می شود به این صورت که ۲ بار به صورت لیسه ای روی دیواره ها و کف کشیده می شود و بعد از آن تست آب بندی انجام می شود اگر به درستی انجام گرفته بود می توان فرآیند سرامیک کاری را شروع کرد ، برای سهولت کار بهتر است کاشی کاری بعد از پر کردن پشت دیواره های استخر و کف سازی اولیه آن انجام شود .
9. پر کردن پشت دیوارهای استخر و محوطه سازی
در این مرحله که می توان گفت مرحله ی پایانی ساخت استخر است پشت دیواره های استخر را سنگ های شفته آهک پر کنید، برای این کار مصالح مختلفی در بازار موجود است که با توجه به بودجه و درجه ایمنی شان می توانید یکی از آن ها را انتخاب کرد ، در هنگام این عملیات باید به لوله ها و کابل هایی که از محل استخر به موتور خانه و مکان های دیگر عبور میکنند توجه نمود. پس از اتمام این مرحله می توان اقدام به محوطه سازی فضای اطراف استخر نمود که خود یک مرحله بسیار مهم و در عین حال لذت بخش می باشد .
10. تست نهایی و شروع استفاده :
در مرحله آخر استخر توسط کارشناس تاسیسات مورد تست قرار گرفته و تنظیمات موتور خانه و پمپ ها انجام میشود ، در قسمت روشنایی نیز چراغ ها و افکت های مورد نظر و نورپردازی داخلی و خارجی نصب شده در مراحل قبل مورد تست قرار گرفته و بعد از طی مراحل میتوان استخر را از آب پر کنید و از آن در کنار خانواده لذت ببرید.
امیداریم در این مطلب از عمران و ساخت پیمانساز توانسته باشیم شما دوستان را با مراحل ساخت استخر خانگی آشنا کرده باشیم ، برای آن که در خانه تان یک استخر زیبا داشته باشید باید از اهالی فن و طراحان متخصص در این زمینه کمک بگیرید.