بتن شفاف چیست ؟
بتن شفاف به بتنی اطلاق می شود که با بهره گیری از فیبرهای نوری امکان انتقال نور را از یک سمت به سمت دیگر فراهم می کند . این محصول در سال ۲۰۰۱ توسط یک معمار مجارستانی به نام «آرون لاسونسزی» اختراع شد و به ثبت رسید . این معمار زمانی که در سن ۲۷ سالگی در کالج سلطنتی هنر های زیبای استکهلم مشغول به تحصیل بود ، این ایده را بیان کرد و در سال ۲۰۰۴ شرکت خود را با نام «لایتراکن» تاسیس کرد و با توجه به نیاز و تمایل جامعه ی امروز به استفاده از مصالح جدید ساختمانی ، از سال ۲۰۰۶ با شرکت های بزرگ صنعتی به توافق رسید . این محصول با ترکیب ۹۶% بتن معمولی و ۴% فیبرهای نوری محصولی منحصر به فرد را برای هزاره ی جدید به ارمغان آورده است .
لایتراکن مخفف بتن انتقال دهنده نور میباشد و به بتنی اطلاق میشود که با بهرهگیری از فیبرهای نوری امکان انتقال نور را از یک سمت به سمت دیگر فراهم میکند . بتن انتقال دهنده نور با نام تجاری لیتراکن ,محصول نسبتا جدیدی است که در سال 2004 توسط یک معمار 27 ساله مجارستانی به نام آرن لوسونزی ابداع گردید. این محصول با ترکیب 96% بتن معمولی و 4% فیبرهای نوری محصولی منحصر به فرد را برای هزاره جدید به ارمغان آورده است هم اکنون بتن لیتراکن با دانسیته 2400-2100 کیلو گرم بر متر مکعب ، مقاومت فشاری 50 نیوتن بر میلیمتر مربع و مقاومت کششی 7 نیوتن بر میلیمتر مربع در سه رنگ خاکستری ، سیاه و یا سفید و با ابعاد استاندارد 300*600 میلیمتر و با ضخامت 500-25 میلیمتر تولید میگردد .
ازنظر تئوری فیبرهای به کار رفته در لیتراکن قادر به انتقال نور در بتنی به ضخامت 20 متر می باشد . همچنین استفاده از فیبر نوری در اجزای باربر سازه ای بدون تاثیر منفی در مقاومت بالای فشاری و کششی آن می تواند اثری خوب با ایجاد فضاهایی روشن و جذاب داشته باشد .
هم اکنون بتن لایتراکن با دانسیته 2400-2100 کیلو گرم بر متر مکعب ، مقاومت فشاری 50 نیوتن بر میلیمتر مربع و مقاومت کششی 7 نیوتن بر میلیمتر مربع در سه رنگ خاکستری ، سیاه و یا سفید و با ابعاد استاندارد 300*600 میلیمتر و با ضخامت 500-25 میلیمتر تولید می گردد . از نظر تئوری فیبرهای به کار رفته در لیتراکن قادر به انتقال نور در بتنی به ضخامت 20 متر می باشد . همچنین استفاده از فیبر نوری در اجزای باربر سازه ای بدون تاثیر منفی در مقاومت بالای فشاری و کششی آن می تواند اثری خوب با ایجاد فضاهایی روشن و جذاب داشته باشد .
پایه و اساس شکل دادن به هر ایده ای مواد و مصالح است که تأثیر فوق العاده ای در طراحی دارد . در واقع مصالح مختلف علاوه بر ویژگی های فیزیکی متفاوت ، حس های مختلفی هم القا می کنند .
مثلا یک دیوار آجری را با یک دیوار بتنی مقایسه کنید . این دو نمایانگر دو حس کاملا متفاوت هستند . یکی سنتی ، دیگری مدرن. یکی گرم ، دیگری سرد . یکی الگو وار، دیگری صاف و یکدست . اما در دنیای امروز هر متریالی می تواند شکل های گوناگونی به خود گیرد و برای کاربردهای گوناگون تعریف شود .
بتن که ما آن را با ظاهر خشک ، بی روح ، خشن و غیر قابل نفوذ می شناسیم ، اکنون چهره ی دیگری از خود را رو کرده است که شما را حیرت زده می کند . آن بتن سخت اکنون همچون شیشه ای نیمه شفاف نور را از خود عبور می دهد و معماری و دکوراسیون داخلی فضا را متحول می کند .
بتن عبور دهنده نور، امروزه به عنوان یک متریال ساختمانی جدید با قابلیت استفاده بالا مطرح است . این متریال، ترکیبی از فیبرهای نوری و ذرات بتن است و می تواند به عنوان بلوک ها و یا پانل های پیش ساخته ساختمانی مورد استفاده قرار گیرد . فیبرها به خاطر اندازه کوچکشان با بتن مخلوط شده و ترکیبی از یک متریال دانه بندی شده را تشکیل می دهند . به این ترتیب نتیجه کار صرفا ترکیب دو متریال شیشه و بتن نیست ، بلکه یک متریال جدید که از لحاظ ساختار درونی و همچنین سطوح بیرونی کامل همگن است، به دست می آید .
فیبرهای شیشه باعث نفوذ نور به داخل بلوک ها می شوند . جالب ترین حالت این پدیده نمایش سایه ها در وجه مقابل ضلع نور خورده است . همچنین رنگ نوری که از پشت این بتن دیده می شود ثابت است . به عنوان مثال اگر نور سبز به پشت بلوک بتابد ، در جلوی آن سایه ها سبز دیده می شوند .
هزاران فیبر شیشه ای نوری به صورت موازی کنار هم بین دو وجه اصلی بلوک بتنی قرار می گیرند . نسبت فیبرها بسیار کم و حدود 4 درصد کل میزان بلوک ها است . علاوه بر این ، فیبرها به خاطر اندازه کوچکشان با بتن مخلوط شده و تبدیل به یک جزء ساختاری می شوند .
بنابراین سطح بیرونی بتن همگن و یکنواخت باقی می ماند . در تئوری ، ساختار یک دیوار ساخته شده با بتن عبور دهنده نور ، می تواند تا چند متر ضخامت داشته باشد . زیرا فیبرها تا 20 متر بدون از دست دادن نور عمل می کنند و در دیواری با این ضخامت باز هم عبور نور وجود دارد .
ساختارهای باربر هم میتوانند از این بلوکها ساخته شوند . زیرا فیبرهای شیشه ای هیچ تاثیر منفی روی مقاومت بتن ندارند. بلوک ها می توانند در اندازه های متنوع و با عایق حرارتی خاص نصب شده روی آنها تولید شوند .
این نوع بتن با افزودن فیبرهای شیشه به مخلوط خرده سنگ، سیمان و آب به شیوهای متفاوت با شیوه سنتی ساخت بتن، برای تولید محصولی خارق العاده تهیه میشود .
فیبر نوری در ساختار بتن شفاف :
فیبرهای نوری فیبرهایی هستند که معمولا از پلاستیک یا شیشه برای انتقال نور ساخته می شوند . این فیبرها رشته های قابل انعطافی به ضخامت قطر موی انسان می باشند . با استفاده از این تکنولوژی مقدار زیادی از اطلاعات می تواند در فواصل طولانی انتقال یابد .
تولید بتن شفاف :
بتن شفاف یک محصول با فیبرهای نوری (لوله های نور قابل انعطاف) می باشد که از داخل پانل ها و بلوک های بتنی پیش ساخته عبور کرده تا نور را از یک طرف به طرف دیگر منتقل سازد . رنگ ها و نورها به طور قابل ملاحظه ای از یک سمت به سمت دیگر ثابت می ماند . فیبرهای نوری مورد استفاده در این بتن می توانند نور را تا ۱۵ متر به طور قابل ملاحظه ای بدون تاثیر مهم بر قابلیت های ساختاری بتن انتقال دهند .
در ابتدا یک لایه ی نازک بتن در قالب باریک و دراز ریخته می شود ، سپس یک لایه از فیبرهای نوری در امتداد طول قالب قرار داده می شوند و در نهایت در طول های مشخص و تعیین شده قطعات مورد نظر استخراج می شوند . این بتن با هزاران فیبر نوری شفاف جاسازی می شود که تنها بخش کوچکی از حجم کل بلوک را تشکیل می دهند و به طور تقریبی این حجم تنها ۴ درصد از حجم بتن موردنظر است . الیاف های مذکور پس از قرارگیری در داخل مخلوط بتن به دلیل اندازه ی آنها تبدیل به یک جزء ساختاری شبیه به سنگدانه های متداول می شوند ، بنابراین ظاهر بتن همگن حفظ می شود .
موارد کاربرد بتن شفاف :
دیوار :
به عنوان متداول ترین حالت ممکن، این بلوک میتواند در ساختن دیوارها مورد استفاده قرار گیرد . به این ترتیب هر دو سمت و همچنین ضخامت این متریال جدید قابل مشاهده خواهد بود. بنابراین سنگینی و استحکام بتن به عنوان ماده اصلی لایتراکان محسوس تر و در عین حال کنتراست بین نور و ماده شدیدتر میشود . این متریال میتواند برای دیوارهای داخلی و خارجی مورد استفاده قرار گیرد . اگر نور خورشید به ساختار این دیوار بتابد ، بهتر است در جهت غربی یا شرقی ساختمان قرار گرفته تا اشعه آفتاب در حال طلوع یا غروب با زاویه کم به فیبرهای نوری برسد و شدت عبور نور بیشتر شود . بخاطر استحکام زیاد این ماده میتوان از آن برای ساختن دیوارهای باربر هم استفاده کرد . در صورت نیاز، امکان مسلح کردن این متریال نیز ممکن است .
پوشش کف :
یکی از جذاب ترین کاربردها، استفاده از «لایتراکان» در پوشش کفها و درخشش آن از پایین است . این عنصر در طول روز یک کف پوش از جنس بتن معمولی به نظر میرسد و در هنگام غروب آفتاب بلوکهای کف در رنگهای منعکس شده از نور غروب شروع به درخشش میکنند .
طراحی داخلی :
همچنین از این نوع بتن عبور دهنده نور میتوان برای روکش دیوارها در طراحی داخلی استفاده کرد به صورتی که از پشت نور پردازی شده باشند همچنین میتوان از نورهای رنگی متنوع برای ایجاد حس فضایی مورد نظر نیز استفاده کرد .