چوب ترمووود در حالت کلی به 2 دسته نرم چوب (Soft wood) و سخت چوب (Hard wood) تقسیم می گردد .
نرم چوب ها:
نرم چوب ها اغلب از درختان سوزنی برگ مانند کاج (Pine) یا صنوبر (Spruce) به دست می آیند که اصطلاحاً به آنها درختان همیشه بهار می گویند ، زیرا این درختان در فصل سرما برگریز نیستند و پوشش سبز برگهای آنها در تمام سال باقی است .
درختان کاج فنلاند از بهترین انواع چوبهای کاج در جهان هستند ؛ زیرا شرایط اقلیمی خاص منطقه نیمه قطبی فنلاند به گونه ای است که زمستانهای بلند و تابستانهای کوتاه دارد و درختان تنها 2 ماه از سال فرصت رشد دارند ؛ رطوبت خاک بسیار بالاست و در تابستانها شرایط ایده آلی برای یک جنگل قطبی وجود دارد . به علت کوتاه بودن تابستان درختها فقط فرصت دارند به سمت آفتاب و مستقیم حرکت کنند ؛ در نتیجه درختان بسیار صاف و مستقیم به طور عمودی رشد می کنند . این امر باعث می شود درختان کاج فنلاندی بسیار مناسب برای تهیه الوار باشند .
سخت چوب ها :
سخت چوبها (Hard wood) ، چوبهای مربوط به درختان پهن برگ هستند که مشهورترین آنها چوب ون یا Ash است . این درختان در زمستان برگریز می باشند و در بهار برگهای جدید آنها رشد می کند .
این چوبها دارای دانسیته (چگالی) یا فاصله مولکولی کمتری هستند و به علت نداشتن گره های مرکزی از بافت خاصی برخوردارند که بسیار زیبا می باشد .
چوب ترمووود مناسب نمای چوبی و کف چوبی :
نرم چوبها (Soft wood) به علت سبکی ، ارزانی و داشتن بافت زیبا اگر ترمو شده باشند و شرایط چوب ترمو را داشته باشند برای نمای چوبی ساختمان بسیار مناسب هستند .
سخت چوبها به علت بافت خاصشان بسیار زیبا هستند و نماهای چوبی چشم نواز ایجاد می کنند ، اما به علت قیمت بالا و وزن بیشتر نسبت به چوبهای Soft کمتر در نماهای چوبی کاربرد دارند. این چوبها برای کف سازی یا دکینگ (Decking) چوبی و نیز در محل های پرتردد بسیار توصیه می شوند .
تولید ترموود :
تولید ترموود بر اساس استفاده از دمای بالا و بخار است . هیچ ماده شیمیایی در این روش مورد استفاده قرار نمیگیرد . این پروسه موجب بهبود پایداری ابعادی و دوام بیولوژیکی چوب میشود . حسن دیگر عایق شدن محصول نهایی است که در مراحل ساخت موجب کاهش رسانایی حرارتی میشود . به علت دمای بالای مورد استفاده ، رزین در چوب از بین میرود .
پروسه تولید ترمووود دارای مجوز بوده و نام تجاری توسط موسسه Thermowood فنلاند کسب شده . این روند میتواند به سه قسمت تقسیم شود :
۱ – افزایش دما و خشک کردن در کوره :
دمای هوا در کوره بسیار سریع با استفاده از بخار و گرما تا c˚ ۱۰۰ رسانده میشود و دمای چوب نیز بطور مشابه به همان سطح میرسد . سپس دما بطور پایدار به c˚ ۱۳۰ میرسد و خشک شدن انجام میشود . حتی ماده سبز (غیر کورهای) یا مواد خام خشک شده میتواند مورد استفاده قرار گیرد . بخار بعنوان یک غشا از ترکخوردگی جلوگیری میکند . بخار همچنین تغییرات شیمیایی در چوب را تسریع میکند . در انتهای این فاز مقدار رطوبت تقریبا به صفر میرسد .
۲ – مرحله گرمایش شدید ترموود :
در طی فاز حرارتی شدید ، دمای هوا و چوب به ۱۸۵-۲۲۵ c˚ میرسد . دمای بیشینه بستگی به کاربرد نهایی ماده دارد . وقتی دما به سطح مورد نظر رسید ، دما برای ۳-۲ ساعت بطور ثابت باقی میماند . بخار برای جلوگیری از سوختگی و ترکخوردگی بکار میرود و همچنان به تغییرات شیمیایی در چوب کمک میکند .
۳ – سرد کردن و بهبود رطوبت ترمووود :
دما با استفاده از سیستمهای اسپریکننده کاهش مییابد . رطوبتدهی مجدد و بهینهسازی برای رساندن رطوبت چوب به سطح حدود ۴% انجام میشود .
مزایا ترموود :
1.مقاومت بالا و طولانی در برابر سایش و شرایط جوی مختلف
2.نصب آسان و سریع
3.قابلیت نصب و جداسازی آسان و مکرر جهت نظافت یا انتقال به مکانی دیگر
4.قابلیت برش هلالی جهت محل های قوس دار
5.شستشو و نگهداری آسان
کاربرد چوبهای ترمو گونه های hard یا soft در نماهای چوبی بستگی ویژه به طرح دارند و معماران ساختمان تعیین کننده ترین افراد در انتخاب گونه چوبی مناسب برای نمای چوبی می باشند . .
گونه های چوب:
در فنلاند ، گونه های مورد مصرف تیمار حرارتی شامل کاج (Pinus sylvestris) ، نوئل (Picea abies) توس (Betula pendula) ، صنوبر (Populus tremula) هستند . به علاوه یک سری تجربیاتی نیز در مورد تیمار کاج رادیاتا (Pinus radiata) زبان گنجشک (Fraxinus excelsior) ، لاریکس ( (Larix sibirica ، توسکا (Alnus glutinosa) ، راش (Fagus silvatica) و اکالیپتوس بدست آمده است .