در سیستم سقف های کوبیاکس اعضای دال سقف شامل بتن، آرماتور، توپی های توخالی پلاستیکی، و قفسه مسلح است. توپی های توخالی در هسته مرکزی قفسه مسلح قرار گرفته و یک قفسه مدولار مسلح ایجاد می کند. این کیج مسلح مابین ۲ لایه آرماتور زیرین و رویین دال قرار گرفته و با حذف بتن غیرباربر از درون دال موجب سبک سازی آن می شود. در این سازه سیستم مقاوم در برابر نیروهای جانبی سازه شامل ترکیب دال و ستون (تقریباً قاب ساده) و دیوار برشی بتنی با شکل پذیری متوسط است .
در فنآوری Cobiax با حذف بار مرده غیرسازه ای خاصیت باربری ۲ محوره همچنان حفظ می گردد. همچنین با شکل گیری غشای بتنی مستحکم در قسمت فوقانی و تحتانی دال به همراه شکل گیری شبکه تیرچه های داخلی در ۲ امتداد در اثر قراردهی گوی ها درسرتا سر فضای میانی دال بتنی می توان باربری مناسبی را برای این دال متصور شد.
مزایای سقف های کوبیاکس
ارزیابی کلی ساختمانهای اجرا شده با سیستم سقف کوبیاکس بیانگر سود قابل ملاحظهای برای سرمایه گذاران است.
سیستم کوبیاکس با بهرهگیری مؤثر از منابع فوق موفق به اخذ جایزه نوآوری R.I.O در سال ۲۰۰۳ گردید. کوبیاکس همزمان با کاهش هزینهها سهم عمدهای را در کمک به حفظ محیط زیست به جهت کاهش مصرف بتن دارا است. سیمان خود به تنهایی به جهت انتشار ۷٪ از گاز Co2 تولید شده یکی از بزرگترین آلایندههای محیط زیست میباشد که با بهرهگیری از فناوری کوبیاکس میتوان به گونهای مؤثر در راستای اهداف کاهش گازهای Co2 گام برداشت. مزایای اقتصادی سیستم کوبیاکس عبارتند از:
- کاهش مصرف بتن
- کاهش المانهای سازهای
- کاهش مصرف آرماتور
- کاهش زمان ساخت سازه
- کاهش هزینههای اجرای تأسیسات (حذف تیرها و مشکلات ناشی از آویز تیرها)
- کاهش ارتفاع کلی سازه به دلیل بهینهسازی ارتفاع سقف
فناوری کوبیاکس ما را قادر میسازد تا بتوانیم کاربری ساختمان مورد نظر را پس از مدت زمانی در صورت تمایل تغییر دهیم. همانگونه که داشتن نقشههای معماری با دهانههای بزرگ و سقف دال بتنی تخت موجب میگردد تا انعطافپذیری مناسبی در کاربری ابتدایی ساختمان مورد نظر حاصل آید، عملاً انعطافپذیری در تغییر کاربریهای احتمالی آتی را نیز میسر میسازد.
در مقایسه با سقفهای کوبیاکس، دالهای توپر رایج خیزهای بسیار شدیدی را تجربه میکنند و تا به امروز اجرای دهانههای بزرگ تنها با بهکارگیری روشهای پسکشیدگی و یا استفاده از تیر ممکن بوده است که این خود مستلزم تحمل هزینههای بالای طراحی و ساخت است. دال تخت و سبک کوبیاکس جایگزینی ارزانتر جهت دستیابی به سازهای با خیز کمتر در دهانههای بزرگتر میباشد. فناوری کوبیاکس همچنین امکان بهرهبرداری هر چه بهتر و مناسب تر از ساختمان را در دو راستای قائم و افقی میسر میسازد. اجرای تأسیسات الکترونیکی و مکانیکی مشابه روشهای سنتی و با قابلیت اجرا در ضخامت دال است.
علاوه بر روش اجرای درجا، قابلیت اجرا به روش نیمه پیش ساخته نیز وجود دارد.
معایب سیستم کوبیاکس:
استفاده از این سیستم در پروژهای کوچک از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست،همچنین صل تکنولوژی سیستم سازه ای کوبیاکس مربوط به کشورهای اروپای غربی (نظیر انگلستان و آلمان) بوده و با توجه به اینکه این کشورها اصولا لرزه خیز نیستند استفاده از این سیستم در کشور ما مخصوصا در مناطق با خطر لرزه ای زیاد و خیلی زیاد جای سوال داشته و در این زمینه تحقیقات لازم انجام نشده است.
اجرا و پیاده سازی کوبیاکس
روش معمول اجرای سقف های حبابی پس از حمل ونقل از کارخانه بهشرح زیر است:
- نصب شمع های موقت در فاصله 8/1 تا 4/2 متری
- جاگذاری قطعات پیش ساخته به وسیله جرثقیل ها
- قراردادن اتصالات بین قطعات و ستون ها به طور موق
- بتن ریزی ، ویبره کردن و ارزاندن
- خارج کردن شمع های موقت بسته به خواست سازنده و اتمام کار
ارزش کوبیاکس
کوبیاکس قابلیت انطباق با هر گونه معماری را داراست. نحوه چیدمان گوی های توخالی، اندازه و شکل دال بتنی بر اساس مقتضیات پروژه تعیین می گردند. کوبیاکس را می توان همراه با تکنیک های ساختمانی از قبیل پس کشیدگی و یا سازه های مرکب در دهانه بلندتر از ۱۸ متر مورد استفاده قرار داد.
اجرای تاسیسات الکترونیکی و مکانیکی مشابه روش های سنتی و با قابلیت اجرا در ضخامت دال همانند تصاویر زیر می باشد.
علاوه بر روش اجرای درجا، قابلیت اجرا به روش نیمه پیش ساخته نیز وجود دارد.
فناوری کوبیاکس با تغییر ابعاد اِلِمانهای سازهای برآوردی جامع از اصلاحات و بهینهسازی را در امر ساختمانسازی میسر میسازد. با استفاده از فناوری کوبیاکس، نهتنها ارزش افزودهٔ ساختمان بیشتر میشود، بلکه موجب حفظ محیط زیست هم خواهد شد.