0

ملات و انواع ملات های ساختمانی

 
javid1000
javid1000
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 53859
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

ملات و انواع ملات های ساختمانی

ملات و انواع ملات های ساختمانی

ملات ماده‌ای ‌خمیری‌ برای چسباندن قطعات مصالح بنایی به یکدیگر است.‌ ملات برای تأمین بستری برای توزیع بار و ‌ اندودکاری سطوح داخلی و خارجی ساختمان و بندکشی نماها به مصرف می‌رسد. ملات‌ها از دو قسمت اصلي تشكيل مي شوند ، یک جسم چسباننده (مانند خمیر سیمان، آهک هیدارته، گچ و غیره‌) و یک ماده پرکننده ریزدانه (مانند ماسه طبیعی، شکسته، ماسه‌های سبک طبیعی و ساختگی از قبیل پوکه‌ها و پرلیت‌) تشکیل شده‌اند. مواد پرکننده را برای کاهش هزینه و کاهش جمع شدگی انواع ملات‌ها به کار برده میشود .

 
ملات موجب چسباندن قطعات مصالح مختلف ساختمانی به يكديگر مي شود. ملات ها به دلیل آنکه قطعات مختلف ساختمان را یکپارچه می کنند نیرو های مختلف را به سمت پی و یا به عبارت بهتر به منطقه زیرین اسکلت ساختمان منتقل می کنند.
 
 
ملات‌ها از نقطه نظر گیرش و سخت شدن به دو دسته هوازی و آبی گروه بندی می‌شوند.
 
 
  • ملات های هوازی:
ملات هایی که فعل و انفعالات در داخل آنها در هوای خشک انجام می گیرد و مقاوم می‌گردند. اگر این ملات ها در مجاورت رطوبت قرار بگیرند خواص خود را از دست خواهند داد.
 
  • ملاتهای آبی:
ملات های که فعل و انفعالات در داخل آنها در مجاورت رطوبت و یا در زیر آب انجام می شود و مقاوم می ‌گردند. اگر این ملات ها نیز در مجاورت هوای خشک قرار بگیرند خاصیت خود را از دست خواهند داد. ملات‌های سیمانی و گل آهک از جمله این ملات‌ها هستند.
 
دسته بندی دیگر از ملات ها به دسته بندی آنها به دو نوع زود گیر و دیر گیر می باشد.
 
  • ملاتهاي زودگير:
ملات هایی که عموما دارای ماده چسبنده گچ در داخل خود هستند. اين ملاتها بسيار زود سفت می شوند بطوريكه پس از 4 الي 5 دقيقه بعد از اختلاط با آب شروع به سفت و سخت شدن می نمایند و بعد از 10 الي 20 دقيقه عمل سخت شدن در آنها به پايان مي رسد.
 
  • ملاتهاي ديرگير:
اين ملات ها اغلب در مجاورت هوا و گاهي نيز در زير آب سخت مي شوند. زمان سخت شدن اين ملات ها اغلب از 2 ساعت شروع شده و عموما تا 72 ساعت به بالاترین میزان سختي خود مي رسند.
 
 
 

 

ملات و انواع ملات های ساختمانی
ملات و انواع ملات های ساختمانی
 

انواع ملات‌های ساخنمانی

 
  • ملات گل و کاهگل :
ماده چسباننده ملات گل و کاهگل‌، خاک رس است. پولک‌های خاک رس پس از مکیدن آب به صورت خمیری در آمده و دانه‌های ماسه خاک را به یکدیگر می‌چسبانند‌. این ملات‌ها از نوع قدیمی‌ترین ملات‌ها هستند و در نخستین ساختمان‌هایی که بشر بنا کرده‌ به کار رفته است‌ بخصوص در شمال کشورمان ایران دراستانهای مازنداران و گیلان خانه های گلی معرف این نوع ملات میباشند. هم اکنون نیز درساختمان‌های خشتی و گلی و حتی آجری و سنگی بسیا‌ری از روستاهای ایران این ملات به کار می‌رود‌. برای ساختن ملات گل‌، آخوره می‌بندند و در آن آب می‌اندازند و صبر می‌کنند تا پولک‌های خاک رس آب بمکند. پس از آن ملات را خوب ورز می‌دهند و به مصرف می‌رسانند. چون ملات گل پس از خشک شدن جمع شده و ترک می‌خورد. به آن کاه می‌زنند که آن را مسلح کرده و از ترک خوردن آن جلوگیر‌ی کنند‌. برای ساختن این ملات نیز آخوره‌ای از خاک و کاه می‌سازند و در آن آب می‌اندازند تا خاک گل شده و کاه خیس خورده و نرم شود‌. پس از آن ملات را خوب ورز می‌دهند و به مصرف می‌رسانند‌.
 
ملات کاهگل برای اندود ساختمان‌ها‌ی گلی، زیرسازی اندود گچی و آب بندی بام ساختمان‌ها مصرف می‌شود‌. ملات کاهگل به علت سبکی وزن‌، عایق‌ حرارتی خوبی است و از این رو در گذشته سقف زیرین شیروانی‌های دو پوشه را با این ملات از داخل اندود می‌کردند تا جلو ورود گرما از سقف را بگیرند. چنانچه در آب ملات کاه گل کمی نمک طعام اضافه کنند، به علت خاصیت جذب و نگهداری رطوبت که در نمک وجود دارد‌، ملات بیشتر خمیری می‌ماند و بهتر جلوی عبور آب را می‌گیرد. به علاوه از آنجا که نمک درجه انجماد آب را پایین می‌آورد‌، در فصول سرد این ملات دیرتر یخ می‌زند. در ساختن کاهگل برای نما باید از کاه نرم و ریز استفاده کرد‌.
 
  • ملات گل آهک :
دو اشکال عمده در ملات گل وجود دارد، یکی انقباض ناشی از خشک شدن و ترک خوردن و دیگری وارفتن ملات در آب و آ‌ب شستگی. افزودن آهک به خاک، این دو اشکال را برطرف کرده و آن را تخفیف می‌دهد‌. ملات گل آهک ملاتی است آبی و برای گرفتن نیازی به دی اکسید کربن ندارد‌. سیلیس و آلومین خاک رس در صورت وجود آب با آهک ترکیب شده و سیلیکات و آلومینات کلسیم به وجود می‌آید که در برابر آب شستگی و وا رفتن مقاوم هستند‌. از این رو برای اینکه ملات گل آهک خوب به عمل آید‌، باید مرطوب بماند‌. ملات گل آهک نیز مانند ملات گل از قدیم در نواحی روستایی و به ویژه در نقاط مرطوب به کار رفته است‌. این ملات در بعضی جاها‌، ملات حرامزا‌ده یا گل حرامزاده نامیده می‌شده است. این ملات چون از نوع آبی است برای فرش کردن، آجرکاری و سنگ کاری مناسب است.
 
  • ملات ساروج :
پیش از اختراع سیمان‌، ملات ساروج را برای اندود و آب بندی کردن آ‌ب انبارها و حوض‌ها مصرف می‌کردند. ولی امروزه مصرف آن بسیار کم شده و ملات سیمان جای آن را گرفته است‌. ملات‌های ساروج مصرفی در ایران به دو گونه ‌ساروج گرم و ساروج سرد تقسیم می‌شوند‌.
در دروان گذشته، ساروج از اهمیت خاصی برخوردار بوده و جهت ساختن حوض، پل، آب انبار، برکه، گرمابه، بنای خانه و سد کاربرد داشته ‌است. ساروج یکی از مصالح قدیمی مصرف شده در ایران و بعضی کشورهای کنارهٔ خلیج فارس است. نمونه‌های ۷۰۰ ساله از ساروج در نقاط مختلف ایران یافت می‌شوند.

عمان و یمن از کشورهایی هستند که ردپایی از ساروج در آن‌ها یافت می‌شود، در دانشگاه‌های کشور عمان، به ساروج به عنوان یک ملات نگاه می‌شود.
در افغانستان هم اکنون از این ملات استفاده می‌شود. برای مثال در سال ۱۳۸۴ برای تعمیر و بازسازی باغ بابر در کابل هنگام ساخت حوضچه و آب‌نمای پلکانی از ساروج استفاده شد. استاد کاران افغان معتقدند این ملات از سیمان محکم‌تر است. به همین دلیل‌ با وجود در دسترس بودن سیمان برای ساخت حوض، با زحمت زیاد تهیه ساروج را انتخاب کردند.
 
  • ملات ساروج گرم
 
ساروج‌های گرم در واقع نوعی ملات آهک آبی هستند که از پختن و آسیاب کردن سنگ‌های آهکی رس دار به دست می‌آیند. و این نوع ملات‌ها در جنوب ایران در کناره شمالی خلیج فارس به کار می‌رفته و پس از گذشت سال‌ها در ساختمان‌های دریایی پابرجا مانده‌اند‌. مشهورترین ساروج از این نوع متعلق به بندر خمیر است.
 
  • ملات ساروج سرد
 
ماده چسباننده این ملات از اختلاط آهک، خاکستر و آب حاصل می‌شود، برای قوام و چسبندگی به آن خاک رس می‌افزایند و ماسه بادی نیز در آن نقش پرکنندگی و استخوان بندی دارد‌. برای جلوگیری از ترک خوردگی به ساروج‌، لوئی (پنبه جگن‌) یا موی بز می‌زدند‌. خاکستر دارای مقدار زیادی سیلیس غیر بلوری است که به هنگام اختلاط با دوغاب آهک با آن ترکیب شده و سیلیکات کلسیم به وجود می‌آید‌، ولی این عمل به کندی پیش می‌رود و از این جهت ملات ساروج، کندگیر است.
 
 
آخرین باری که در ایران از ساروج استفاده شده حدود هشتاد سال قبل بود. از آن تاریخ به بعد این ملات کلا به فراموشی سپرده شد و از صحنه معماری ایران حذف گردید به طوری که فقط در کتب مصالح به آن اشاره شده ‌است.
 
 
ملات گچ :
 
ملات گچ خالص از پاشیدن گرد گچ در آب و به هم زدن آن به دست می‌آید‌. چنین ملاتی زودگیر است و تنها برای کارهایی که با سرعت انجام می‌گیرد، مناسب است. برای اینکه بتوان با ملات گچ کار کرد‌، باید زمان گیرش آن به تأخیر افتد‌. افزودن خاک رس، خمیر آهک و افزودنی‌هایی دیگر مانند سریشم نجاری آن را کندگیر می‌کنند. ملات گچ خالص برای قشر میانی سفیدکاری و اتصال قطعات گچی مناسب‌‌ است. همچنین در بعضی موارد برای اندودهای زودگیر مانند اندود آستر سقف‌های کاذب به کار می‌‌رود. در قشر رویه سفیدکاری‌، ملات گچ خالص به کار می‌رود و برای اینکه فرصت کافی برای کار کردن با آن وجود داشته باشد، هنگام گرفتن آن را ورز می‌دهند تا بلورهای سوزنی شکل گچ مهلتی برای در هم رفتن پیدا نکنند و ملات یکپارچه گچ درست نشود. چنین ملاتی را ملات گچ کشته می‌نامند. گچ کشته در تماس با اجسام، سفیدی پس می‌دهد و بسیار نرم است‌. وجود آهک نشکفته، آهک دو آتشه (سوخته) ‌‌در ملات‌های گچ، سبب ایجاد آلوئک در اندودهای گچی می‌شود.
 
  • ملات گچ و خاک :
 
افزودن خاک رس به گچ به مقادیر زیاد آن را کندگیر و ارزان می‌کند. معمولاً نسبت خاک رس به گچ از ۱ به ۲ تا ۱ به ۱ تغییر می‌کند که ملات اخیر به ملات گچ نیم و نیم معروف بوده و متداو‌ل‌تر است. مصرف ملات گچ در طا‌ق زنی و تیغه سازی و قشر آستر اندودکاری‌های داخل ساختمان است‌. برای ساختن آن مخلوط گچ و خاک را به آهستگی در آب پاشیده به هم می‌زنند.
 
  • ملات گچ و ماسه :
از اختلاط گچ با ماسه ریزدانه ملات گچ و ماسه ساخته می‌شود که می‌توان از آن به جای ملات گچ و خاک برای زیرسازی اندودها در نقاطی که ماسه بادی یا ساحلی یا رودخانه‌ای ریزدانه فراوان است‌، استفاده کرد‌.
 
  • ملات گچ و پرلیت :
از پرلیت منبسط و گچ‌، ملات سبکی ساخته می‌شود که جاذب صوتی مناسب و عایق حرارتی خوبی است. اندود پرلیت و گچ از نفوذ آتش به اسکلت فولادی و بتن فولادی ساختمان‌ها جلوگیری نموده و خطر گسترش آتش را کاهش می‌دهد.
 
  • ملات گچ و آهک :
ملات گچ برای مناطق خشک مناسب است و آن را نمی‌توان در نقاطی که رطوبت نسبی هوا از ۶۰٪ تجاوز می‌کند‌، مصرف کرد‌. برای این نواحی ملات گچ و آهک مناسب‌تر است‌. ‌برای مناطق مرطوب‌، ملات گچ و آهک مذکور مناسب‌تر است‌، زیرا پس از مدتی که از مصرف آن گذشت‌، آهک با گرفتن گاز کربن از هوا به سنگ آهک تبدیل می‌شود که جسمی سخت و در برابر آب و بخار پایدار است.
 

ملات ماسه سیمان :

ماده چسباننده این ملات، سیمان پرتلند و ماده پرکننده آن، ماسه است. این ملات از نوع آبی و دارای مقاومت خوبی به ویژه در سنین اولیه است‌. ملات ماسه سیمان جمع می‌شود و در سطوح بزرگ و بندکشی‌ها ترک‌های ریز (مویی) و درشت برمی‌دارد‌. آب برف و باران بخصوص در موقع بوران ‌به داخل اندود سیمانی و بندکشی‌ها نفوذ کرده و حتی گاهی به داخل ساختمان سرایت می‌کنند. برای زودگیر کردن ملات سیمانی هیچگاه نباید به آن گچ افزوده شود‌، زیرا چنین ملات و اندودی پس از مدتی متلاشی می‌شود. وجود خاک رس در ماسه ملات سبب می‌شود که دور دانه‌های ماسه‌، دوغابی از خاک رس درست شود و سیمان نتواند به خوبی به آن بچسبد‌. وجود برخی مواد آ‌لی در ملات‌، باعث دیرگیر شدن آن می‌شود‌. مواد سولفاتی موجود در ماسه، آب یا آجر مصرفی‌، باعث از هم گسیختگی ملات و کار آجری می‌شود. به این علت میزان مواد مضر نظیر خاک رس، مواد آلی و سولفات‌ها در ملات محدود شده است‌.
 
 

 

 
ملات و انواع ملات های ساختمانی
ملات و انواع ملات های ساختمانی
 

ملات‌های ماسه سیمان آهک (باتارد) :

ملات‌های ماسه سیمان با نسبت‌های مختلفی از سیمان و آهک و ماسه ساخته می‌شوند که متداول‌ترین آنها ۱:۱:۶ (یک حجم سیمان و یک حجم آهک و ۶ حجم ماسه‌) و آب به مقدار کافی است. حجم ماده پر کننده باید حدود ۳ برابر ماده چسباننده باشد و نمی‌تواند از این حدود تجاوز کند. در صورت کمتر شدن، جمع شدگی و به دنبال آن ترک خوردگی اتفاق می‌افتد و در صورت بیشتر شدن‌، کارآیی ‌ملات کم می‌شود‌. از سوی دیگر مقاومت ملات‌های سیمانی بیش از مقادیری است که در کار بنایی لازم است‌. لذا برای اینکه با مصرف سیمان کمتر، کار آیی ملات کاهش نیابد‌، می‌توان مقداری آهک جانشین سیمان نمود.

ملات سیمان بنایی :

سیمان بنایی محصولی است که در کشورهای صنعتی به مقدار زیاد تولید شده و در کارهای بنایی که مقاومت زیاد مورد نظر نیست‌، مصرف می‌شود‌. سیمان بنایی از اختلاط سیمان پرتلند معمولی با جسم پرکننده بی‌اثر‌ی ‌(از نظر شیمیایی‌) مانند گرد سنگ آهک و مواد افزودنی حبابساز، مرطوب کننده و دافع آب به دست می‌آید‌.
منظور اصلی از مصرف سیمان بنایی‌، دستیابی به خاصیت خمیری بهتر، کارآیی و آب نگهداری بیشتر و کاهش جمع شدگی ملات است. اختلاط این نوع ملات در کارهای بزرگ‌، بهتر و ساده‌تر انجام می‌شود‌. بعضی سیمان‌های بنایی آمیخته‌ای از سیمان پرتلند، آهک مرده و مواد مضاف هستند‌. در ملات سیمانی نیز می‌توان به جای آهک، سیمان بنایی افزود.

ملات‌های سیمان‌ پوزولانی‌ و آهک‌ پوزولانی : 

این قبیل ملات‌ها دارای سابقه دیرینه هستند‌، به طور کلی مواد پوزولانی به موادی گفته می‌شود که به تنهایی خاصیت چسبندگی ندارند‌، ولی با آهک و با وجود آب در درجه حرارت‌های عادی ترکیب شده و نوعی سیمان تولید می‌کنند‌. نام پوزولان از خاکستر آتشفشانی بسیار فعالی که از ناحیه‌ای واقع در ایتالیا به نام پوزولی ‌استخراج میشد، گرفته شده است‌. به جای سیمان پرتلند می‌توان از سیمان‌هایی که از آسیاب کردن مواد پوزولانی و اختلاط با سیمان پر تلند یا آهک شکفته ساخته می‌شوند‌، استفاده کرد‌. این ملات‌ها در برابر حمله مواد شیمیایی بخصوص سولفات‌ها پایدار هستند. ملات‌های سیمان پوزولانی و آهک پوزولانی‌، دیرگیر بوده و دارای مقاومت چندان زیادی نیستند ولی برای مصرف در نقاطی که احتمال حمله سولفات‌ها موجود باشد، مناسبند.

ملات ماسه آهک : 

ماده پرکننده این ملات‌، ماسه و ماده چسباننده آن‌، آهک است. ملات ماسه آهک ملاتی است هوایی و برای گرفتن و سفت و سخت شدن به دی اکسید کربن موجود در هوا نیاز دارد. این ملات برای مصرف لای جرز مناسب نیست، زیرا دی اکسید کربن لازم نمی‌تواند به داخل آن نفوذ کند و فقط سطح رویی آن کربناتی می‌شود. از این رو ملات برای اندود سطوح مناسب است‌. این ملات برای گرفتن و سخت شدن باید مرطوب بماند‌، زیرا در غیاب آب عمل کربناتی شدن انجام نمی‌شود. از این رو ملات‌های آهکی را باید در مکان‌های مرطوب به کار برد و تا پایان مدت عمل آمدن نمناک نگاه داشت.

ملات‌های قیری : 

ملات قیر از ۵۰۰۰ سال قبل‌، در ساختمان‌هایی نظیر برج بابل به کار رفته است‌ ! امروزه ملات ماسه آسفالت را برای قشر رویه پیاده روسازی‌ها، پوشش محافظ قشر نم بندی بام‌ها، پر کردن درز قطعات بتنی کف پارکینگ‌ها و پیاده‌روها و مانند اینها مصرف می‌کنند.


از همراهی شما در بخش عمران و ساخت پیمانساز خرسندیم ، تا اینجای کار درباره ملات و انواع ملات های ساختمانی اطلاعات مناسبی کسب کردید ، باز هم منتظر بخش های تخصص ما باشید.
برای آشنایی با پیمانساز و همچنین ارتباط با کارشناسان واهالی فن در پیمانساز می توانید از قسمت ارتباط با پیمانساز استفاده نمایید.

مدیریت:تالارهای دانشگاه،دانشجو

مدیریت سابق تالارهای تلفن همراه

صفحه اختصاصی:

civilica.com/p/98085

اولین مدرسه عشق که تأسیس شد  /  درس عشق علی و فاطمه تدریس شد
گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه ازلــی  /  اولـین کلمه که آمـوختند علـی بود علـی

سه شنبه 9 بهمن 1397  11:43 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها