گچ کاربردهای بسیار زیادی در صنایع مختلف دارد ویکی از مهمترین موارد استفاده از گچ در صنعت ساختمان می باشد.حدود۷۵% مصرف گچ در ساختمان مربوط به روکش دیوارها ،تهیه ملات های گوناگون و گچبری می باشد.همچنین از دیواره های گچی جهت جداسازی بین دو فضا در ساختمان استفاده می شود که دارای خواص اکوستیکی می باشد.گچ ماده ای است معدنی که در طبیعت به صورت سنگ گچ وجود دارد ،سنگ گچ با فرمول شیمیاییCaso4+2H2O (سولفات کلسیم آبدار) شناخته می شود و یکی از ارزنده ترین مواد ساختمانی به شمار می رود.امروزه در صنعت گچ کاری ساختمان شاهد تحولاتی در ساختار وعملکرد می باشیم،یکی از این تحولات ،ظهور گچ پلیمری پاششی است که به عنوان یک پوشش نوین در جهان شناخته شده است وکاربرد بسیار فراوانی دارد.پاشیدن گچ به روش سنتی برروی سطح کار،دارای ضایعات فراوانی است واین امر باعث از بین رفتن محصول و افزایش هزینه های اجرا می شود.اما گچ پلیمری پا شش دارای امتیازات بسیارخوبی در این زمینه می باشد و نواقص گذشته را تا حدود بسیار زیادی رفع کرده است.
مشخصات گچ پلیمری پا ششی:
۱-این گچ پس از پاشش توسط دستگاه همانند بتن سخت می شود.
۲-در مقابل رطوبت مقاوم بوده وهمچنین تا حد قابل ملاحظه ای در مقابل حرارت مقاومت نشان می دهد.
۳-با استفاده از این گچ،مرحله گچ و خاک در ساختمان حذف می شود.
۴-این گچ،سقف ساختمان را مستقیما برروی خود سازه یا سقف کاذب مانند رابیتس با سرعت بالا پوشش می دهد.
۵-به علت اینکه این گچ از مواد افزودنی ویژه ای برخوردار است،تا ضخامتcm10 برروی متریال مختلف از جمله آجر و بتون قابل اجرا می باشد.
۶-این گچ ستون های بتونی و فلزی را مستقیما پوشش می دهد.
تفاوت گچ پلیمری پاشش بادیگر گچ ها:
۱-گچ معمولی ضخامتی معدل ۵/۱ تا۲ سانتیمتر دارد و اگر بیشتر شود ترک می خورد ولی گچ پلیمری پا شش تا ضخامت ۱۰ سانتیمتر قابل اجرا می باشد و ترک نمی خورد.
۲-سرعت اجرای گچ پلیمری نسبت به گچ عادی حدود ۵ برابر می باشد و این مورد بهترین فاکتور در صنعتی سازی ساختمان می باشد.
۳-مقاومت فشاری گچ پلیمری در مقایسه با گچ عاذی به ترتیب ۱۵۶ و۷۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع می باشد.
۴-یکی از معایب گچ عدم استفاده در مناطق مرطوب و مشکلات موجود در این بخش می باشد اما گچ پلیمری پاشش هیچ محدودیتی در این زمینه ندارد و سازگاری بسیا مناسبی با گونه های مختلف آب وهوا دارد.
مزایای گچ کاری با گچ پلیمری و ماشین گچ پاش:
در روش گچ کاری با گچ پلیمری ودستگاه گچ پاش به علت اینکه گچ با سرعت وفشار برروی دیوار پاشیده می شود تمامی درز ها وترک های دیوار را پر میکند.در این روش سرعت کار حداقل ۵ برابر سرعت در روش سنتی است.
در این روش چون گچ بسته بندی شده مستقیما در ماشین ریخته می شود ضایعات گچ به حداقل می رسد.
جایگاه گچ پلیمری در صنعت ساختمان ایران:
کشور ایران جایگاه سوم را بعد از کشور چین و آمریکا در زمینه تولید گچ در دنیا به خود اختصاص داده و این در حالی است که کشور ایران سهم بسیار اندکی از تولید گچ پلیمری در دنیا را به خود اختصاص میدهد.
امروزه در ایران شاهد ورود تکنولوژی ساخت گچهای پلیمری میباشیم این اتفاق از سالهای ۸۷ و ۸۸ توسط کارخانه ای با نام کناف رخ داد.البته در حال حاضر شرکتهای دیگری نیز وارد عرصه تولید انواع گچهای پلیمری شده اند. و با توجه به بومی شدن تکنولوژی تولید گچهای پلیمری ،چنانچه از مواد افزودنی مناسب و نیز فرمولاسیون صحیح تولید استفاده شود ، گچ پلیمری تولید ایران از مرغوبترین گچهای تولیدی منطقه می باشد . با وجود تلاشهای فراوان در این زمینه هنوز هم به علت نگاه سنتی و عدم ریسک پذیری گچهای پلیمری جایگاه خود را در ایران تثبیت نکرده است از این رو شاهد هستیم که میزان تولید کارخانجات داخل کشور محدود میباشد یا به امر صادرات به کشورهای همسایه میپردازند. البته وجود تحریمها سبب شده تا تامین مواد اولیه جهت تولید گچهای پلیمری در ایران به امری سخت تبدیل شود و به همین خاطر بازار رقابتی در زمینه گچهای پلیمری داغ نمیباشد.