رابطه عاطفی مادر با کودک یمی از مهم ترین رفتارهای مادران محسوب میشود. کودکان که خیلی از این روابط سر در نمیارن و سنشان به طوری نیست که نوع صحیح آن را بدانند. بنابراین نوع درست و صحیح رابطه عاطفی مادر با کودک را فقط و فقط خود مادر باید کامل بداند.
در آن لحظه شگفت انگیز،وقتی مادران برای اولین بار نوزادش را در آغوش میکشد،نوعی رابطه عاشقانه و مادام العمر میان آن دو برقرار میشود،رابطه ای که از زمان پیدایش انسان بر روی کره زمین بین مادر و فرزند وجود داشته است….!
ارتباط نوزاد با مادر:
کودکان معمولا در هشت ماهگی ارتباط با دیگران را بسط و گسترش می دهند و اولین کسی که آنها با او راحت تر از دیگران رابطه برقرار میکنند،مادر است.
کسی که به علائم کودک توجه کرده و نیازهای حیاتی او را برآورده میکند.برقراری این ارتباط ربطی به مقدار زمانی که مادر و کودک باهم سپری میکنند،ندارد.چراکه بسیاری از کودکانه مادران شاغل،ساعات بسیاری از روز را در مهد کودک ها به سر میبرند،اما بازهم قوی ترین دلبستگی عاطفی را با مادرانشان دارند.
تقویت اعتماد به نفس کودک:
اکثر روانشناسان بر این عقیده اند،کودکانی که رابطه و پیوند عاطفی قوی تری با مادرانشان برقرار میکنند آسان تر به مرحله استقلال و تکامل شخصیتی می رشند و بهتر میتوانند در اجتماع ظاهر شوند. علتش هم این است که هرچه ارتباط اولیه کودکان مصون تر و مسرت بخش باشد،آنها رابطه اجتماعی آینده شان را با اعتماد به نفس بیشتری پایه ریزی میکنند.
در کل کودکانی که رابطه عاطفی شان با والدین قوی است به خاطر احساس امنیت و آرامشی که در زندگیشان دارند،بیشتر به بازی در پیرامون دنیای اطرافیانشان میپردازند و نسبت به عقاید و اطلاعات جدید،سریع تر و بهتر واکنش نشان میدهند.
چگونه با نوزاد خود ارتباط برقرار کنیم:
همه ما میدانیم که هر مادری به فرزندش دلبستگی پیدا میکند اما این دلبستگی ممکن است با روشی غیر از آن چه مادر تصور میکند،رخ دهد،به همین خاطر این احتمال وجود دارد که مادر حتی متوجه برقراری این ارتباط و دلبستگی نشود و احساس کند نتوانسته به فرزندش نزدیک شود.
نکته ی مهم این است که: طبیعتا هر شخصی یا کودکی در همه روزهای سال حال خوب و یکسانی ندارد.گاهی اخمو است گاهی ناراحت ، گاهی شاد و… شما به عنوان یک مادر بایستی در هر حالتی که فرزندتان است با او ارتباط برقرار کنید. مثلا مبادا در روزهایی که او خوشحال است شما ناراحت باشید و این موضوع حال او راهم نیز خراب کند.
مشکلات موجود در برقراری ارتباط:
عوامل متعددی وجود دارند که مانع ایجاد یک رابطه عاطفی مستحکم میان مادر و فرزند میشوند وشاید هم در مراحلی آن را به تاخیر بیندازید که در اینجا به ذکر برخی از آنها بسنده میکنیم.
- ممکن است خود مادر در دوران کودکی مورد آزار و اذیت روحی قرار گرفته باشد
- ممکن است مادر بخاطر کمبود محبت از سمت خانواده دچار مشکل شده باشد
- نحوه عشق و محبت را والدینش یاد نگرفته باشد
- گاهی هم ممکن است خود کودک دچار مشکل باشد مثلا معلول یا از این قبیل باشد
افسردگی پس از زایمان:
افسردگی پش از زایمان که معمولا در بین مادران شایع بوده و ممکن است تا یکسال پس از تولد بچه ادامه داشته باشد،مانع دیگری در رابطه عاطفی مادر با کودک باشد.اکثر مادران در روز سوم و چهارم پس از زایمان دچار بغض وو افسردگی خفیف میشوند که خوشبختانه به مرور برطرف میگردد.اما آمار نشان داده است که همین افسردگی به ظاهر ساده میتواند در 10% مادران به طور جدی پیشرفت کرده باشد و سال ها ادامه پیدا کند.
بنابراین یادتان باشد به این مسئله خیلی مهم نباید بی توجه بود.علائم افسردگی پس از زایمان شامل کم حوصلگی،اختلالات خواب،خستگی مفرط،احساس گناه و سربار بودن است.ضمن آنکه ممکن است مادر نسبت به کودکش حس بدی داشته باشد و اورا مزاحم فرض کند یا حتی خودش را مادر بی کفایتی در نظر بگیرد که نمیتواند از عهده انجام کارهای کودکش برآید.
یادتان باشد که این علائم ممکن است طب چندماه پس از زایمان شدیدتر شده و حتی نیاز به درمان داشته باشد.چراکه اگر مادری احساس شکست کند،اعتماد به نفسش کاهش یافته و آنرا به مرور به کودکش انتقال میدهد.
چگونه با نوزاد خود صحبت کنیم:
یکی از سوالات همیشگی کاربران این است که چگونه با نوزاد خود صحبت کنیم؟ دو راه وجود داردبا اینکه معجزه نمیکند اما تاثیر خوبی در رابطه عاطفی مادر با کودک دارد که در نهایت باعث صحبت کردن با او نیز میشود .بدنیست آنرا امتحان کنید:
1-تماس پوست مادر با کودکش: حس عاشقانه خوبی را مابین آن دو برقرار می سازد و ارتباط آنها را نزدیکتر میکند.
2-تلاقی چشم ها با یکدیگر از اهمیت بسزایی برخوردار است،حتی اگر کودکتان نسبت به آن واکنشی از خود نشان ندهد.این روش را در مواقعی که احساس میکنید کودکتان هوشیار تر است انجام دهید،مثلا شیرخوردن،حمام کردن و..
رابطه عاطفی مادر با کودک همانگونه که دیدید خیلی هم کار سختی نیست. فقط کافی است نکات بالا را رعایت کنید.