خبرگزاری شبستان، گروه مهدویت و غدیر: دعای غیبت که معروف به دعای معرفت است، به دو گونه کوتاه و طولانی بیان شده، بخش کوتاه آن از امام صادق(ع) در کتاب «کافی» شیخ کلینی، «غیبت» نعمانی و «کمال الدین» شیخ صدوق آمده است اما بخش طویل آن به واسطه عثمان بن سعید از امام زمان(عج) نقل شده است و در «کمال الدین» شیخ صدوق، «مصباح المتهجد» شیخ طوسی و «جمال الاسبوع» سیدبن طاووس بیان شده و در فضایل آن آمده است که در روز جمعه اگر انسان فرصت قرائت هیچ دعایی را نیافت، نسبت به خواندن این دعا اهتمام داشته باشد.
با توجه به این توصیه و تاکید و به منظور بررسی فرازهای این دعا سلسله گفتگوهایی را با حجت الاسلام «عباس رمضانعلی زاده»، کارشناس مرکز تخصصی مهدویت داشته ایم که در ادامه بخش سوم آن تقدیم حضورتان می شود:
حجت الاسلام «عباس رمضانعلی زاده» در تشریح فراز دیگری از دعای غیبت اظهار کرد: در فراز دیگری از این دعا داریم: «اللَّهُمَّ فَكَمَا هَدَيْتَنِي لِوِلاَيَةِ مَنْ فَرَضْتَ عَلَيَّ طَاعَتَهُ مِنْ وِلاَيَةِ وُلاَةِ أَمْرِكَ بَعْدَ رَسُولِكَ صَلَوَاتُكَ عَلَيْهِ وَ آلِهِ حَتَّى وَالَيْتُ وُلاَةَ أَمْرِكَ أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ عَلِيَّ بْنَ أَبِي طَالِبٍ وَ الْحَسَنَ وَ الْحُسَيْنَ وَ عَلِيّاً وَ مُحَمَّداً وَ جَعْفَراً وَ مُوسَى وَ عَلِيّاً وَ مُحَمَّداً وَ عَلِيّاً وَ الْحَسَنَ وَ الْحُجَّةَ الْقَائِمَ الْمَهْدِيَّ صَلَوَاتُكَ عَلَيْهِمْ أَجْمَعِينَ؛ پروردگارا چنان كه مرا به ولايت و دوستى آن كسانى كه طاعتشان را بر من فرض و لازم كردى هدايتم فرمودى يعنى آنان كه از جانب تو بعد از رسولت كه درود خدا بر او و آلش باد صاحب فرمان خلافتند تا آنكه من به هدايتت دوستدار واليان امر تو شدم كه آن واليان امر امير المؤمنين على بن ابى طالب است و حسن و حسين و على و محمد و جعفر و موسى و على و محمد و على و حسن عسكرى و حجت قائم مهدى كه درودت بر همگى آنان باد».
کارشناس مهدوی با طرح این سوال که چرا امام زمان (عج) در این دعا نام تک تک ائمه اطهار(ع) را ذکر کرده است، گفت: از تصریح امام مهدی(عج) در این دعا به نام امامان پاک و معصوم این تداعی می شود که روایات اثنی عشر خلیفه و اثنی عشر امام صحیح است و موارد دیگر خلاف آن است که این روایات نیز در کتب روایی شیعه و سنی وجود دارد.
رمضانعلی زاده ادامه داد: دومین دلیل آن است که خط فکری و عقیدتی شیعیان در طول تاریخ معلوم و مشخص باشد تا بدانند دست تمسک و توسل به پیش چه افرادی باید ببرند.
این کارشناس مرکز تخصصی مهدویت با بیان اینکه سومین دلیل آن است که نام بردن از امامان معصوم (ع) عبادت محسوب می شود، تصریح کرد: در روایتی از پیامبر(ص) آمده است: «ذكرُ علیٍّ عبادَهٌ ؛ یاد کردن از علی(ع) عبادت است».
وی با بیان اینکه یاد کردن از ائمه اطهار(ع) همان یاد کردن خداوند است، گفت: امام باقر(ع) می فرماید: «إِنَّ ذِكْرَنَا مِنْ ذِكْرِ اَللَّهِ؛ همانا ياد كردن از ما، ياد كردن از خداست».
رمضانعلی زاده با بیان اینکه می توان چهارمین دلیل نام بردن ائمه اطهار(ع) در این دعا توسط امام زمان (عج) را این دانست که هنگام نام بردن از امامان، رحمت نازل می شود، ابراز کرد: در روایتی آمده: «عِنْدَ ذِکْرِ الاولیاء تَنْزِلُ الرَّحْمَةُ؛ ذکر اولیاء الله باعث نزول رحمت می شود».
کارشناس مرکز تخصصی مهدویت اضافه کرد: ذکر و یاد امامان (ع) موجب شفای بیماری های ظاهر و باطن می شود چنان که «احمد بن حنبل»، رئیس حنبلی مذهب ها می گوید: «اگر اسامی مبارک آل الله را بر مجنون و دیوانه ای بخوانند، بهبود می یابد» .
وی تاکید کرد: امام صادق(ع) در ذیل آیه «وَلِلَّهِ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَى فَادْعُوهُ بِهَا؛ و خدا را نیکوترین نام هاست، بدان ها خدا را بخوانید» می فرمایند: «نحن و الله الاسماء الحسنی التي لا يقبل الله من العباد عملا الاّ بمعرفتنا؛ به خدا سوگند ماییم آن اسماء و نامهای نیکوی الاهی که خداوند هیچ عملی از بندگان نپذیرد مگر آنکه با معرفت و شناخت نسبت به ما همراه باشد».
رمضانعلی زاده در ادامه گفت: دلیل دیگر آن است که در روایت آمده: مداومت بر دعای «رضیت بالله ربا» که مشتمل بر نام ائمه اطهار(ع)است، موجب عاقبت به خیری انسان می شود.
کارشناس مرکز تخصصی مهدویت تصریح کرد: دیگر دلیل اهمیت این اسماء الهی است که موجب دستگیری بسیاری از بزرگان شده، به عنوان مثال توسل به همین اسماء موجب شد که توبه آدم (ع) پذیرفته شود وقتی با راهنمایی جبرائیل خواند: «الهی یا حَمیدُ بِحَقِّ مُحَمَد یا عالیُ بِحَقِّ علی یا فاطِرُ بِحَقِّ فاطمه یا مُحْسِنُ بِحَقِّ الحسن یا قدیمَ الاِ حسان بِحَقِّ الحُسَیْن».
وی ادامه داد: توصیه شده است که نام اهل بیت (ع) را در سه مقطع به انسان مرده تلقین کنید، ابتدا در زمان احتزار، دوم در زمان قرار گرفتن در قبر و سوم زمانی که همه افراد از بالای سر قبر رفتند تا برایش یادآوری شود تا بتواند پاسخ سوال ملائک را دهد.
رمضانعلی زاده در پایان خاطرنشان کرد: در ادامه این دعا از خداوند می خواهیم همانطور که ما را به اطاعت از این بزرگواران هدایت کردی، «اللَّهُمَّ فَثَبِّتْنِي عَلَى دِينِكَ؛ پس اى خدا مرا بر اين دين خود ثابت قدم گردان» که این هدایت انسان به اطاعت از ائمه (ع) بزرگترین تفضل الهی بر انسان است چنان که خدای متعال در قرآن می فرماید: «الَّذِي هَدَانَا لِهَذَا وَمَا كُنَّا لِنَهْتَدِيَ لَوْلَا أَنْ هَدَانَا اللَّهُ؛ ستایش خدای را که ما را بر این مقام رهنمایی کرد، که اگر هدایت و لطف الهی نبود ما به خود به این مقام راه نمییافتیم.»