كلمه فونداسيون از واژه فرانسوي (Fondation) با همان تلفظ فونداسيون به معني پی و بنياد اقتباس شده است. با توجه به فعاليت گسترده مهندسين فرانسوي در قرن بيستم در ساخت و سازهاي زيربنايي كشور، بسياري از كلمات رايج بين مهندسين (مثل شناژ و پوتر) از واژه هاي فرانسوي اقتباس شده است. حتي امروزه هم با گذشت زمان زياد هنوز هم استفاده از اين واژه ها بين مهندسين رايج است.به طور کلی فونداسيون و پی سازی ساختمان بخشی از ساختمان است که وظیفهٔ انتقال نیرو از ستونها به زمین و خاک اطرافش را بر عهده دارد بر اساس نوع ساختمان و میزان نیروهای وارده، بافت لایه هاو نوع خاک زمین و شرایط آب و هوایی منطقه میتوان تیپ و ابعاد فونداسيون را انتخاب و مشخص نمود.
انواع پی ساختمان
1 -پی هاي كم عمق موسوم به پي هاي سطحي
2 -پی هاي عميق
3 -پی هاي ويژه
پي هاي سطحي
پي هاي سطحي از متداول ترين فونداسيون ها به خصوص براي پروژه هاي ساختماني و ديوارها بوده و اغلب عمق استقرار آن ها كمتر از عرضشان است در عين حال در بعضي مراجع پي هاي با نسبت عمق تا 4 الي 5 هم بعنوان پي كم عمق طبقه بندي شده است. اين پي ها پس از گودبرداري و پي كني و برداشتن خاك هاي نباتي، ضمن عبور از لايه هاي نامناسب سطحي و در پاره اي موارد با حفاري بيشتر جهت احداث طبقاتي در زيرزمين، اجراي مي شوند.
فونداسيون هاي عميق
از فونداسيون هاي عميق زماني استفاده مي شود كه خاك در اعماق سطحي داراي مقاومت باربري كافي نبوده و بارها بايد به لايه هاي سخت زيرين منتقل شوند. فونداسيون هاي عميق را مي توان به سه دسته تقسيم نود:
1 .سيستم هاي لاغر متداول يا شمع
2 .سيستم هاي قطورتر كه شامل پايه هاي عميق و كيسون ها مي شود.
فونداسيون هاي عميق تثبيت شده با المان هاي ستوني اغلب شمع هاي با قطر كم لاغر به داخل خاك كوبيده مي شوند در حالي كه شمع هاي قطور پس از خاك برداري و حفر يك چاه عميق به صورت درجا اجرا مي شوند. البته مرز مشخصي بين قطر اين شمع ها وجود ندارد. از پايه هاي عميق و كيسون ها (فونداسيون هاي صندوقه اي) عموماً براي احداث كوله ها يا پايه هاي مياني پل ها و فونداسيون هاي سنگين و خاص همانند دكل هاي نفتي استفاده مي شود.
فونداسيون هاي ويژه
فونداسيون هاي ويژه یا پي گسترده جهت تامين پاره اي ضروريات اجرايي، فني، اقتصادي و سرويس دهي ممكن است به طور خاصي در عمل مورد استفاده قرار گيرد و دارای انواع زیر میباشد:
پي هاي شناور: پي هاي شناور در مواردي كاربرد دارند كه لايه هاي نشست پذير و يا ضعيف تا عمق قابل توجهي وجود داشته باشند.
پي هاي سلولي و پوسته اي: این نوع طراحی پی بر اساس استفاده از عملكرد، شكل پي در ساختار پي هاي شناور و يا تقليل وزن مرده بتن در پي هاي حجيم مدفون، و نيز تامين سختي كافي در طبقات مختلف زيرزمين از صفحات متناوب و متقاطع جهت تامين مقاومت كافي در مقابل نيروهاي برشي و لنگر خمشي و نيز صرفه جويي در احجام بتن و آرماتور مصرفي استفاده مي شود.
پي هاي فولادي يا پروفيله:استفاده از پي هاي فولادي در مواردي است كه بارهاي حاصل از روسازه سنگين و زمين بستر سخت و يا سنگي باشد و راه حل هاي استفاده از بتن مسلح پاسخگوي وضعيت سيستم هاي معمول پي سازي نبوده كه در اين صورت استفاده از پروفيل هاي فولادي بال پهن در دو لايه عمود و بر روي يكديگر با قالب بتني درجا در اطراف به كار گرفته مي شود.