ايمني ساختمانها در برابر حريق و آتش سوزی از مسائل مهمي است كه بايد در طراحي و ساختمان سازی مورد توجه قرار گيرد. خصوصاً با توجه به رويكرد فعلي صنعت ساخت و ساز به مصالح و سيستمهاي ساختماني جديد و سبك و استفاده از انواع عايقهاي حرارتي، صوتي، پوششهاي جديد و محصولات پليمري، توجه به رعايت اصول ايمني حريق در مراحل مختلف طراحي، انتخاب مصالح و اجرا ضروري ميباشد.از انجا که در هر ساختمان کلیه پیش بینی ها و تمهیدات لازم جهت ایمنی ساکنان و متصرفان در برابر حریق باید فراهم گردد ضروری است طراحی و ساخت ساختمان ها به نحوی صورت گیرد که با توجه به کاربری، ابعاد و تعداد طبقات، به مدت مناسبی در برابر حریق مقاومت نموده و از گسترش حریق به فضاها یا ساختمان مجاور جلوگیری شود.
ضوابط حفاظت ساختمان در برابر حریق با دو هدف مهم و اساسی، نجات جان افراد ساكن در ساختمان و انجـام اقـدامات حفـاظتی جهت جلوگیری از گسترش حریق، توسط تجهیزات ایمنی است.
ظوابط مربوط به اسانسور:
آسانسور خارج از مركز دستگاه پله طراحی شود.
چاه آسانسور تا روی فوندانسیون ساختمان امتداد یابد یا در صورت قرار داشتن فضای آزاد زیر چاهک اسانسور یك ستون زیر ضربه گیرهای چاهك با تأمین ایستائی پنج هزار نیوتن بر متر مربع در نظر گرفته شود.
ابعاد مفید چاه آسانسور حداقل ۱۵۰×۱۵۰ سانتیمتر است.
چاه آسانسور داخل موتور خانه تأسیسات قرار نگیرد.
در نظر گرفتن اطاق مستقل برای موتورخانه آسانسور به ابعاد حداقل ۸۰×۶۰ سانتیمتر.
ظوابط مربوط به سیستم اعلام کننده حریق:
برای ساختمانها كه نیاز به راه دسترسی یا پله اضطراری داشته باشند و ساختمانهای صنعتی، انبارها، اداری، عمومی، سینماها، سالنهای اجتماعات مراقبتی، درمانی، اقامتی، مجتمعهای تجاری و اماكن پرمخاطره ضروری است.
دستورالعمل مربوط به سیستم گرمایش ساختمان:
كلیه ساختمانهای تجاری و فروشگاهها از سیستم حرارت مركزی یا پك ایچ استفاده نمایند (استفاده از بخاری با شعله رو باز مجاز نیست).
سیستم گازكشی ساختمان مورد تأیید اداره گاز قرار گیرد.
برای هر یك از انشعابات گاز بجز روشنائیها در نظر گرفتن دودكش بطور مستقل و امتداد آن تا ارتفاع ۸۰ سانتیمتر بالاتر از پشت بام و نصب كلاهك مناسب ضروری است.
شومینهها و دستگاههای گازسوز (كلیه مشعلها) به شیر كنترل ترموكوپل مجهز شوند.
آشپزخانه رستورانها حتی المقدور زیر فضای آزاد مستقر شود. در صورت استقرار زیر احداث بنا، در مجاورت فضای آزاد قرار گیرد و بالای آشپزخانه سالن اجتماعات وجود نداشته باشد.
دستورالعمل مربوط به موتور خانه تاسیسات:
در نظر گرفتن در فلزی برای موتورخانه.
در نظر گفتن تهویه به تناسب حجم موتورخانه.
كلیه دیگهای تحت فشار دارای سوپاپ اطمینان باشند.
سیم كشیهای برق بصورت توكار یا از داخل لوله مخصوص عبور نمایند.
روشنائیها از نوع مخصوص حفاظ دار باشند.
موتورخانه تأسیسات به تجهیزات ایمنی و آتش نشانی زیر نظر كارشناس مجهز شوند.
مجهز به كف شوی باشد.
حداقل ۱/۳ فضای موتورخانه بصورت فضای پرت منظور شود.
دستورالعمل مربوط به علائم نشان دهنده راه های خروجی:
در بناهایی که بیش از یک خروجی دارند باید علامتهایی به طرف راههای خروج نصب شود و نحوه نصب این علامتها بایستی بر اساس مقررات ملی ساختمان صورت گیرد.
دستورالعمل مربوط به راه های خروجی خاص:
هیچ یک از طبقات پایین سطح همکف که برای تاسیسات و سایر امکانات ساختمان استفاده میشود نباید دارای دربهای محفاظت نشده و فاقد مقاومت باشند.
هر واحد مسکونی باید حداقل دو مسیر خروجی که در حد امکان از یکدیگر دور باشند، دارا باشد.
هر واحد مسکونی باید یک قسمت خروج داشته باشد که این واحدها از هر نوع که باشند عبارتند از :
الف- در سطح همکف واحد مسکونی باید یک درب خروجی بطور مستقیم به خیابان راه داشته باشد.
ب- یک واحد مسکونی باید توسط پلکان به خارج از ساختمان دسترسی مستقیم داشته با شد که ممکن است 2 واحد در یک طبقه باشد پس باید خروجی ظرفیت لازم را داشته باشد.