نمای ساختمان مسکونی به ظاهر بیرونی ساختمان و قسمتهایی از ساختمان گفته میشود که از خارج ساختمان رویت میشود.امروزه نمای خارجی ساختمان در بحث معماری از اهمیت ویژه ای برخوردار گشته است ،اگر برای خرید ساختمان مسکونی رفته باشید، پیش از هر ورود قبل از هر چیز ابتدا با نمای ساختمان مواجه می شوید و نمای خارجی تاثیر زیادی در ذهن مخاطب هنگام ورود به ساختمان دارد. در واقع نمای ساختمان در بر گیرنده ویژگی های بصری، کالبدی، فرهنگی و هنری یک ساختمان است. نوع مصالح، رنگ، فرم و بافت آنها نقش ویژهه ای را در بیان بصری نما ایفا می کند.برای همین هم است که نمای ساختمان همیشه بر قیمت ساختمان تاثیر زیادی دارد .
از زمانی که زیبایی ظاهری و آرامش و صرفه جویی در انرژی برای یک ساختمان های مسکونی به عنوان یک رتبه و جایگاه ویژه مطرح شد ، به همین صورت نیز ایجاد نماها با مصالح و شیوه های مختلف در دستور کار مالکان و سازندگان ساختمان های مسکونی قرار گرفت. البته در این مورد کشور عزیزمان ایران دارای سابقه طولانی مدت است به طوری که ، آثار و ساختمان های قدیمی در طول تاریخ از گچ بری گرفته تا آهک بری و استفاده از سنگ در نماسازی گواه بر این امر است .نتیجه به دست آمده از هنرمندان و معماران و سازندگان ایرانی را می توانیم در بناهای تاریخی مثل مسجد جامع بسیاری از شهرها از جمله شیراز، تبریز، اصفهان و بسیاری از عمارت ها، مقبره ها و بسیاری دیگر از بناهای قدیمی و تاریخی در جاهای مختلف کشور ببینیم.
نمای ساختمان مسکونی باید به شکلی طراحی شود که علیرغم حفاظت محیط داخل از بیرون، ارتباط فضای بیرون را با محیط داخل ساختمان به خوبی برقرار کند.
یکی از الزامات در طراحی نماي ساختمان، تحمل نما در مقابل ضربات در طول دوره بهره برداري از ساختمان است. این ضربات میتواند شامل ضربات سنگین اتومبیلها، ضربات ناشی از برخورد افراد یا سایر اجسام باشد. بنابر این رویکرد ، استانداردها به طور معمول در جدار خارجی ساختمان در برابر ضربه مورد ارزیابی قرار میگیرد.
این جدار شامل دیوار خارجی و نماي چسبیده به آن بوده یا شامل نما و سازه مجزاي نگهدارنده نما که به آن متصل را شامل میشود .
- مقاومت در برابر آتشسوزی :
این عامل هم در بحث استفاده از جنس نما و مصالح مورد استفاده برای ساخت آن ، بسیار قابل توجه است الاخصوص در نماهایی که قابلیت اشتعال دارند .
- انعطافپذیری در اجرای نما و قابل اجرا بودن :
این مورد هم در ساختمانهایی که تعداد طبقات زیاد است و شکل خاصی دارند مورد توجه معماران ساختمانی و اجرا کنندگان آن میباشد .این مورد را هم نباید فراموش کرد که ، با توجه به اینکه طولانی تر شدن در بهره برداری از هر پروژۀ ساختمانی می تواند عامل افزایش هزینه ها و افت ارزش پول شود، لذا سرعت در اجرای نما بسیار مؤثر خواهد بود.
اگر بخواهیم به یک نمونه از ترکیب طراحی نما و استفاده از انرژی اشاره کنیم میتوان به مورد زیر اشاره کرد:
آیا میدانید برج مفهومی KAMJZ با استفاده از آب بارانی که در نمای خارجی آن میبارد خود را در برابر زلزله ایمن می کند !
شرکت معماری لهستانی KAMJZ در سال 2013 یک طراحی مفهومی برای مرکز فرهنگی شهر تایچونگ در تایوان ارائه کرد که در آن، طراحی پایدار را با ویژگیهای مقاوم در برابر زلزله ترکیب کرد.
با ایجاد نمای خارجی ساختمان از نظر زیبایی شناختی و هم دلپسند و کاربردی کردن به صورتی که روی جمع آوری آب و افزایش کیفیت آن تمرکز دارد. شکل سیال آب به حرکت طبیعی آن کمک میکند تا به وسیله شبکه بندی موجود در تراسها از بالای ساختمان به پایین بیاید. (تصویر شماره 2)
به محض این که یک مخزن سرریز میکند، آب به مخزن بعدی سرازیر میشود، سپس به مخزن بعدی و همینطور تا آخر و رسیدن به پایینترین طبقه، این روند سبب میشود تا اطمینان حاصل شود که آب تا بالاترین ظرفیت ممکن ذخیره و استفاده شود.
در این مطالب با مشخصات فنی نمای ساختمان مسکونی در پیمانساز آشنا شدیم ، در مطالب بعدی با انواع نماهای ساختمانی هم آشنا خواهیم شد .
پس اگر از طرفداران پرو پا قرص بخش فضاهای خارجی ساختمان هستید با مطالب آموزشی ما همراه باشید .