ماهی، بخش جدایی ناپذیر از رژیم غذایی سالم و مفید برای قلب بشمار می رود. ماهی سرشار از مواد مغذی است که برای رشد و سلامتی بدن مورد نیاز است. اما نگرانی هایی در مورد مصرف ماهی تن بخصوص توسط زنان باردار و کودکان وجود دارد به این دلیل که این نوع ماهی حاوی مقادیری جیوه است.
اگر شما خودتان به ماهی تن (tuna fish) علاقمند باشید، ممکن است به این فکر بیفتید که بعد از اینکه دادن غذاهای جامد را به کودک شروع کردید، کنسرو ماهی تن را نیز در برنامه ی غذایی او قرار دهید. ممکن است از خود بپرسید از چه سنی می توانید دادن ماهی تن را به کودک را شروع کنید و آیا تن ماهی برای کودکان بی خطر است؟ برای دانستن این مطلب با کودک تک همراه شوید...
فواید ماهی تن
تن سرشار از پروتئین بدون مقادیر زیاد چربی اشباع است. همچنین دارای اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین B است. نوزادان و کودکان برای رشد و تقویت نیاز به اسید های چرب امگا 3 مانند DHA دارند. کنسرو ماهی تن یکی از غذاهای سالم و مغذی است.
امگا3 موجود در ماهی در رشد و تکامل مغز نوزادان و کودکان نقش بسزایی دارد. اسیدهای چرب برای کاهش ابتلا به بیماری های قلبی و کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا بسیار موثر هستند.
عدم دریافت فولات کافی ( نوعی ویتامین B) با نقصهای زایمان در ارتباط است. این ویتامین برای رشد اولیه نخاع جنین بسیار ضروری است. ویتامین B همچنین در پیشگیری از بیماری های قلبی و برخی سرطان ها کاربرد دارد.
خطرات
بزرگترین نگرانی در مورد ماهی در تغذیه کودکان مقادیر جیوه موجود در ماهی ها می باشد. جیوه یک فلز است که به طور طبیعی و در اثر برخی فعالیت های صنعتی در محیط وجود دارد. هنگامی که ذرات جرمی جیوه با بخار آب ترکیب می شوند و وارد آب دریاها می شوند، توسط برخی باکتری ها جذب می شوند. ماهی ها با تغذیه این نوع باکتری ها، حاوی مقادیر بالای جیوه می شوند. حال هر چه سایز این ماهی ها بزرگتر و عمر آنها بیشتر باشد، مقدار جیوه ی موجود در بدن آنها بیشتر می شود.
سپس این ماهی ها توسط انسان خورده می شوند و مقادیر جیوه وارد بدن انسان می شود. مقادیر بیش از حد جیوه می تواند مشکلات عصبی برای فرد ایجاد کند.
فدرال غذا و دارو آمریکا (FDA) توصیه می کند که از مصرف ماهی های زیر اجتناب کنید:
- کوسه
- اره ماهی
- شاه ماهی خال مخالی (یا ماهی خال خالی شاهی)
- تاج ماهی (برخی آن را تیله فیش یا کاشی ماهی می نامند)
ماهی های بالا حاوی بالاترین مقادیر جیوه هستند.
FDA پیشنهاد می کند که کودکان دو تا سه ساله ماهی های حاوی جیوه کم (مانند قزل آلا و ساردین) را چندین بار در هفته مصرف کنند و اگر ماهی تن مصرف می کنند ، مقادیر آن در هفته کنترل شده و محدودتر باشد.
ماهی های تن خود شامل چندین نوع ماهی از خانواده تن ماهیان هستند. ماهی های تن نیز حاوی مقادیری جیوه هستند اما این مقدار به نوع ماهی تن نیز بستگی دارد. به عنوان مثال تن باله دراز (نام لاتین آن albacore آلباکور) یا تن سفید دارای مقادیر بالاتری جیوه است. در صورتی که نام ماهی تن روی قوطی کنسرو درج شده است به آن دقت نمایید.
علاوه بر موارد فوق در زمان خرید تن ماهی به برچسب غذایی روی کنسرو تن نیز دقت نمایید و مقادیر سدیم و چربی آن را بررسی نمایید.
حساسیت ها
هر زمان که یک غذای جدید را به کودک خود می دهید؛ مراقب واکنش های آلرژیک باشید. ماهی نیز از این قاعده مستثنی نیست. به همین دلیل مهم است که علائم واکنش آلرژیک را بدانید تا بتوانید بهترین واکنش را نشان دهید.
علائم حساسیت های غذایی عبارتند از:
- کهیر ( قرمز، متورم و همراه با خارش)
- بثورات (اگزمای پوستی کودک می تواند همراه با آلرژی آغاز شود)
- تورم (لب ها، اطراف چشم و زبان)
- مشکلات تنفسی
- تنگ شدن مجرای تنفسی و گلو
- عطسه
- ناراحتی معده
- اسهال
- سرگیجه و احساس گیجی
اگر فرزند شما هر کدام از این علائم را داشته باشد، سریعا به پزشک خود مراجعه کنید. حساسیت های غذایی در کودکان می تواند بسیار جدی و در صورت عدم درمان حتی مرگبار باشد .
منبع مقاله لاتین : healthline.com