اطلاعات مورد نیاز و شرایط و مقررات تحصیل در ترکیه
نظام تحصیل در ترکیه زیر نظر وزارت تحصیلات ملی این کشور است. تحصیل برای همهی افراد آزاد است و کودکان ۶ تا ۱۴ سال باید به طور رایگان در مدارس این کشور تحصیل مشغول کنند. سال تحصیلی در این کشور از اواسط سپتامبر یا اوایل اکتبر شروع میشود و تا ماه می یا اوایل ژوئن ادامه پیدا میکند. در ماه فوریه به مدت ۲ هفته تعطیلات زمستانی وجود دارد. تحصیل در کشور ترکیه را بهتر بشناسید:
مراحل تحصیل در کشور ترکیه چگونه است؟
در زمینه تحصیل در ترکیه، تا ۶ سالگی کودکان به صورت اختیاری میتوانند به مهدکودک مراجعه کنند. ۸ سال تحصیل برای همهی افراد عمومی و رایگان است. این ۸ سال شامل ۵ سال دوره ابتدایی و ۲ سال دوره راهنمایی میشود. یعنی از ۶ تا ۱۴ سالگی برای تحصیل در کشور ترکیه باید به مدارس مراجعه کرد. بعد از دوران ابتدایی و راهنمایی، افراد از ۱۵ تا ۱۷-۱۸ سالگی وارد دوره دبیرستان میشوند. بیشتر دبیرستانها به صورت دولتی و رایگان است و در برخی موارد یک سال نیز صرف آموزش زبان انگلیسی میشود. دوران دانشگاه برای تحصیل در کشور ترکیه ۴ سال، دورههای علمی مشابه کاردانی ۲ سال، کارشناسی ارشد ۲ سال و دوره دکتری ۳ تا ۵ ساله است. همه دانشگاهها زیر نظر وزارتخانه دولتی آموزش، مشغول به فعالیت هستند.
انواع دبیرستان در ترکیه را بشناسید
دبیرستانهای دولتی متعلق به دولت ترکیه هستند و بعد از دوره دبیرستان، دانشآموزان باید برای شرکت در کنکور ورودی دانشگاهها شرکت کنند. برخی دیگر از دبیرستانها حالت فنی و حرفهای دارند و پس از اتمام آنها نیز امکان ورود به دانشگاه وجود دارد. این دبیرستانها ۲ ساله هستند. دستهای دیگر از دبیرستانهای ترکی، یک سال را صرف آموزش زبان دانشآموزان میکنند، ریاضی و علوم را به انگلیسی تدریس میکنند و در موارد محدودی فرانسه و آلمانی نیز در دبیرستان با دانشآموزان کار میشود. به این مدارس، مدارس فوقالعاده گفته میشود. مدارس دیگری نیز برای تحصیل در کشور ترکیه وجود دارد که به آنها مدارس علوم گفته میشود و بر روی آموزش علوم فنی و پزشکی تمرکز دارند. دبیرستانهای خصوصی نیز در ترکیه وجود دارند و معمولا شهریه بالایی دارند و با هم در رقابت شدید هستند.
انواع تحصیلات دانشگاهی در ترکیه را بشناسید
ترکیه ۱۰۴ ایالت و ۶۲ دانشگاه خصوصی دارد. دانشگاهها تحت نظارت وزارت آموزش اداره میشوند. دانشگاههای ترکی به صورت خصوصی یا دولتی فعالیت میکنند. دوره تحصیلی دانشگاهی در ترکیه ۴ سال است اما بعضی رشتهها مدت تحصیلی متفاوت دارند. مثلا رشته پزشکی ۶ سال طول میکشد، دندانپزشکی و دامپزشکی ۵ ساله هستند. برای ورود به دانشگاه، در کشور ترکیه، دانشآموزان باید در کنکور عمومی شرکت کنند. تحصیل در کشور ترکیه در دانشگاههای دولتی رایگان است و تنها هزینه اندکی بابت ثبتنام دریافت میشود.
تحصیل در کشور ترکیه در برخی دانشگاهها به زبانهای غیرترکی مثل: انگلیسی، آلمانی و فرانسوی صورت میگیرد. بعد از دوران کارشناسی هم امکان رفتن به مقاطع بالاتر وجود دارد. در رشتههایی که به زبان ترکی ارائه میشوند، دانشجویان خارجی میتوانند با گذراندن دوره زبان ترکی که برای آنها گذاشته میشود، ادامه تحصیل بدهند.
تحصیل در کشور ترکیه در دبیرستانهایی که فنی-حرفهای هستند و ۲ سال تحصیل در آنها طول میکشد، برای ادامه تحصیل کمی کار دانشآموزان را دشوار میکند و برای ورود به دانشگاه، مدرک دیپلم آنها باید معادلسازی بشود و نمرات دانش آموزان برای ادامه باید بالا باشد. از سال ۱۹۸۴ میلادی به بعد، امکان فعالیت دانشگاههای خصوصی در ترکیه به وجود آمد. هدف این مراکز آموزشی، توسعه تحقیق و تحصیلات تکمیلی بوده است. این مراکز خصوصی به دنبال جذب دانشجویان بینالمللی هستند و در آنها رشتههای مختلف معمولا به زبان انگلیسی تدریس میشود. دانشجویانی که زبان انگلیسی آنها قوی نیست باید قبل از شروع درسهای تخصصی در دورهای یکساله زبان بخوانند. شهریه این دانشگاهها چیزی در حدود ۶ تا ۲۰ هزار دلار است. البته حدود ۴۰% از دانشجویان از کمک هزینه تحصیلی برخوردار هستند.
تحصیل در ترکیه از چه شرایط و مقرراتی برخوردار است؟
تحصیل در ترکیه موضوع پرطرفداری برای بسیاری از دانشجویانی که مایل به تحصیل در خارج از کشور هستند، است. ما بهعنوان یک شرکت آموزشی در بخش معرفی مکانهای مناسب برای تحصیل در خارج از کشور میخواهیم به دانشجویان کمک کنیم تا اطلاعات موردنیاز جهت تحصیل در ترکیه را کسب کنند.
تحصیل در ترکیه
ترکیه یک “چشمانداز پر از دانشگاه” است که در مجموع دارای ۱۹۳ دانشگاه در سرتاسر کشور است. تا سال ۲۰۱۸ تعداد موسسات آموزش عالی بهطور مداوم در حال افزایش است. ترکیه کشوری بسیار پویا و با توسعه پایدار است.
ترکیه فرصتهای زیادی را به دانشجویان مشتاق در سراسر جهان ارائه میدهد. ما در این مقاله همه چیز درمورد تحصیل در ترکیه را برای شما توضیح خواهیم داد. همچنین درمورد موضوعاتی مانند مدارک موردنیاز، هزینه، مخارج تحصیل و زبان در ترکیه بحث میکنیم.
مزایا تحصیل در ترکیه
وقتی درمورد تحصیل در ترکیه صحبت میکنیم اغلب این سوالات مطرح میشود که چرا باید در ترکیه تحصیل کنیم؟ اصلا فواید تحصیل در ترکیه چیست؟
درواقع ترکیه مکانی ایدهآل برای زندگی است. سرزمینی که در آن فرهنگهای مختلف، ادیان، شخصیتهای برجسته و سبکهای متنوع زندگی با هم تلاقی میکنند. ترکیه یکی از ارزانترین کشورها برای زندگی و تحصیل است. تحصیل در ترکیه در مقایسه با کشورهای دیگر با همان سطح آموزش نسبتا ارزان است. میتوان گفت که هزینه ماهانه به نصف کاهش مییابد. درضمن هزینههای مسکن و غذا ارزانتر هستند.
از سال ۲۰۰۱ تاکنون ترکیه بخشی فعال از آموزش عالی اروپا بوده است. به عبارتی دانشجویانی که در ترکیه فارغالتحصیل میشوند دیپلم افتخار جهانی دارند. از طریق فرآیند Bolognia مدارک بهدستآمده در ترکیه در سراسر جهان معتبر هستند. با کسب این مدرک بینالمللی فرصتهای شغلی خوبی در شرکتهای بینالمللی در داخل و خارج از ترکیه خواهید داشت.
شرایط و مقررات تحصیل در ترکیه
شرایط تحصیل در ترکیه چیست؟ شما باید در آزمون YÖS مخصوص دانشگاههای خصوصی بهمنظور تحصیل در ترکیه شرکت کنید. آزمونهای YÖS دانشگاههای منتخب در چندین دانشگاه معتبر است. آزمون YÖS مختص دانشگاه استانبول تقریبا در هر دانشگاهی در ترکیه معتبر است.
اکنون شرایط و مقررات موردنیاز برای تحصیل در ترکیه را بیان میکنیم:
دانشجویان باید حداقل سه سال از تحصیلات خود را در خارج از ترکیه و در قبرس شمالی بگذرانند. به این معنی که باید گواهینامه یا مدارک سالانه آنها در خارج از ترکیه بهدست آید.
شما ممکن است یک شهروند ترکیهای باشید اما مدرک دبیرستان در ترکیه نداشته باشید. به عبارتی حداقل ۳ سال بیرون از ترکیه به مدرسه خود ادامه دادهاند.
شهروندان دو تابعیتی نیز ممکن است در آزمون YÖS شرکت و تحصیل در ترکیه را آغاز کنند.
همه شهروندان دیگر نیز مجاز به شرکت در آزمون YÖS هستند.
شما باید صلاحیت پذیرش در مقاطع بالاتر و یا مدرک معادل با Lise را داشته باشید.
اگر شما مدرک کارشناسی(Matura) یا معادل آن را ندارید، مدرک Acik-lise-diplomasi(دبیرستان ترکیهای توریستی دانشگاه آنادلو) نیز قابلقبول است.
هزینهها و مخارج تحصیل در ترکیه
هزینه تحصیل در ترکیه چقدر است؟ این سوال توسط بسیاری از دانشجویان پرسیده میشود. نه تنها دانشجویان بلکه در اغلب موارد والدین و دیگر اعضای خانواده میخواهند درمورد هزینه تحصیل در ترکیه و هزینههای شهریهای که باید بپردازند، بدانند. تحقیق درمورد هزینههای آموزش، کمکهای مالی و بورسیهها نیز نقش بزرگی در انتخاب یک دانشگاه ایفا میکنند.
هزینههای زندگی در ترکیه
همانطور که گفته شد ترکیه یکی از ارزانترین کشورها برای زندگی و تحصیل است. در مقایسه با آلمان، هزینههای اجاره در ترکیه ارزان است. غذا معمولا ارزانتر از آلمان و اروپا است. ترکیه گزینههای متعددی برای اقامت ارائه میدهد؛ بهعنوان یک دانشجوی خارجی در بیشتر موارد زندگی در خوابگاهها تنها گزینه انتخابی است. همچنین امکان پیوستن به یک جامعه مانند جامعه مسیحیان ارتدوکس بلغاری وجود دارد. هزینههای اجاره خانه در حدود ۵۰۰ لیره ترکیه خواهد بود. بسیاری از دانشجویان از فرصتهای شغلی پارهوقت در طی تحصیل در ترکیه بهره میبرند. صحبت کردن به زبانی خارجی مانند انگلیسی یا آلمانی، امتیاز بزرگی به شمار میرود.
تحصیل در ترکیه معمولا چقدر طول میکشد؟
دوره استاندارد تحصیل در ترکیه برای دوره کارشناسی مانند سایر کشورهای جهان ۴ سال است. سایر رشتهها و دورهها به ترتیب در زیر بیان شدهاند:
دندانپزشکی : ۵ سال
پزشکی عمومی : ۶ سال
دکترای دامپزشکی : ۵ سال
حقوق : ۴ سال
کلیه رشتههای مهندسی : ۴ سال
زبان
اغلب دانشجویان بینالمللی در ترکیه نگران زبان هستند. اغلب دانشگاهها یک برنامه درسی دوزبانه دارند. زبان اول علمی در ترکیه، زبان ترکی است. زبان دوم نیز زبان انگلیسی است. در بسیاری از موارد، زبان آلمانی یا فرانسوی بهعنوان یک زبان علمی عرضه میشود.
اگر موسسه آموزشی تشخیص دهد که به یک سال آموزش زبان نیاز دارید بهطور حتم مدت تحصیل شما یک سال دیگر تمدید خواهد شد. دانشجویانی که آزمونهای زبان را در زبان دوم به خوبی پشت سر میگذارند، یک سال آموزش زبان را حذف میکنند. در زبان ترکی به این سال ” hazirlik yili ” گفته میشود.
شما میتوانید سوژهها و دانشگاههایی را که به آن علاقهمند هستید را پیدا کرده و بررسی کنید که آیا برای شما چنین سالی لازم است یا خیر؟ در اغلب موارد دانشجویان از این کار صرفنظر میکنند.
آزمون سنجش مهارت زبان برای دانشجویان خارجی یا دانشجویانی که زبان آموزش آنها ترکی نیست، وجود دارد. متقاضیانی که در این آزمون پذیرفته میشوند نیز میتوانند یک سال آموزش زبان را حذف کنند. باز هم در اغلب موارد دانشجویان از این کار صرفنظر میکنند.
نحوه درخواست پذیرش در دانشگاههای ترکیه
برای درخواست پذیرش در دانشگاههای ترکیه دانشجویان باید در آزمون YÖS شرکت کنند. همچنین میتوانند دیپلم دبیرستان را برای پذیرش درخواست خود اعمال کنند. البته شانس شما برای پذیرش درخواست تحصیل در ترکیه با دیپلم دبیرستان بسیار کم است. در اغلب موارد دانشجویان باید دیپلم دبیرستان و نتایج آزمون YÖS را جهت پذیرش در دانشگاه نشان دهند.
ما توصیه میکنیم که در امتحان YÖS شرکت کنید. بسیاری از دانشآموزان “تنها” با Abitur درخواست پذیرش میدهند که شانس آنها بسیار پایین خواهد بود. بهعنوان مثال برای تحصیل در پزشکی باید در آزمون YÖS شرکت کرد. همچنین دانشجویان خارجی توسط خود دانشگاهها انتخاب میگردند.
سیستم ارزیابی دیپلم-شناسایی
آیا تحصیل در ترکیه به رسمیت شناخته شده است؟ بله، همینطور است. در صفحه اصلی ادارات خارجی ترکیه، میتوانید مدارک حرفهای خود را بررسی کنید و ببینید که آیا در ترکیه به رسمیت شناخته شده است یا خیر. گفته میشود که مهاجران حق قانونی برای بررسی این موضوع که آیا شرایط تحصیلی حرفهای آنها در خارج از کشور برابر با مدرکی از آلمان است، را دارند.
در طی سالها تجربه، میدانیم که در اغلب موارد تحصیل در ترکیه به رسمیت شناخته میشود. در واقع ما باید بگوییم که دانشجویان پس از فارغالتحصیلی بسته به رشته تحصیلی خود باید پروسههای مشخصی را پشت سر بگذارند.