آذربايجان كشوري مسلمان ميباشد اما دولت اين كشور كه گسترش معارف و تعاليم اسلام را بر ضد منافع خود ميداند، مبارزه با آن را در دستور كار خود قرار داده است.
به گزارش خبرگزاري فارس، جمهوري آذربايجان دومين كشور شيعه بعد از جمهوري اسلامي ايران است اين كشور با مساحت 600/86 كيلومتر در شمال ايران واقع شده و در حدود 700 كيلومتر با جمهوري اسلامي ايران مرز مشترك دارد.
جمعيت اين كشور طبق آمار ارائه شده توسط كميته دولتي آمار، تا اواخر سال 2009 ميلادي، 9 ميليون نفر بوده كه حدود 30 درصد از اين تعداد در پايتخت اين كشور (باكو) ساكن ميباشند. 96 درصد مردم اين كشور مسلمان و در حدود 80 درصد شيعه اثني عشري ميباشند.
جمهوري آذربايجان در سال 1991 بعد از فروپاشي شوروي استقلال يافت، با فروپاشي شوروي، مردم مسلمان اين جمهوري به آزادي نسبي از خفقان كمونيستي دست يافتند به طوريكه رشد گرايشات اسلامي در اين جمهوري روز به روز افزايش پيدا كرده و اين امر از سوي رسانههاي اين كشور كه به منزله بلندگوي غرب و صهيونيسم عمل ميكند، پنهان نمانده و بدان معترف هستند. به عنوان مثال «اولايلار» در مقالهاي با عنوان «افراطي گري» بغض و كينه خود را از گسترش فرهنگ عفاف و حجاب در اين كشور شيعي بروز داده و مينويسد: مشاهده زنان محجبه در پايتخت و ديگر شهرها غير قابل قبول است. چند سال قبل تنها در بين گروههاي خاصي ميشد زنان محجبه را مشاهده كرد كه خود را ملزم به رعايت حجاب ميدانستند؛ اما هم اكنون در دبيرستانها، دانشگاهها و ادارات با زنان محجبه روبرو ميشويم.»
از سوي ديگر عوامل وابسته به حكومت و صهيونيستها نيز نگراني خود را نشان دادهاند.
«گوهر بخشعلي اوا» نماينده مجلس ملي آذربايجان و مدير انستيتوي شرق شناسي فرهنگستان علوم اين كشور از افزايش حجاب در كشور ابراز نگراني كرده است.
وي طي سخناني از خانوادهها و بانوان ديندار كه فرزندان دختر خود را به رعايت حجاب در آذربايجان تشويق ميكنند، انتقاد كرده و اظهار داشته: قرآن حجاب را فقط براي زنان حضرت رسول (ص) منحصر كرده است.
رشد و گسترش اسلام سبب شده كه اين رسانهها با برنامه ريزيهايي كه در توليدات خود دارند، با عرضه محصولات ضد ديني از گسترش معارف ديني در بين جوانان آذري جلوگيري كنند.
از سوي ديگر دولت آذربايجان كه گسترش معارف و تعاليم اسلام را بر ضد منافع خود ميداند، مبارزه با آن را در دستور كار خود قرار داده است.
اقداماتي همچون تخريب مساجد، ممنوعيت پخش اذان، ممنوعيت استفاده از نمادهاي ديني، عدم ارائه پاسپورت و كارت شناسايي براي بانواني كه عكس محجبه ارائه دهند، ممنوعيت برگزاري نماز در برخي پادگانها و ... از مجموعه اقدامات دين ستيزانه دولت آذربايجان است كه با نيت تحت فشار قرار دادن دين داران و ممانعت از نشر و گسترش آموزه هاي ديني صورت گرفته است.
از جديدترين اقدامات دين ستيزانه دولت مردان آذري، ممنوعيت استفاده از حجاب در مدارس اين كشور است. پارلمان آذربايجان با تصويب اين طرح در اوايل سال گذشته 2009 ميلادي در نظر داشت در راستاي اصلاح قوانين آموزش و پرورش و تحت لواي پوشش يكسان، حجاب را در مدارس و مراكز آموزش عالي اين كشور ممنوع كند كه اين امر با واكنشهاي شديد مردمي روبرو شده و در نهايت با توجه به پيش رو بودن انتخابات پارلماني اين طرح نيمه تمام باقي مانده و اجراي آن به عهده خود آموزشگاههاي گذشته شد. با برگزاري انتخابات كه با رد صلاحيت احزاب اسلامي همراه بود، سرانجام حزب حاكم پيروز شد و با پيروزي اين حزب، بار ديگر تلاشها جهت ممنوعيت استفاده از حجاب در كشور آغاز شد.
«مصير مردانف» وزير آموزش و پرورش طي مصاحبهاي در اواخر سال 2005 ميلادي اعلام كرد: دانش آموزان مدارس دولتي، ملزم به رعايت پوشش واحد هستند و اگر لازم باشد از ورود دختران محجبه به مدارس جلوگيري به عمل خواهد آمد البته اين امر منحصر به دانش آموزان نبوده و معلمين را نيز شامل ميشود.
اعلام اين خبر واكنش شديد مردم و شخصيتهاي ديني و اجتماعي آذري و حتي ديگر كشورها را به همراه داشته، به طوري كه در بيش از 18 شهر اين كشور نزديك به 32 مورد راهپيمايي بر عليه اين مصوبه برگزار شده كه در تاريخ آذربايجان كم نظير ميباشد.