0

شیرینی‌های خوشمزه استان یزد؛ از قطاب تا پشمک

 
nazaninfatemeh
nazaninfatemeh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1389 
تعداد پست ها : 81124
محل سکونت : تهران

شیرینی‌های خوشمزه استان یزد؛ از قطاب تا پشمک

 
در استان یزد همانند سایر استان‌های دیگر، شیرینی‌های مخصوص و محلی یافت می‌شود که بیانگر فرهنگ، هنر و اقلیم خاص این منطقه‌ی دیدنی و شگفت‌انگیز است. از جمله‌ی این خوراکی‌های بومی می‌توان به قطاب، کیک یزدی، باقلوا یزدی و پشمک یزدی اشاره کرد که طرز تهیه آن‌ها را آورده ایم.

برترین ها: در استان یزد که به عنوان یکی از نواحی مهم باستانی و تاریخی کشور ایران، از شهرت و آوازه‌ای مثال زدنی در سراسر جهان برخوردار است، همانند سایر استان‌های دیگر، شیرینی‌های مخصوص و محلی یافت می‌شود که بیانگر فرهنگ، هنر و اقلیم خاص این منطقه‌ی دیدنی و شگفت‌انگیز است.

از جمله‌ی این خوراکی‌های بومی می‌توان به باقلوا، لوز ترحیمی، کیک یزدی، کیک تخته‌ای، حاجی بادام، نان‌ برنجیِ، نان پنجره‌ای (منقا)، نقل یزدی، قطاب، پشمک، آب‌نبات مغزی، سوهان آردی، سوهان خانی، نان نارگیلی و باقلوا شامی اشاره کرد. در ادامه‌ی این مقاله، به معرفی برخی از رایج‌ترین و محبوب‌‌ترین آن‌ها می‌پردازیم.

قطاب

مواد لازم برای خود خمیر:

زرده تخم مرغ ۲ عدد

ماست نسبتاً سفت و شیرین ۱۰۰ گرم یا یک دومِ یک پیمانه (۲۰۰ گرمی)

کره کاملاً نرم شده ۱۰۰ گرم

آرد به اندازه نچسبیدن خمیر بطور تقریبی ۲ و یک چهارم پیمانه (تقریباً ۲۵۰ گرم، هر یک پیمانه (۲۰۰ گرمی) آرد ۱۱۰ گرم وزن دارد.)

بیکینگ پودر یک قاشق چایخوری

خمیر ترش یک دوم قاشق چایخوری (برخی از انواع خمیر ترش ریز نیاز به خیس کردن ندارد)

نکته: می توان بجای مخلوطی از خمیر ترش و بیکینگ پودر تنها یکی از این دو را به میزان یک قاشق چایخوری بکار برد. فرق این دو در این است که خمیر که در آن بیکینگ پودر استفاده می‌شود، برای ور آمدن در یخچال قرار داده می‌شود و برعکس آن خمیر که در آن خمیرترش استفاده می‌شود، در جای گرم بهتر به عمل می‌آید و همچنین در صورت استفاده از خمیر ترش مواد داخل خمیر نباید زیاد سرد باشند.

مواد لازم برای پر کردن خمیر:

پودر بادام ۲ پیمانه یا حدود ۲۰۰ گرم

خاک قند نرم یک پیمانه یا حدود ۱۲۵ گرم

هل کوبیده نرم یک تا ۲ قاشق چایخوری

شیرینی‌های خوشمزه استان یزد؛ از قطاب تا پشمک

طرز تهیه:

1. در صورتیکه خمیر ترش از نوعی است که باید حل شود آن را در دو قاشق غذاخوری آب ملایم با یک قاشق چایخوری پودر قند و کمی نمک می‌ریزیم تا کمی بماند.

2. زرده تخم مرغ را با چنگال زده و با کره نرم شده و ماست مخلوط کرده سپس آرد و بیکینگ پودر و مایه خمیر ترش را نیز اضافه کرده بهم می‌زنیم تا حدی که لازم بود آرد اضافه می‌کنیم تا خمیر به دست نچسبد و زیاد هم سفت و بدون کشش نشود.

3. خمیر را در کیسه نایلونی می‌گذاریم در دمای معمولی اتاق یک تا دو ساعت بماند تا خمیر ور بیاید.

4. پودر بادام و قند و هل را مخلوط می‌کنیم.

5. روی میز را کمی آرد می‌پاشیم خمیر را با وردنه باز می‌کنیم و با دهانه لیوان یا استکان دایره‌هایی می‌بریم وسط هر دایره را کمی از مایه بادام و قند می‌گذاریم دقت می‌کنیم که بادام و قند وسط خمیر قرار گیرد واطراف آنرا آلوده نکند و دو طرف خمیر را روی هم می‌آوریم با دست اطراف آنرا بهم می‌چسبانیم و فشار می‌دهیم که بادام و قند در لای خمیر محفوظ مانده وخمیر شکل هلال پیدا کند وبا دقت دور خمیر را پیچ می‌دهیم.

6. نحوه پیچ دادن به اینصورت است که اول یک قسمت را مابین دو انگشت فشار داده و پهن می‌کنیم سپس آن را تا می‌زنیم بعد قسمت پهلوی آن را فشار داده تا می‌زنیم تا به آخر قسمت آخر را می‌توانیم به پشت قطاب تا بزنیم.

طریقه پختن به دو روش است:

1. روغن فراوان داغ می‌نماییم و قطاب‌ها را در روغن سرخ می‌کنیم بعد با کفگیر قطاب‌ها را از روغن خارج کرده ودر صافی می‌گذاریم که روغن زیادی آن گرفته شود وبعد از کمی سرد شدن در پودر قند می‌غلطانیم ودر ظرف می‌چینیم کمی پسته چرخ کرده روی آن می‌پاشیم.

2. با این مقدار مواد یک سینی فر پر قطاب به دست می‌آید. می‌توانیم قطاب را در سینی چیده و در فر با حرارت ۳۲۵ درجه فارنهایت یا ۱۷۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲۵ دقیقه طبخ کنیم و بعد از طلایی شدن از فر خارج نماییم و در پودر قند بغلطانیم یا بر روی آن با الک پودر قند بپاشید.


کیک یزدی

مواد لازم برای تهیهٔ تقریباً یک کیلو کیک:

تخم‌مرغ ۳ عدد

شکر ۲۰۰ گرم

ماست ۱۵۰ گرم

روغن مایع ۱۷۵ گرم

آرد سفید ۳۰۰ گرم

بیکینگ پودر یک و نیم قاشق چایخوری

هل سبز ساییده یک قاشق چایخوری

به غیر از مواد بالا ریختن یک قاشق سوپخوری گلاب باعث خوش طعم تر شدن شیرینی خواهد شد.

شیرینی‌های خوشمزه استان یزد؛ از قطاب تا پشمک

طرزتهیه:

۱. تخم مرغ‌ها را با شکر با تخم مرغ همزنی می‌زنیم تا کشدار و کرم مانند شود. ماست و روغن مایع را نیز افزوده با همزن مخلوط می‌کنیم.

۲. در ظرف دیگری آرد را با بیکینگ پودر و پودر هل مخلوط کرده، الک می‌کنیم. سپس بتدریج به مخلوط شکر و تخم‌مرغ اضافه می‌کنیم و با همزن هم می‌زنیم تا مواد خوب مخلوط شوند.

۳. کاغذهای مخصوص را داخل قالب‌های فلزی کیک یزدی یا قالب دوازه تایی مافین می‌گذاریم. از مواد تا دو سوم داخل قالب‌ها را پر می‌کنیم سپس قاشق یا کارد را در روغن مایع زده و در وسط کیک‌ها فرو کرده به شکل یک ضربدر خط ایجاد می‌کنیم.

۴. قالب‌های کوچک یزدی را در فری که از قبل با حرارت ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد گرم شده است، به مدت ۲۰ دقیقه می‌پزیم تا روی کیک‌ها طلایی شود.

نکته: از نظر اصولی زیاد بهم زدن کیک بعد از ریختن بیکینگ پودر و آرد باعث کم شدن پف کیک خواهد شد و بهتر است تا حدی بهم زد که مواد مخلوط شوند.

میتوانید روی کیک ها را با پاشیدن کنجد تزئین نمایید.


باقلوا یزدی

شیر یک دوم پیمانه یا ۱۰۰ میلی لیتر

بیکینگ پودر یک دوم قاشق چایخوری

نمک کم

کرهٔ آب کرده برای داخل مواد ۳ قاشق غذاخوری ۳۶ گرم (هر قاشق غذاخوری کره ۱۲ گرم وزن دارد.)

زردهٔ تخم مرغ دو عدد

آرد الک شده دو و یک چهارم پیمانه، حدود ۲۵۰ گرم یا تا حدی که به دست نچسبد.

کرهٔ آب کرده برای روی باقلوا یک سوم پیمانه یا ۶۰ گرم

پودر قند (برای قرار گرفتن در بین لایه‌ها) یک پیمانه

هل یک قاشق چایخوری

بادام یک پیمانه

گلاب ۲ قاشق غذاخوری

شکر (برای درست کردن شربت) یک پیمانه

 آب سه چهارم پیمانه

گلاب یک چهارم پیمانه

شیرینی‌های خوشمزه استان یزد؛ از قطاب تا پشمک

1. در یک کاسه بزرگ که گنجایش کافی برای تمام مواد را داشته باشد، شیر را ریخته بیکینگ پودر و نمک را در شیر حل کرده با کرهٔ آب کرده و زرده خوب مخلوط می‌کنیم.

2. آرد را کم‌کم اضافه کرده تا خمیر نسبتاً سفتی به دست آید و با ورز دادن خمیر را یکدست می‌کنیم.

3. خمیر را در کیسهٔ پلاستیکی ریخته و مدت یکی دو ساعت می‌گذاریم بماند تا خمیر ور بیاید.

4. خمیر را تا جائیکه ممکن است نازک پهن کرده و حدوداً ۶–۴ تا لواش به اندازهٔ قالب بصورت لواش‌های بسیار نازک در می‌آوریم.

5. تهِ قالب را با کره چرب کرده و یک لواش نازک را می‌اندازیم سپس بادام و پودر قند و هل مخلوط شده را لابه لای لواش‌ها می‌ریزیم و از آن ۲ قاشق غذاخوری گلاب کمی بر روی آن می‌پاشیم وهر لایه را با دست یا قاشق فشار داده گوشه‌های قالب را نیز فشار داده تا کاملاً سفت و روی آن یکنواخت و صاف شود.

5. باقلوا را با چاقو بصورت لوزی یا چهار گوش می‌بریم.

6. یک سوم پیمانه کرهٔ آب کرده را که زیاد داغ نباشد در آخر اضافه کرده و روی مواد می‌ریزیم.

7. در فری که از قبل در دمای ۱۷۰ درجه گرم شده به مدت ۲۰ دقیقه در پنجره پایین و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در پنجره بالا می‌گذاریم تا روی باقلوا طلایی رنگ شود.

8. آب را بر روی شکر ریخته روی شعله کم می‌گذاریم تا کمی غلیظ شود. گلاب را به آن اضافه کرده چند جوش که زد آن را خاموش می‌کنیم.

9. آخر کار هنگامی که باقلوا کمی سرد شد از شربت آماده شده به دفعات و کم‌کم به باقلوا اضافه می‌کنیم. می‌توان از پودر پسته یا بادام برای تزئین باقلوا استفاده کرد.



پشمک یزدی

مواد لازم

شکر ۳کیلو

آرد ۷۵۰ گرم

روغن جامد نیم کیلو

سرکه یک قاشق غذا خوری

آب ۱/۵ کیلو

شیرینی‌های خوشمزه استان یزد؛ از قطاب تا پشمک

طرز تهیه:

1. ابتدا آب وشکر را مخلوط کرده روی گاز قرار داده و بعد از جوش آمدن سرکه را به آن اضافه می‌کنید تا بصورت عسل در آمده روغن و آرد را روی گاز قرار داده تا به مانند حلوا قرمز شود.

2. شکری را که به صورت عسل در آمده داخل چند سینی چرب شده ریخته بعد از سرد شدن مثل خمیر مجسمه به اندازه‌ای مالش داده تا تغییر رنگ داده و به صورت آدامس سفید شود.

3. آنرا داخل سینی گرد بزرگ در ابعاد ۱/۵ در ۱/۵ مانند کلافهٔ نخ فرش بزرگ دور آن بریزیم وآرد و روغن سرخ را وسط سینی ریخته وکم کم آرد و روغن را به مواد می‌مالید با دست دور تا دور سینی که  عسل به صورت طناب در آن قرار گرفته می‌مالیم تا دور هم پیچیده شود و بصورت حلقه‌ای کوچک در آمده و آن را دوباره وسط سینی آورده و بارها این کار را تکرار میکنیم تا پشمک آماده شود.

ادامه دارد...

از همه دل بریده ام،دلم اسیر یک نگاست،تمام آرزوی من زیارت امام رضـــــــــاست

جمعه 15 تیر 1397  10:54 PM
تشکرات از این پست
nazaninfatemeh
nazaninfatemeh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1389 
تعداد پست ها : 81124
محل سکونت : تهران

شیرینی های خوشمزه استان یزد؛ از گوش فیل تا حاجی بادام

 
در استان یزدهمانند سایر استان‌های دیگر، شیرینی‌های مخصوص و محلی یافت می‌شود که بیانگر فرهنگ، هنر و اقلیم خاص این منطقه‌ی دیدنی و شگفت‌انگیز است. از جمله‌ی این خوراکی‌های بومی می‌توان به شیرینی پنجره‌ای (شیرینی منقا)، لوز پسته، گوش فیل و زولبیا اشاره کرد که طرز تهیه آن‌ها را آورده ایم.

برترین ها: در استان یزد که به عنوان یکی از نواحی مهم باستانی و تاریخی کشور ایران، از شهرت و آوازه‌ای مثال زدنی در سراسر جهان برخوردار است، همانند سایر استان‌های دیگر، شیرینی‌های مخصوص و محلی یافت می‌شود که بیانگر فرهنگ، هنر و اقلیم خاص این منطقه‌ی دیدنی و شگفت‌انگیز است.

از جمله‌ی این خوراکی‌های بومی می‌توان به باقلوا، لوز ترحیمی، کیک یزدی، کیک تخته‌ای، حاجی بادام، نان‌ برنجیِ، نان پنجره‌ای (منقا)، نقل یزدی، قطاب، پشمک، آب‌نبات مغزی، سوهان آردی، سوهان خانی، نان نارگیلی و باقلوا شامی اشاره کرد. در ادامه‌ی این مقاله، به معرفی برخی از رایج‌ترین و محبوب‌‌ترین آن‌ها می‌پر

شیرینی پنجره‌ای (شیرینی منقا)

مواد لازم

نشاسته نصف ليوان

مخلوط گلاب و آب نصف ليوان

مخلوط آرد برنج و آرد سفيد نصف لیوان

تخم مرغ 2 عدد

زعفران آب كرده 1 قاشق غذاخوري

پودر قند به مقدار لازم

روغن به مقدار لازم

شیرینی های خوشمزه استان یزد؛ از گوش فیل تا حاجی بادام

طرز تهیه

1. در کاسه ای گود نشاسته ، آب و گلاب بریزید و با همزن یا چنگال به هم بزنید تا خوب مخلوط و یکدست شوند سپس تخم مرغ ها را تک تک اضافه کنید و خوب به هم بزنید و پس از اینکه خوب مواد مخلوط شدند زعفران را نیز اضافه کنید.

2. پس از مخلوط کردن مواد اردهای برنج و گندم را به مواد اضافه نمائید و بار دیگر خوب مخلوط کنید سپس به مدت 15 دقیقه در یخچال قرار دهید ، در این فاصله در تابه ای نچسب روغن فراوانی بریزید و اجازه دهید تا روغن خوب داغ شود ، قالب مخصوص شیرینی پنجره ای را داخل روغن قرار دهید و حرارت زیر تابه را ملایم کنید و بگذارید قالب نیز کمی داغ شود.

3. کاسه محتوی مواد شیرینی را نزدیک تابه تان بگذارید و قالب داغ شده را داخل مایع بزنید و چند ثانیه مکث کنید سپس قالب را به سرعت داخل روغن ببرید و با تکان سریع دست تان مایع را از قالب جدا کنید ، هرکدام از شیرینی ها را به مدت 2 دقیقه در روغن سرخ کنید ، مجدد قالب را داغ کنید و داخل مواد بزنید و به همین صورت تک تک شیرینی ها را سرخ کنید.

4. پس از سرخ شدن شیرینی ها ، آنها را روی حوله آشپزخانه یا دستمال کاغذی ضخیمی قرار دهید تا روغن اضافه آنها گرفته شود. سپس در ظرف مورد نظر چیده و روی آنها پودر قند یا پودر شکر الک شده بپاشید.

نکته ها :

1- اگر روی این شیرینی را با سلفون بپوشانید و در خارج از یخچال نگهداری کنید تا دو هفته قابل استفاده میباشد، مخلوط آرد را قبل از استفاده الک کنید ( به طور کلی آرد مخصوص شیرینی پزی باید حداقل 2 بار و آرد معمولی باشد باید حداقل 10 بار الک شود ) ، اگر پس از مخلوط کردن تمام مواد ، مخلوط دارای ناخالصی یا گلوله های آردی شکل بودند میتوانید مواد را پس از خارج نمودن از یخچال از الک درشت رد کنید.

2- غلظت مواد باید در حد نرمال ( نه خیلی سفت و نه خیلی شل ) باشد ، اگر مخلوط خیلی شل بود میتوانید از حداکثر 1 قاشق غذاخوری آرد سفید و اگر خیلی سفت بود از نصف استکان شیر سرد معمولی استفاده کنید.

3- هنگام سرخ کردن شیرینی ها قالب باید به اندازه کافی ( نه خیلی زیاد ) داغ شده باشد ، وقتی قالب را داخل مایع قرار میدهید دقت کنید که مایع از بالای قالب تان بیرون نزند ( تمام قالب را داخل مایع فرو نبرید ) چون در این صورت مواد در روغن از قالب جدا نخواهند شد.

4- میتوانید از قالب های متنوع مخصوص شیرینی های پنجره ای برای سرخ کردن شیرینی ها استفاده کنید ، باید در زمان تهیه شیرینی های پنجره ای سرعت عمل بالایی داشته باشید ، میتوانید بجای زعفران از مقدار کمی پودر هل یا پودر کاکائو یا پودر قهوه و … استفاده نمائید.


لوز پسته

مواد لازم

آرد برنج: یک قاشق غذاخوری

شکر قهوه‌ای یا عسل: به میزان لازم

پسته: چهار پیمانه

گلاب: به میزان لازم

شیرینی های خوشمزه استان یزد؛ از گوش فیل تا حاجی بادام

طرز تهیه

1. پسته را آسیاب کرده تا مقدار کمی روغن پس بدهد و تقریباً به شکل خمیری درآید. آرد برنچ را چند دقیقه تفت می‌دهیم. پودر پسته و آرد برنج را در ظرف مورد نظر ریخته، کمی گلاب وعسل به آن اضافه می‌کنیم.

2. خمیر به دست آمده را خیلی خوب ورز می‌دهیم تا مواد با هم مخلوط شوند. ته یک سینی مستطیلی را چرب کرده و مواد را ته سینی پهن می‌کنیم و به شکل لوزی برش می‌زنیم. حدود ۲ تا ۳ ساعت سینی را داخل یخچال قرار می‌دهیم. لوزها بعد از خنک شدن از سینی جدا می‌شوند.


گوش فیل

مواد لازم:

تخم مرغ ۱ عدد

ماست ۱ پیمانه و دو قاشق غذاخوری

جوش شیرین یک چهارم قاشق چایخوری

آرد ۳ پیمانه

روغن مایع یک چهارم پیمانه

شیرینی های خوشمزه استان یزد؛ از گوش فیل تا حاجی بادام

طرز تهیه:

1. تخم مرغ‌ها را با چنگال می‌زنیم.

2. ماست و جوش شیرین را هم می‌زنیم.

3. همه مواد را مخلوط کرده ورز می‌دهیم اگر آرد احتیاج داشت اضافه می‌کنیم.

4. می‌گذاریم چند ساعت بماند.

5. به صورتهای گرد، مثلث، پاپیون، مربع، لوزی بریده در روغن فراوان سرخ می‌کنیم.

6. در شربت فرو می‌کنیم.


زولبیا

مواد لازم

نشاسته ۲۰۰ گرم

ماست ۱۸۰ گرم

آرد ۲۰ گرم

زعفران حل شده یک قاشق سوپخوری

روغن جامد یک قاشق چایخوری

جوش شیرین یک دوم قاشق چایخوری

آب یا گلاب یک قاشق سوپخوری

شیرینی های خوشمزه استان یزد؛ از گوش فیل تا حاجی بادام

طرز تهیه:

1. نشاسته و ماست را مخلوط کرده، چند دقیقه‌ای صبر می‌کنیم تا نشاسته در ماست خیس خورده و به راحتی حل شود.

2. سپس آرد را اضافه می‌کنیم و با همزن خوب به هم می‌زنیم تا مایع زولبیا صاف و یکدست شود. روغن جامد را اضافه کرده و در حین به هم زدن آب یا گلاب را همراه با زعفران حل شده به مایع اضافه می‌کنیم و آن را در قیف مخصوص می‌ریزیم.

3. در این مرحله جوش شیرین را هم اضافه می‌کنیم و مایع را خوب به هم زده، در حالی که روغن روی شعله قرار دارد، زولبیا را توسط قیف در روغن کاملا داغ به صورت دایره‌های بزرگ و کوچک فرم می‌دهیم و بلافاصله پس از کمی سرخ شدن آنها را پشت و رو می‌کنیم.

4. زولبیاها را در شربت قرار می‌دهیم و پس از۱۵- ۱۰ دقیقه آنها را از شربت خارج کرده و در صافی قرار می‌دهیم تا شربت اضافه آن خارج شود.

مواد لازم برای شربت:

شکر ۲فنجان

آب یک فنجان

گلاب ۲ قاشق سوپخوری

زعفران حل شده یک قاشق مرباخوری

آبلیمو یک قاشق مربا خوری

طرز تهیه شربت:

آب و شکر را روی حرارت ملایم قرار می‌دهیم تا بجوشد. بعد گلاب و زعفران را اضافه کرده، سپس آبلیمو را می‌ریزیم. پس از چند جوش، شربت آماده شده را از روی شعله بر می‌داریم.

یادآوری: برای سرخ کردن بامیه و زولبیا از روغن مایع استفاده کنید، چون روغن جامد باعث سفت شدن آنهاخواهد شد.


حاجی بادام

مواد لازم

مغز بادام ۲ لیوان

پودر قند ۱ لیوان

روغن جامد آب‌کرده یک و نیم لیوان

آرد ۳ لیوان

پودر هل سبز ۱ قاشق چایخوری

پودر پسته برای تزئین به میزان کافی

شیرینی های خوشمزه استان یزد؛ از گوش فیل تا حاجی بادام

طرز تهیه:

1. بادامها را در آب جوش خیسانده سپس پوست آنها را بکنید و با استفاده از دستمال آشپزخانه کاملاً خشک کنید.

2. آنگاه با پودر قند مخلوط کرده کاملاً آسیاب کنید. آنها را در ظرفی کاملاً با هم مخلوط کرده بعد روغن جامد آب کرده و هل را بیافزایید و به هم زدن ادامه دهید.

3. در آخر آرد را اضافه کنید و کاملاً ورز دهید، تا خمیر یکنواختی بدست آید.

4. خمیر را به ضخامت ۱ سانتی‌متر پهن کرده قالب بزنید. خمیرهای قالب زده را در سینی فر بچینید و آن را در طبقه میانی فر با حرارت ۱۸۰ درجه سانتی گراد به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بپزید.

5. بعد از اینکه شیرینی کاملاً سرد شد با پودر قند و هل روی شیرینی را کاملاً بپوشانید. برای تزئین از پودر پسته استفاده کنید.

از همه دل بریده ام،دلم اسیر یک نگاست،تمام آرزوی من زیارت امام رضـــــــــاست

جمعه 15 تیر 1397  10:55 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها