اگر سقط اتفاقی بوده باشد بعد از 3 ماه میتوان برای بارداری مجدد اقدام کرد
در طول دوران بارداری یکی از مشکلاتی که مادران باردار را تهدید میکند، سقط جنين است. بسیاری از آنها که قبلا این مشکل را داشتهاند از بارداری مجدد ترس دارند. اغلب مادراني هم كه ميخواهند براي بارداري اقدام كنند، اطلاعاتی در مورد اینکه چگونه ممکن است این مشکل به وجود بیاید، ندارند.
با متخصص زنان و زایمان در مورد نشانههای سقط و اینکه بعد از سقط چه باید کرد و دلایل و راهحلهای پیشگیری از آن صحبت کردهایم تا به مادران باردار کمک کرده باشیم.
مادر باردار از کجا متوجه شود سقط کرده است؟
معمولا در 3 ماهه اول بارداری 2 علامت وجود دارد که ممکن است مادر باردار را به شک بیندازد که بچه سقط شده است. نشانههایی که این شک را به وجود میآورد یکی درد و ديگري خونریزی است. البته در 3 ماهه اول بارداری درد شایع است، دردی شبیه درد عادت ماهانه که این درد مانع خوابیدن مادر و مزاحم زندگی روزمره او نمیشود. لکبینی در 3 ماهه اول بارداری تهدید به سقط به حساب میآید، ولی هرگونه لکبینی دلیل بر سقط نیست. 25 تا 30 درصد مادران باردار لکبینی دارند که با مراجعه به پزشک متخصص زنان و انجام سونوگرافی دليل آن مشخص میشود.
در سونوگرافی 2 چیز باید نشان داده شود:
1. محل بارداري؛ داخل يا خارج رحمی
باید از سلامت بارداري اطمینان داشته باشیم و بايد ساک بارداري طبيعي باشد. در این حالت جنین زنده است و قلب دارد. در این زمان ممکن است مول یا بچهخوره به وجود بیاید که بچه سالم نیست و قلب جنین را نمیبینیم. در سونوگرافی این حالت به اصطلاح طوفان برف نام دارد. در این حالت جنین طبيعي نیست و بارداري باید ختم شود.
2. بارداري خارج از رحم
در این حالت جنین در قسمت لولههای رحم جایگزین میشود که بارداري ادامه پیدا نمیکند و معمولا یا دارو تجویز میشود یا باید عمل جراحی صورت گیرد.
سونوگرافی باید دور تا دور ساک حاملگی صورت گیرد. گاهی اوقات لکی را زیر ساک میبینیم که نشان دهنده جدا شدن ساک حاملگی از جدار رحم است و دلیل خونریزی است. براي درمان به این افراد استراحت مطلق داده ميشود. داروی پروژسترون طبیعی که هم به صورت شیاف است و هم به صورت قرص و اثری مثل چسب دارد، ساک حاملگی را به جدار رحم میچسباند و استفاده از دارو و استراحت درمان آن است.
مادران باردار برای جلوگيري از سقط چه مواردی را باید رعایت کنند؟
مادران بايد تمام آزمایشهای گفته شده را انجام دهند. (اگر قبلا سقط داشتهاند) استراحت کنند و فعالیتهای بدنی خود را کمتر کنند. از رفت و آمد در محیطهای آلوده و همچنین مهدکودکها خودداری کنند. از افراد سرماخورده دوری کنند و مصرف قرص اسید فولیک 5 میلیگرم و آسپرین بچه با صلاحدید پزشکشان میتواند به پیشگیری از سقط کمک کند.
بعد از سقط چه باید کرد؟
بعد از سقط باید به دنبال علت آن باشیم. انجام آزمایش اسپرم برای همسر ممکن است ناهنجاری اسپرم باشد که منجر به سقط شده است. در مادر هم مشکلات انعقادی، سیستم ایمنی و در نهایت مشکل رحم مادر ممکن است علت آن باشد. لازم است عکس رنگی از رحم مادر گرفته شود تا شکل رحم مادر مشخص شود. (معمولا این آزمایشها بعد از 2 یا 3 بار سقط انجام ميشود.) برحسب جواب آزمایش درمان لازم انجام میشود. لازم به ذكر است در حدود كمتر از 10 درصد موارد نميتوان به علت واقعی سقط پی برد.
چه مدت بعد از سقط میتوان اقدام به بارداری کرد؟
اگر سقط اتفاقی بوده باشد بعد از 3 ماه میتوان برای بارداری مجدد اقدام کرد که باید روزهای مناسبی را برای نزدیکی در نظر گرفت. این روزها روزهای تخمکگذاری است که اسپرم تازه است معمولا 14 روز قبل از عادت ماهانه (روز 12 تا 18) اگر نزدیکی یک روز در میان انجام شود، احتمال اینکه جنین سالم تشکیل شود، زياد است.
منبع: مجله شهرزاد