مجله زندگی ایده آل: در این مطلب به طرز تهیه 6 نوع نان که هر کدام می تواند صبحانه ای خوشمزه و عصرانه ای انرژی بخش باشد می پردازیم.
يك خميرخوب بايد سبك و پوك باشد و درعين حال بتواند وزن مواد احتمالي را كه قرار است داخلش قرار گيرد تحمل كند. خمير خوب بايد صاف و يكدست بوده و حبابهاي بزرگ مربوط به هوا داخل آن نباشد، زيرا وجود حباب موقع پخت، نان را خراب ميكند. پخت خمير براي مدت طولاني، سبب تشكيل زنجيرههاي گلوتن ميشود و محصول نهايي را سفت ميكند.
روش تهيه:
1 - شير ولرم را با مايه خمير و يك قاشق شكر مخلوط كرده و در جاي گرم حدود 15 دقيقه قرار دهيد تا عمل بيايد و پف كند.
2 - آرد، نمك و شكر را مخلوط كرده كنار بگذاريد.
3 - كره را آب كرده، اجازه دهيد خنك شود، سپس تخممرغها را اضافه كرده به همراه رنده پوست پرتقال با مايه خمير عمل آمده مخلوط كرده و كمكم همگي را به مخلوط آرد، نمك و شكر اضافه كنيد، هم بزنيد و حدود 10دقيقه ورز دهيد.
4 - كاسهاي را چرب كنيد، خمير را درون آن بغلتانيد. رويش را بپوشانيد و درجاي گرم اجازه دهيد تا 2ساعت استراحت كند.
5 - حجم خمير دو برابر شده، با فشار دست هواي داخل آن را خارج كنيد و دوباره آن را ورز دهيد، خمير را به صورت نوار فرم دهيد.
6 - نوارها را درهم بپيچيد، داخل قالب لوف چرب شده قرار دهيد، رويش را بپوشانيد، دوباره يك ساعت ديگر استراحت دهيد.
7 - يك عدد زرده را با يك قاشق سوپخوري شير مخلوط كرده با دقت روي خمير بماليد. كنجد يا خلال بادام رويش بپاشيد و آن را در فر از پيش گرم شده با دماي 180 درجه سانتيگراد به مدت 30 دقيقه قرار دهيد.
نکته:
هنگام ورز دادن خمير، آرد را بيش از حد اضافه نكنيد تا كيفيت نان تغيير نكند.
ميتوانید به جاي رنده پوست پرتقال از دارچين يا اسانس وانيل استفاده كنيد.
نان گيسو
- آرد: حدود 500 گرم
- نمك: يك قاشق چايخوري
- فلفل سياه: يكچهارم قاشق چايخوري
- خميرمايه: 2 قاشق چايخوري
- شكر: يك قاشق چايخوري
- آب گرم: يك و يكچهارم پيمانه (300ميليليتر)
- پنير پارمزان رنده شده: يكچهارم پيمانه
- نمك درشت: براي روي نان به مقدار لازم
- روغن زيتون: 4 قاشق سوپخوري
- زرده تخممرغ: يك عدد
- شير: يك قاشق سوپخوري
- كنجد: براي روي نان به ميزان لازم
روش تهيه:
1 - آرد را در ظرفي ريخته، نمك و فلفل آن را اضافه كنيد، سپس همه مواد را الك كنيد، شكر و پودرخمير مايه فوري را به آن بيفزاييد.
2 - وسط اين مخلوط را گود كرده، پنير پارمزان و روغن زيتون را اضافه كنيد.
3 - با آب گرم آن را خمير كنيد، طوري كه خمير نرمي به دست آيد. در صورت نياز ميتوانيد كمي ديگر آب اضافه كنيد.
4 - خمير را روي سطح آردپاشي شده به مدت 8 تا 10دقيقه ورز دهيد تا نرم و كشدار شود.
5 - خمير را به 3قسمت مساوي تقسيم كرده، هرقسمت را به شكل نوارهايي بلند درآوريد. سر هر نوار را با كمي آب مرطوب كرده، آنها را به هم بچسبانيد و به صورت گيسباف ببافيد. سپس انتهاي خمير را نيز با كمي مرطوب كردن به هم چسبانده، اضافه آن را جدا كنيد.
6 - خمير بافته شده را در سيني چرب شده مخصوص فر گذاشته، روي آن را بپوشانيد و در جاي نسبتا گرم قرار دهيد تا حجم آن دو برابر شود و پف كند.
7 - بعد از استراحت، زرده تخممرغ را با شير مخلوط كرده و با برس به آرامي روي بافتهاي خمير بماليد. رويش را كنجد و نمك درشت بپاشيد و در فر از پيش گرم شده و با حرارت 200درجه سانتيگراد به مدت 10دقيقه قرار دهيد. سپس دماي فر را تا 180درجه سانتيگراد كاهش داده و حدود 20دقيقه ديگر آن را بپزيد تا زماني كه نان پف كند و داخل آن پوك شود.
پيشنهاد:
بودن اين نان حتما بدون هيچ يك از مواد اضافه درونش مانند پنير و... در سفرههاي ايراني در كنار غذاهاي ايراني و فرنگي مناسب و چشمنواز است. شما ميتوانيد اين خمير را به شكلهاي دلخواه درآوريد و طبخ كنيد.
نان زيتون
مواد لازم براي 12 نفر:
- مايه خمير: 7گرم (2 قاشق چايخوري)
- شكر ريز: يك قاشق چايخوري
- شيرولرم: 310 ميليليتر (يك و يكچهارم پيمانه)
- آرد: 500گرم (سه و يكسوم پيمانه)
- نمك: يك قاشق چايخوري
- بهبوددهنده: يكدوم قاشق چايخوري
- روغن زيتون: 60ميليليتر (يكچهارم پيمانه)
- زيتون سياه يا سبز يا مخلوط هردو: 120 گرم ريز شده (يك پيمانه)
روش تهيه:
1- مايه خمير، شكر و شير ولرم را در كاسهاي با هم مخلوط كنيد و روي آن را بپوشانيد و به مدت 15دقيقه درجاي گرم قرار دهيد تا پف كند و عمل بيايد.
2- آرد و نمك را با هم الك كرده، داخل ظرف مناسب بريزيد، وسط آن را گود كنيد و مايه خميرعمل آمده را همراه روغن زيتون به آن بيفزاييد. خوب با هم مواد را مخلوط كرده (همچنين ميتوانيد از همزندستي استفاده كنيد) خمير را به مدت 8 تا 10 دقيقه ورز دهيد.
3 - خمير را داخل كاسهاي كه چرب كردهايد بغلتانيد، رويش را بپوشانيد و درجاي گرم حدود يك تا 2ساعت استراحت دهيد تا حجم آن دو برابر شود.
4 - هواي داخل خمير را با فشار دست و ضربه خارج كنيد. مجددا 2 تا 3دقيقه ورز دهيد، سپس روي سطح صاف آردپاشي شده به شكل مستطيل باز كنيد.
5 - زيتونهاي خرد شده را روي آن بريزيد طوري كه 2 سانتيمتر از اطراف خمير خالي باشد، از سمت طول خمیر را رول کنید و دو انتهاي خمير را نيز جمع كرده، به سمت زير برگردانيد كه خمير كاملا صاف و مرتب باشد، سپس آن را در سيني چرب شده قرار دهيد.
6 - كمي آرد روي خمير پاشيده خمير را با قيچي چندبرش دهيد و روي آن را بپوشانيد، مجدد يك ساعت استراحت دهيد.
7 - فر را 15دقيقه قبل با دماي 180 درجه سانتيگراد گرم كنيد و سيني نان را درون آن قرار دهيد و اجازه دهيد تا به مدت يك ساعت بپزد.
نکته:
براي اينكه چربي شير مانع عمل آمدن مايه خمير نشود بهتر است يك قاشق سوپخوري آرد براي عملآوري بهتر استفاده شود.
تمام خميرها، زماني آماده است كه موقع ورز دادن زيردست نرم شده و رنگ آن روشن شود.
بايد دقت داشته باشيد دماي شير يا آب براي عمل آوردن مايه خمير طوري باشد كه دست را نسوزاند.
نان شيرمال
- روغن مايع: 70 ميليليتر
- شير ولرم: 150 ميليليتر
- زنجبيل: يك قاشق چايخوري
- وانيل: يكچهارم قاشق چايخوري
- نمك: يكهشتم قاشق چايخوري
- آب ولرم: 50 ميليليتر
- خميرمايه: يكونيم قاشق سوپخوري
- آرد: حدود 500 تا 550 گرم
- تخممرغ: 2عدد/ شكر: 100گرم