با کمی خلاقیت و سرگرمی میتوانید فرزندتان را حرفگوشکن بار بیاورید
حرف شنوی کودکان احتمالاً یکی از آرزوهای هر پدر و مادری است. شاید وقت آن رسیده که اجبار و عصبانیت را کنار بگذارید و با کمی خلاقیت و سرگرمی فرزندتان را حرفگوشکن بار بیاورید. پنج بازی که در ادامه به شما آموزش میدهیم، کمکتان میکند فرزندتان در عین سرگرم شدن، مهارت حرفشنوی را نیز یاد بگیرد.
چرا گوش نمیدهد؟
ممکن است شما هم مادری باشید که تصمیم دارد فرزندش را به مهدکودک ببرد؛ ولی این سؤال ذهنش را درگیر کرده: چطور کودکم به حرفهای مربی مهد گوش میدهد؟ درحالیکه وقتی از او میخواهم اسباببازیاش را داخل سبد بیندازد، او ترجیح میدهد آن را پشت کامیونش سوار کند!
به نظر میرسد مشکلی در این بچهها وجود ندارد. بنا بر نظر متخصصان، کودکان نوپا در تمرکز بر آنچه میگویید مشکل دارند. دکتر «راحیل بریگز» معتقد است کودکان کم سن و سال بهصورت ذاتی ذهنشان منحرف به موضوعی دیگر میشود. آنها نمیتوانند به اندازه بچههای بزرگتر روی موضوعی تمرکز کنند و بعد از چند دقیقه توجهشان به موضوع دیگری جلب میشود. فرض کنید فرزند 15 ماههتان در حال رفتن به سمت کتابخانه است و در همان حال شما کتابی را با صدای بلند برایش میخوانید؛ در این صورت اینکه حواسش به سمت شما معطوف شود اتفاقی طبیعی است.
دلیل دیگری که باعث میشود او نسبت به درخواستهایتان بیتوجه باشد این است که او بهتازگی اولین گامها برای مستقل شدن را برمیدارد؛ درنتیجه ممکن است به حرفهایی که به او میزنید توجهی نکند و حتی ممکن است دقیقاً خلاف آن را انجام دهد تا استقلالش را ثابت کند!
خوشبختانه، اگر از همین حالا تمرین کردن با فرزندتان را شروع کنید، او را برای مرحله پیشدبستانی آماده خواهید کرد و با تمرکز بر علاقه ذاتیاش به بازی کردن میتوانید توانایی حرفشنوی را در او تقویت کنید. بازیهای زیر به افزایش تمرکز و توجه بچهها کمک میکنند.
کودکان نوپا در تمرکز بر آنچه میگویید مشکل دارند
بازی با کودکان در سنین مختلف
* در جستوجوی گنج باشید!
برای یک کودک کنجکاو هیچچیزی وسوسه کننده تر از پیدا کردن یک جایزه پنهانشده نیست! حتی اگر جایزه سادهای مثل عروسک همیشگیاش باشد. معمولاً بچهها نمیتوانند در برابر پیدا کردن وسیله و جستوجو مقاومت کنند؛ درنتیجه سراغ شی پنهان شده میروند. سعی کنید جایی که عروسک را پنهان میکنید، خیلی سخت نباشد. مثلاً میتوانید از پشت مبل استفاده کنید. بعد به فرزندتان برای پیدا کردن نشانههایی دهید و او را راهنمایی کنید.
این روش چطور تأثیر میگذارد؟ اگرچه فرزندتان برای یافتن جایزهای که پنهان کردهاید ترغیب شده و به راهنماییهایتان توجه میکند؛ همزمان در حال پیروی کردن تقویت حافظهاش نیز هست. قطعاً اگر این بازی را ادامه دهید متوجه تفاوت فرزندتان در یکسالگی با دوسالگیاش میشوید. هر چه او بزرگتر میشود تمرکزش را بیشتر تقویت کنید و بازی را برایش پیچیدهتر کنید. مثلاً بگویید اول باید به اتاق بازی برود و بعد توپ آبی را پیدا کند یا حتی از این سختتر!
*عروسکها را دعوت کنید!
جذابیتی که عروسکها دارند توجه همه بچهها را به خود جلب میکند. حتی استفاده از عروسکی که با یک لنگه جوراب درستشده و چشمهای درشت و لبخندی بانمک دارد برای سرگرم کردن فرزندتان کافی است. یک صدای جالب برای عروسک بسازید و درخواستهایتان را از کودک از زبان عروسک بیان کنید. برای مثال از فرزندتان بخواهید دست بزند، پاهایش را به زمین بکوبد، دایرهوار بچرخد یا اسباببازیهایش را از روی زمین جمع کند.
این روش چطور تأثیر میگذارد؟ ممکن است وقتی مستقیماً از فرزندتان میخواهید حیوانات اسباببازیاش را جمع کند، این کار را انجام ندهد! اما وقتی عروسکی به شکل شیر از او این درخواست را داشته باشد، به نظر او کار سرگرمکنندهای برسد. حالا سؤال اینجاست که چرا این اتفاق میافتد؟ در این حالت فرزندتان این درخواست را از طرف مادرش نمیبیند و استقلالش را در معرض تهدید کمتری حس میکند. هنگامیکه از جانب یک عروسک با او حرف میزنید حس میکند دوست تازهای پیدا کرده است؛ درنتیجه علاقه بیشتری به گوش دادن به درخواستهای دوست جدیدش پیدا میکند. احتمالاً این که به جای یک عروسک حرف بزنید به نظرتان احمقانه میرسد اما یادتان باشد: شما سعی میکنید از اعمال زور جلوگیری کنید و کودکتان با علاقه یاد میگیرد که چطور از دستورات پیروی کند؛ بنابراین ارزشش را دارد.
درخواستهایتان را از کودک از زبان عروسک بیان کنید
*حس تقلید او را درگیر کنید
یکی از صداهایی را که بهطور غیرمستقیم در اطرافتان میشنوید، انتخاب کرده و توجه کودکتان را به آن جلب کنید. برای مثال صدای گربهای که از کوچه میآید. از او سؤال بپرسید: صدای گربه را میشنوی؟ بعد کمی ساکت بنشینید و چهرهتان را طوری نشان دهید که با دقت در حال گوش کردن به صدای گربه هستید. از کودکتان بخواهید صدایی را که میشنود، تقلید کند اگر در انجام این کار مردد بود خودتان صدایی شبیه آن دربیاورید.
این روش چطور تأثیر میگذارد؟ بااینکه گوش کردن به صدایی که منبع آن دیده نمیشود برای فرزندتان سخت است؛ اما این کار بهمرورزمان گوش دادن با دقت را به او یاد میدهد و باعث بهبود مهارت تمرکزش میشود. تلاشهای او را ببینید و تشویقش کنید. مثلاً به او بگویید: «وای، چقدر خوشحالم که صدای گربه را شنیدی و میتوانی تقلیدش کنی!»
*بازی چراغقوه را انجام دهید
بعدازظهرها، وقتی هوا تاریک میشود در اتاقی کمنور، با کودکتان روی کاناپه لم دهید و دو چراغقوه کنارتان داشته باشید. نور چراغقوه را روی اشیای مختلف بیندازید و از او بخواهید شما را دنبال کند. اینطور بگویید: «نور چراغقوه من روی قفسه کتابهاست. تو هم میتوانی همین کار را انجام بدهی؟»
این روش چطور تأثیر میگذارد؟ تازگی داشتن بازی چراغقوه باعث میشود فرزندتان در این بازی درگیر باشد و منتظر دستور بعدی شما بماند. بهعلاوه تاریکی اتاق باعث میشود تا توجهش کمتر به اشیای موردعلاقهاش در اتاق جلب شود. برای کودکانی که بزرگترند بازی را جذابتر کنید. مثلاً نور چراغقوه را بچرخانید و حرکت دایره یا زیگزاگ ایجاد کنید. بهعلاوه این بازی میتواند به کاهش ترس از تاریکی فرزندتان نیز کمک کند.
*با یکدیگر آهنگهای بیسروته بخوانید!
چه شعر «یه روز یه آقا خرگوشه» را بخوانید چه شعری درباره مسواک زدن که از خودتان درآوردهاید، ترکیب موسیقی با حرکات بدن، برای کودکان نوپا سرگرمکننده است. این حرکتها باعث میشود کلمات را بهتر به خاطر بیاورند. اگر میخواهید فرزندتان به کاری مانند لباس پوشیدن یا جمعکردن اسباببازیهایش انجام دهد، این درخواست را با شعر بیان کنید. برای بچههای کوچکتر شعر را آرامتر و با حرکتهای بیشتری انجام دهید تا بیشتر خوششان بیاید.
این روش چطور تأثیر میگذارد؟ اینکه فرزندتان را با دادوفریاد یا زور به انجام کاری وادار کنید، معمولاً نتیجه عکس دارد و او مقاومت بیشتری برای انجام ندادنش میکند. اگر درخواستتان را با یک شعر انجام دهید و از او بخواهید با شما همنوایی کند، بیشتر برای انجام آن کار ترغیب میشود.
منبع: ninisite.com