تا سال تمام نشده، عجله کن
در دوندگی های اسفندماه برای رسیدن به کارهای بانکی، اداری، نامه و قرادادهای کاری، خرید ها و ... اگر یک زمان بندی به هر کدام اختصای دهید، از ناقص بودن آنها در روزهای آخر ناراحت نمی شوید.
در روزهای آخر سال نگاهی که به تقویم سالیانه مان می اندازیم می بینیم کارهای بسیاری بوده که باید انجام می شد و اکنون هنوز انجام نشده است. کارهای بانکی، خریدهای شخصی و خانوادگی، کلاس های نیمه تمام، قراردادهای کاری در حال انجام، پروژه های در دست ساخت و حتی گاهی کتاب های خوانده نشده و... که در واپسین روزهای 96 باید آنها را هر طور شده تا شروع سال جدید به یک سرانجامی برسانیم.
زمان کافی برای رسیدن به همه کارها و برنامه ها وجود دارد، اما استرس نرسیدن به کارها خود دلیلی برا ناقص گذاشتن آنها می شود. هر دقیقه و ثانیه خود می توند زمانی باشد برای رسیدیگی به کارهای تلنبار شده در آخرین روز های اسفند. اما باید بتوان این چند روز باقی مانده از سال را به گونه برنامه ریزی کرد تا کارهای سال 96 به 97 برده نشود و در خود امسال به اتمام برسد.
گاهی لازم است با خود عهد ببندیم که در انجام آن کار کوتاهی نکنیم و در صورت شکستن عهد و پیمان برای خود تنبیهی در نظر بگیریم.
برنامه ریز خود باشید
توجه به زمان و فرصت: اگر فرصت ها را غنیمت بشماریم، از آن خوب استفاده می کنیم و انجام کار را تا زمان بعدی به تاخیر نمی اندازیم، چون که زمان بعدی هنوز تحقق پیدا نکرده و معلوم نیست فرصت دیگری برای انجام این فعالیت به دست آید.
تعیین وقت معین برای هر کار: برای هر کاری قبل از انجام آن وقت معینی را در نظر بگیریم تا در آن وقت و فاصله زمانی کار انجام شود، اگر وقت هر کاری از قبل مشخص نشود، ممکن است انسان در انجام آن، امروز و فردا کند
اولویت بندی کردن کارها: کارهایمان را بر اساس ردیف های زیر اولویت بندی کنیم:
__کارهای فوری و مهم: کارهایی هستند که بصورت اورژانسی پیش آمده و بدون پیش بینی قبلی خود را نمایان می کنند از جمله: داشتن امتحانی بدون اطلاع قبلی استاد، رفتن به سفر به دلیل فوت یکی از نزدیکان و...
این دسته از امور آنچنان سریع به وجود می آیند که فقط یک انتخاب را برای ما مقدور می سازند و در واقع ما ناگزیر به انجام همان یک را هستیم و در صورت تعلل، چیزهای باارزشی را از دست خواهیم داد.
__کارهای غیرفوری و مهم: این دسته از کارها همان اموری هستندکه نقش کلیدی در زندگی هر شخص ایفا می کنند. اموری که در نگاه اول ممکن است خیلی فوری بنظر نرسند ولی در عین حال بسیار مهم هستند و در صورت عدم انجام آن، تبدیل به کارهای فوری و مهم می شوند و اختیار تصمیم گیری را از ما سلب می کنند. از جمله دریافت المثنی برای شناسنامه گمشده، درس خواندن در زمان هایی که هنوز امتحانی در کار نیست، انجام پروژه های دانشگاه پیش از نزدیک شدن به زمان تحویل و...
__کارهای فوری و غیر مهم: این دسته از کارها شامل اموری است که اگر چه برای ما مهم نیستند ولی برای انجام آن اجبار یا ضرورتی وجود دارد. برای مثال: شرکت در برخی مراسم فامیلی یا اداری که از روی برخی آداب و ملاحظات انجام می گیرد.
__کارهای غیر فوری و غیر مهم: همانطور که مشخص است این دسته از کارها نه مهم هستند و نه فوری، مثل تماشای برخی فیلم های بدون محتوا، خواب بیش از اندازه، فرستادن پیامک های بی مورد، وقت گذرانی های بی هدف و ... بنابراین شاید بهتر باشد یا از زندگی حذف شوند و یا واقعاً در آخرین اولویت قرار گیرند. مدیریت زمان می تواند به ما کمک کند، کارهای نوع چهار را حتی الامکان حذف، کارهای دسته اول و سوم را حداقل و با برنامه ریزی قبلی به کارهای دسته دوم یعنی امور غیرفوری و مهم بپردازیم.
کشف ضعف ها و قوت های خود: ابتدا توان خویش را در انجام کارها بطور دقیق برآورد کنیم و سپس کار را مناسب با توان خود بپذیریم، وقتی که فرد توان انجام کار را نداشته باشد، انگیزه ای برای تلاش و شروع فعالیت و یا پایان آن ندارد.
استفاده از عهد و پیمان: گاهی لازم است با خود عهد ببندیم که در انجام آن کار کوتاهی نکنیم و در صورت شکستن عهد و پیمان برای خود تنبیهی در نظر بگیریم.
تقسیم وقت: اجرای به موقع برنامه هدفمند نیازمند زمان است و اگر برای اجرای برنامه های مختلف وقت خود را بین برنامه های متعدد تقسیم نکنیم، نمی توانیم برنامه را اجرا کنیم. افراد موفق با تدوین برنامه، عمل به آن و اجتناب از تاخیر و تعلل، موفقیت خود را به دست آورده اند.
دست برداشتن از کمال گرایی: دیگر به خود نگوییم که عملکردمان باید عالی باشد، به خاطر داشته باشیم که نفس عمل کردن بسیار مهم تر است. یک ضرب المثل می گوید: تخم مرغ امروز بهتر از مرغ فرداست. یک تحقیق خوب را سر موقع تحویل دادن بهتر از آن است که یک تحقیق عالی را با تاخیر تحویل دهیم یا هرگز نتوانیم آن را به پایان برسانیم. ایده آل نگرها ستاره ها را هدف می گیرند، اما چیزی جز هوا نصیبشان نمی شود.
عدم پرداختن به حواشی: به محض رفتن سراغ کار، آن را شروع کنیم و به حواشی غیر ضروری نپردازیم. یکی از دام های اهمال کاری آن است که به حواشی کار می پردازیم تا اصل کار.
برنامه نویسی عید
اکنون شما تقسیم بندی زمان و اولویت بندی کارهایتان را انجام داده اید، باید در نظربگیرید که علاوه بر کارهای عقب افتاده تان چه کارهای را باید برای شروع سال جدید انجام دهید. اگر آ«ها را لیست کنی می توانید طبق برنامه و با توجه به زمان بندی که کرده اید آنها را بدون فوت وقت انجام دهید.
1-خرید لباس نو برای خودتان و فرزندانتان
در فصل بهار طبیعت لباس نو به تن می کند. از دیر باز ایرانیان همراه و همپای طبیعت در نوروز لباس نو می پوشند و این عمل را نمادی از تازگی و شادابی دوباره برای خود می دانند. اگر فرزندانتان هنوز به سنی نرسیده اند که بتوانند خودشان برای خرید لباس عید نوروز به فروشگاه ها سر بزنند و یا علاقه دارند در هنگام خرید در کنار شما باشند، باید در کنار زمانی که برای خرید شخصییتان در نظر می گیرید زمانی را به آنها نیز اختصاص بدهید.
البته در کنار آن نیز همسرتان را فراموش نکنید. خرید لباس نو سن و سال نمی شناسد و تنها بهانه ای است برای تغییر روحیه و ایجاد نشاط شخصی شما در آغاز سال جدید!
2-خرید هدیه و عیدی
به رسم کهن ایرانی، مردم در روزهای آغازین سال به عزیزانشان هدیه می دهند. این هدیه در هر مقطع زمانی شکلی متفاوت به خود گرفته که معمولا با تقدیم مبلغی از وجه رایج زمان انجام گرفته است. هدیه ای که معمولا بزرگترها به کوچکتر ها می دهند. اما شاید شما هم مانند خیلی ها دوست دارید این هدیه را به صورت غیر نقدی به عزیزانتان تقدیم کنید. گاهی نمی توانید از پیش تعیین کنید که قصد خریدن چه چیزی را دارید بنابراین وقت بیشتری را در بازار و فروشگاه ها خواهید گذراند. پس زمان لازم برای خرید این گونه هدایا را نیز در برنامه خود بگنجانید.
3-ایده گرفتن و خرید وسایل سفره هفت سین
چیدن سفره هفت سین همیشه شور اشتیاق زیبایی را به هر خانه ایرانی می آورد. این روزها خلاقیت ها و تنوع در چیدن سفره هفت سین شاید حس رقابت را در هر کدبانوی ایرانی برانگیزد. زمانی را برای جست و جوی ایده های نو بگذارید. سری به نمایشگاه های سالانه هفت سین بزنید.
4-خرید خوراکی هایی برای پذیرایی از میهمانان نوزوزی
ایرانیان از دیرباز مهمان نواز بوده اند و بهار و تغییر فصل بهانه ای برای دید و بازدید شده است. لذا می توانید با تهیه خوراکی هایی متناسب با بودجه خود یک میزبانی خوب از اقوام و خویشاندان خود در عید نوروز داشته باشید. آجیل، شیرینی یا شکلات و هر خوراکی دیگر بسته به سلیقه و بودجه شما دارد و در هیچ کدام الزامی برای خرید نیست.
5-خرید وسایل مورد نیاز برای سفر
با توجه به این که چه نوع سفر و مکانی را برای گذراندن تعطیلات نوروز انتخاب می کنید وسایل متفاوتی را نیاز خواهید داشت.
در کنار همه این موارد باید یادآور شد که بازار و خیابان های همه شهرهای ایران در اسفند ماه شلوغ و پر از جمعیت است و رفت آمد در این مسیر ها زمانی زیادی را خواهد گرفت، در این رفت و آمدها حوصله به خرج دهید.
منابع: بیتوته، مشاوره، ایران آتا