یک کنسرسیوم متشکل از برخی از غولهای دنیای فناوری یک استاندارد جدید به نام Gen-Z را پایه گذاری کردهاند که میتواند در آینده جایگزین PCI-Express شود. این استاندارد جدید میتواند نرخ تبادل داده را به چند صد گیگابایت در ثانیه برساند، جالبتر اینکه Gen-Z میتواند منبع باز و بی نیاز از پرداخت حق استفاده باشد.
مشارکت کنندگان در توسعه Gen-Z
پپیش از هر چیز باید گفت برخی از بزرگترین نامهای دنیای فناوری در تدوین این استاندارد نقش دارند، از بزرگترین آنها میتوان اینتل و انویدیا را برشمرد. این پروژه در اصل از سوی AMD ،ARM ،Broadcom ،Cray ،Dell ،HP، هواوی، IDT ،Micron ،سامسونگ، SK hynix و Xilinx پایه گذاری شده است و آنها با Gen-Z در تلاش برای توسعه نسل بعدی فناوری ارتباطی سیستمهای کامپیوتری هستند. هم اکنون بیش از 50 کمپانی به این پروژه ملحق شدهاند و نسخه 1.0 آن تدوین شده است.
تقریباً همانند رابط PCIe،اGen-Z نیز یک مسیر- رابط ارتباطی است که به اجزای مختلف کامپیوتر امکان ارتباط با همدیگر از طریق یک گذرگاه داده را میدهد، برای نمونه پردازنده گرافیکی یا SSD های پرسرعت میتوانند از طریق Gen-Z با پردازنده اصلی یا چیپ ست ارتباط برقرار کنند. علی رغم اینکه همین حالا نسخه 4.0 از استاندارد PCIe تدوین شده و پهنای باند دو برابری نسبت به نسخه 3.0 ارائه میکند، اما از نگاه کنسرسیوم پشت Gen-Z، سرعت توسعه PCIe با پیشرفت فناوری هم خوانی ندارد و نمیتواند نیرو بخش فناوریهای آینده باشد. احتمالاً نیاز برای یک استاندارد پرسرعتتر با ظهور فناوریهایی چون هوش مصنوعی و محاسبات با کارایی بالا بی ارتباط نباشد.
در استاندارد PCI-Express وسایل میتوانند ارتباط نظیر به نظیر با یکدیگر داشته باشند اما Gen-Z میتواند حتی امکان ارتباط وسایل با حافظه سیستمی را فراهم کند. تمامی اجزای مبتنی بر استاندارد Gen-Z از یک کانکتور یکپارچه بهره میگیرند و از مزایایی چون تأخیر پایین و پهنای باند بالا برخوردار میشوند.
هماکنون نسخه 1.0 از این استاندارد جدید آماده است و حالا نوبت این صنعت است تا محصولاتی با بهرهگیری از Gen-Z توسعه بدهند که میتواند چالش اصلی باشد، چراکه به تغییرات گسترده در سراسر این صنعت وابسته است.