به تازگی محققین دانشگاه هاروارد و دانشگاه تکنولوژی ماساچوست (MIT) یک شبکهی عصبی هوش مصنوعی را ایجاد کرده اند تا به کشف بهتر زلزلهها در تمام مقیاسها کمک کند.
امروزه زلزلهها از معدود بلایای طبیعی هستند هنوز پیش بینی آنها دشوار است و زلزلههای بزرگ اغلب بدون اخطار کافی رخ میدهند. در حال حاضر روزانه هزاران زلزله با مقیاس کوچک رخ میدهند که انسان به سختی آنها را حس میکند اما توسط لرزه نگارها ثبت میشوند. در مطالعهای که اخیراً در مجلهی پیشرفتهای علمی منتشر شد نشان داده شده است که هوش مصنوعی دقیقتر از دیگر روشهای مرسوم در حال حاضر عمل میکند و ممکن است لرزه نگارها را به هدف بزرگ پیشبینی زلزله نزدیک کند.
یکی از اعضای این تیم تحقیقاتی بیان کرده است: یکی از راههایی که در حال حاضر برای کشف زلزلهها به کار میرود استفاده از اطلاعات چندین ایستگاه و تکنیک سه گوشسازی همانند GPSاست. اما در بعضی ایالتها که در گذشته زلزلههای زیادی رخ نداد ولی اکنون فعالیتهای لرزهای بیشتری در آنها رخ میدهد تعداد زیادی از این ایستگاهها وجود ندارد که به شما امکان سه گوشسازی نمیدهد. ما تلاش کردهایم پیشبینی زلزله تنها با استفاده ازاطلاعات یک ایستگاه را ممکن کنیم.
روش استفاده شده توسط این تیم این بود که حساسیت لرزهنگارهای یک ایستگاه را با استفاده از یک شبکهی عصبی کانوولار (convolutional) افزایش دهند تا لرزههای درون زمین را از لرزههای ناشی از فعالیتهای انسانی همانند ترافیک ماشینها یا باد و امواج دریا متمایز کند. برای انجام این کار آنها اطلاعات هوش مصنوعی در مناطقی که از لحاظ لرزهای غیر فعال هستند را با الگوریتم جدید بهبود بخشیدند تا لرزههای محیطی که ناشی از حرکات زمین نیست تشخیص دهند. با دارا بودن این توانایی در تشخیص لرزههای محیطی، سیستمها خواهند توانست بر روی موارد مهمتر همچون زلزلهها تمرکز کنند.
عضو تیم تحقیقات این کار را به کارکرد نرمافزارهای تشخیص صدا همانند قابلیت Siri در تشخیص فرمانهای صوتی از صداهای اضافهی پس زمینه تشبیه کرده است.
این محققان امیدوارند تا این تکنولوژی را در ایالتهای بیشتری که ایستگاههای لرزهنگاری زیادی ندارند پیاده سازی کنند تا به لرزه نگارها کمک کنند تا زلزلهها را کشف کرده و عامل آن را مشخص کنند و با درک بهتر زلزلهها شامل محل و عامل دقیق آنها بتوانند در آیندهای نزدیک سیستمی راهاندازی کنند که بتواند زلزله را پیش از رخدادن آن پیشبینی کنند.