0

عروسک بازی کودکان

 
fatemeh_75
fatemeh_75
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 10557
محل سکونت : اصفهان

عروسک بازی کودکان

عروسک بازی کودکان – بخش اول

 

عروسک بازی کودکان – بخش اول

 

بازی برای کودکان، همانند سخن گفتن است برای بزرگسالان. بازی وسیله ای است برای‌بیان احساسات، کشف روابط و ارضای خود. کودک به‌وسیلۀ عروسک بازی احساسات، ناکامی‌ها، اضطراب‌ها و ترس‌های‌خود را بیان میدارد. بچه‌ها به‌ویژه دختران، از همان دوران کودکی برای عروسک‌های خود نقش مادر را ایفا می‌کنند.
این بازی خیلی زود آغاز می‌شود و عروسک به‌عنوان نماد نوزاد، تقریباً همیشه، به وسیلۀ دختران به‌کار میرود. گاه دیده میشود که مادر برای طفل خود عروسک میسازد و این شاید به آن معنا باشد که مادر میخواهد به دختر خود هرچه زودتر مادری را بیاموزد.
کودک در واقع همان رفتاری را که مادرش با او دارد، با عروسک خود در پیش می‌گیرد. چنانچه مادر به او مهر بورزد، او نیز این محبت را به کودک خود که همان عروسک باشد، منعکس خواهد کرد و برعکس، اگر پدر و مادر به او سخت بگیرند، یا گاهی اوقات او را کتک بزنند، او نیز همانگونه واکنش نشان خواهد داد.
اغلب اتفاق می‌افتد زمانی که کودکی عروسکهای‌خود را دعوا میکند و یا کتک میزند، عین رفتار مادرش را به هنگام تنبیه او تقلید میکند.
اهداف و فواید عروسک بازی
- عروسک بازی وسیلۀ بسیار مناسبی برای بیان احساسات، آرزوها و تمایلات مکنون (پنهان شده) کودک است. برای مثال، کودکی که مادرش او را تنبیه کرده است عروسک‌خود را تنبیه و با او سروصدا می‌کند.
- عروسک‌ها به کودکان اجازه میدهند که به دنیای وهم و خیال وارد شوند. کودکان، علاوه بر اینکه احساس لذت و شادمانی می‌کنند، می‌توانند به‌حیطۀ هر موضوعی از زندگی که احساس می کنند وارد بشوند.
- کودک با عروسک بازی، انتظارات و توقعات‌خود را از پدر و مادر مطرح می کند.
- عروسک‌ها در واقع سخنگوی کودک هستند و هیچگونه مشکلی برای کودک ایجاد نمیکنند. او میتواند از این طریق احساسات خود مثل ترس، خشم، محبت و حسادت خویش را نسبت به پدر و مادر، خواهران و برادران خود آشکار کند.
مثلاً کودکی که از دست پدرش عصبانی و خشمگین است، میتواند به عروسکی که نقش پدر را به او داده است، آسیب برساند و آن را به‌زمین بکوبد.
- کودک به‌عروسک خویش محبت میکند و گاهی که مریض میشود او را به دکتر میبرد، به او آمپول تزریق می‌کند و بدین ترتیب، ترس از آمپول زدن تا حدودی در او می‌ریزد. او برای عروسکش لالایی میخواند و با کالسکه‌ای که دارد او را می‌خواباند، به‌اعضای خانواده و بچه‌های دیگر می‌گوید ساکت باشید، بچه مریض است و خوابش برده، همۀ این بازیها برای رشد شخصیت و آیندۀ کودک مفید و سازنده است.
- استفاده از عروسک راهی مناسب برای به‌حرف کشاندن کودکان کمرو و خجالتی است. کودکان، بدون آنکه از حضور در جمع دچار احساس خجالت شوند، میتوانند خود را پشت صحنه مخفی سازند و از زبان عروسک‌هایی که به بازی مشغول‌اند سخن بگویند.
- کودک با اسباب بازی خانۀ عروسکی، نقش مردم روستا را برعهده می‌گیرد و به بازی می‌پردازد و در ضمنِ ایفای چنین نقشی، مفاهیم و اطاعات زیادی راجع به روستا می‌آموزد.
- کودک به‌وسیلۀ اسباب بازی‌ها، به‌ویژه خانۀ عروسکی، کودک ناخودآگاه خود را آشکار میکند. پیاژه به نمونۀ کودکی استناد می‌کند که به برادر کوچک خود حسادت می‌ورزد.
این کودک وقتی با دو عروسک خود بازی میکند، ممکن است عروسک کوچکتر را به مسافرت دور و درازی بفرستد، درحالیکه عروسک بزرگتر در خانه، با اسودگی پیش مادرش باقی بماند. در این بازی، کودک ممکن است از آرزوی خود – خلاص از دست برادر کوچک – هشیارانه مطلع نباشد. این نوعی بازی جبرانی است.
- عروسک در خانۀ عروسکی یکی از ابزارهای اساسی اتاق بازی درمانی است. کودک به‌وسیلۀ خانۀ عروسکی و نقشی که هر یک از عروسک ها برعهده دارند، خشم، نفرت، کینه و حسادت خود را نشان میدهد.
کودکان ممکن است با گِل شکلهای مختلفی مانند عروسک، مجسمه های کوچک انسان و حیوان را بسازند، صورت را چین دار کنند تا نشان‌دهندۀ نگرانی باشد، یا ممکن است عروسک را ببوسند و یا به آن ضربه بزنند.
مثلاً کودک ناسازگاری که به اتاق بازی آمده بود، پس از مدتی پسر، عروسکی را که نماد پدر بود، برداشت و داخل جعبۀ شنی چال کرد و ماشین کمپرسی پر از شن را از روی او می برد و به این طریق خشم و تنفر خویش را از پدر اعلام میداشت و از او انتقام می‌گرفت.
منبع: راهنمای انتخاب اسباب بازی

آفتاب آمد دلیل آفتاب     گر دلیلت باید از وی رخ متاب

شنبه 14 بهمن 1396  10:21 AM
تشکرات از این پست
zahra_53
fatemeh_75
fatemeh_75
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 10557
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:عروسک بازی کودکان

 

 

عروسک بازی کودکان – بخش دوم

 
1
عروسک بازی کودکان – بخش دوم

الف) عروسک‌های نمایشی
عروسکهای نمایشی در آموزش کودکان نقشی بسیار مهم برعهده دارند. کودکان میتوانند عروسکها را مطابق میل خود بسازند و بیشتر ترجیح میدهند که آنها را به‌شکل حیوانات و یا شخصیت‌های داستانهایی که شنیده‌اند درست کنند.
اجرای نمایش عروسکی برای کودکان فرصتی است تا آنچه را روزانه برایشان اتفاق افتاده و آنان را تحت تاثیر قرار داده است، ابراز دارند و درنتیجه از فشارهای روزانۀ خود بکاهند.
•    عروسکهای چوبی
از ساده‌ترین انواع عروسکهاست که خود کودکان نیز میتوانند آنها را درست کنند. بدین ترتیب که می‌توانند چهرۀ شخصیت موردنظر خود را انتخاب و تصویر آنرا روی شُمیز سفیدی که دولا میشود رسم کنند و ببُرند.
سپس آن را دولا کنند (برحسب نیاز، میتوان یک طرف صورت مورد نیاز را رسم کرد و طرف دیگر را شبیه پشت سر و یا هر طرف را به‌صورت نیمرخی که باهم جور میشوند نقاشی کرد) آنگاه مقواها را بر سر چوب نازکی به‌طول 60 سانتیمتر قرار داد و با سنجاق و چسب به‌همدیگر و به‌چوب چسباند تا محکم شود.
کودکان برای استفاده از این عروسک‌ها، چوب‌ها را به دست می‌گیرند و درحالیکه خودشان پشت پرده و پایین صحنه پنهان شده‌اند، آنها را مطابق نقش هایی که برعهده دارند، به‌حرکت درمی‌آورند.
•    عروسک‌های متحرک
برای ساخت اینگونه عروسکها، بادکنی را به‌شکل گلابی انتخاب میکنیم، دور آنرا با کاغذ روزنامه و چسب می‌پوشانیم و می‌گذاریم تا خوب خشک شود. سپس قسمت بالای آن را با کارد می‌بریم، یک سنگ به‌اندازۀ یک مشت را به چسب آغشته می‌کنیم و در انتهای بادکنک از قسمت درونی می‌چسبانیم.
اطراف سنگ را با کاغذ مچاله شده پر می‌کنیم و با استفاده از نوارهای کاغذی آغشته به چسب به بدنۀ بادکنک می‌چسبانیم و می‌گذاریم تا خشک شود.
سپس قسمت فوقانی را که با کارد بریده شده بود، در محل اولیه قرار میدهیم و به وسیلۀ کاغذ چسبی به بدنه می‌چسبانیم و پس از خشک شدن آنرا رنگ میزنیم و سطح رویی اش را با شکلهای مختلف تزئین می‌کنیم. به علت سنگین بودن ته بادکنک، زمانی که به بادکنک دست میزنید، بادکنک به راست و چپ حرکت میکند.
•    عروسک های خیمه شب‌بازی
عروسکهای خیمه شب بازی در بازیهای نمایشی کودکان نقش مهمی را بازی میکند. این عروسکها تقریباً برای اکثر بازیهای نمایشی به کار برده میشود و برای استفادۀ بچه‌های کوچک مناسب است.
این عروسکها کودکان را آنچنان به‎‌خود مجذوب میکند که کمتر روشی را میتوان یافت که در آن بچه‌ها از عروسکها اینقدر لذت ببرند. تعداد این عروسکها بستری را فراهم می‌کند تا کودکان، به وسیلۀ بازی، با این عروسکها، بر ترس خود از پدیده‌هایی که در نظرشان هراس آور است، چیره شوند.
ب) عروسک‌های پاکتی
برای کودکان پیش دبستانی میتوان از پاکتهای کاغذی معمولی به‌منظور ساختن عروسک استفاده کرد. پاکتها ابتدا با مقداری روزنامه پُر و سر آنها محکم بسته میشود.
بدنۀ آن از یک پاکت دیگر است که فضایی برای ورود، دست کودک دارد و حرکت دست در آن به سر متصل شده است. صورت عروسک را با مداد شمعی، رنگ، کاغذ دیواری و یا خمیر نقاشی میتوان تکمیل کرد. از دگمه برای نشان دادن چشم، پارچه ای برای بینی و از الیاف برای درست کردن موی سر استفاده میشود.
ج) عروسکهای کاغذی
به‌هر کودک یک پاکت (از نوعی که در مغازه‌های میوه‌فروشی موجود است) بدهید و به آنان بگویید داخل پاکتها را با روزنامه پر کنند. بهتر است قبلاً مربی، روزنامه‌ها را به‌صورت مچاله شده درآورد.
وقتی کودک پاکت را پر کرد، یک لولۀ مقوایی (برای مثال، لولۀ مقوایی وسط دستمال کاغذی لوله‌ای) به او بدهید که به عنوان گردن و یا دستۀ عروسک از آن استفاده کند. سپس با یک سیم و یا کاموا دور مقوا را از قسمت خارجی عروسک ببندید.
پس از آن، کودک میتواند با رنگ روی پاکت را به‌هر صورتی که مایل است نقاشی کند و یا تصویر صورت انسان را روی آن بچسباند. هنگامی که کودک قادر به نقاشی تصویر انسان است، میتواند از نوع دیگری عروسک درست کند. به این ترتیب که تصویری را که قبلاً نقاشی کرده است ببرد و سپس آنرا روی چوب بستنی بچسباند.
د) عروسک از مقوا
روی مقوا شکل انسان و یا حیوانی را بکشید و سپس آنرا با قیچی جدا کنید. دو سوراخ در انتهای مقوا ایجاد کنید، به طوری که دو انگشت شما در آن به راحتی باز و بسته شود. زمانی که انگشتهای شما تکان میخورد، عروسک حرکت خواهد کرد.
منبع:راهنمای انتخاب اسباب بازی

آفتاب آمد دلیل آفتاب     گر دلیلت باید از وی رخ متاب

شنبه 14 بهمن 1396  10:22 AM
تشکرات از این پست
zahra_53
دسترسی سریع به انجمن ها