نحوه راه اندازی وب اپلیکیشن های آفلاین
در این پست می خواهیم با نحوه راه اندازی وب اپلیکیشن های آفلاین و همچنین دلایل توسعه برنامه های آفلاین بیشتر آشنا خواهیم شد.وب اپلیکیشن یک نرمافزار کابردی که توسط یک مرورگر پشتیبانی می شود و پس از تجزیه تحلیل و بررسی یک مجموعه و مشخص کردن دقیق نقش ها ، عملکردها ، عمل گرها و روال ها برای آن مجموعه طراحی می شود و قابل ارائه در شبکه داخلی و اینترنت می باشد اصولاً مبتنی بر محتوا نیستند و در آنها عملکرد مهم می باشد. وب اپلیکیشن ها بر مبنای داده و رفتارها تکیه دارند و پس از تحلیل رفتارها و خدمات طراحی می شوند و ساختاری تعامل پذیر دارند.
قابلیت آفلاین در HTML5
کارکرد آفلاین یکی از قابلیتهای html5 است که توسط اکثر مرورگرها پشتیبانی میشود و با کمک آن میتوان یک وب اپلیکیشن را در حالت آفلاین نیز استفاده کرد. سایتintime.ir یک نمونه وب اپلیکیشن سادهی آفلاین است. پس از یکبار مشاهده سایت مذکور، سایت خودش را برای کارکرد آفلاین آماده میکند و مانند برنامهای عمل میکند که روی دستگاه شما نصب شده است. حتی بدون داشتن اینترنت میتوانید براوزر را باز کنید و آدرس وب اپلیکیشن آفلاین را (که حداقل یکبار قبلا به سایتش رفتهاید) وارد کنید و در حالت فلاین از آن استفاده کنید.(در تصویر زیر میتوانید فایل منیفست رو در داخل منوی سمت چپ cache ملاحضه کنید)
دلایل توسعه وب اپلیکیشن های آفلاین
- شاید علت اصلی درنظر گرفتن این قابلیت در html5 این باشد که اگر یک برنامه تحت وب بتواند به صورت آفلاین کار کند، در مقابل اختلالات شبکه یا در دسترس نبودن آن به کار خود ادامه دهد و پس از در دسترس بودن شبکه، تغییرات احتمالی را ثبت کند.
- این امر با گسترش گوشیهای هوشمند و تبلت ملموستر شده است چرا که همه جا اینترنت بیسیم در دسترس نیست و از سویی هم کاربران علاقه دارند که حتی در صورت قطعی اینترنت بتوانند از امکان یک برنامه استفاده کنند. به همین دلیل این قابلیت موجب گسترش ساخت برنامههای تحت وبی شده است که مانند یک app و برنامه، در حالت آفلاین نیز به سادگی اجرا میشوند و کاربر میتواند با آن کار کند.
- ساخت یک اپلیکیشن تحت وب، این حسن را دارد که وابسته به سیستمعامل نیست. یعنی لازم نیست امروز دنبال برنامهنویس اندروید و iOS باشید و فردا دنبال برنامهنویس بلکبری و تایزن و دو سال دیگر دنبال برنامهنویس برای سیستمعاملهای نوظهور موبایل و سایر وسایل جدید. یک وباپلیکیشن فقط وابسته به وجود مرورگر است و در هر سیستمعاملی هم حداقل یک مرورگر وجود دارد یا قابل نصب است.
قبل از اینکه وارد توضیحات و مباحث تخصصی شویم بهتر است با چند نکته مهم آشنا شویم.تهیه برنامه تحت وب آفلاین، هرچند نکات تخصصی زیادی دارد و کار با آن برای تازهکارها ساده نخواهد بود اما برای بسیاری از سایتها میتواند مناسب باشد. حتی سایتهای بزرگ با میلیونها صفحه (مثل ویکی پدیا) نیز میتوانند از حالت آفلاین استفاده کنند و بجای صفحاتی که ذخیره نشده، یک صفحه حاوی پیام خاص نمایش دهد که در ادامه به روش آن اشاره شده است (FALLBACK).
همچنین توجه کنید که در حالت آفلاین میتوان فقط مطالب استاتیک ارائه کرد اما در صورت دریافت مطلب جدیدی از کاربر در حالت آفلاین (مانند ثبت یک نظر یا ایجاد/تغییر/حذف یک یا چند داده) این دادهها میتوانند روی حافظه دستگاه کاربر (localStorage) ذخیره شود تا زمانی که کاربر آنلاین شد، آن تغییرات با سرور هماهنگ شود که در انتهای همین صفحه توضیح داده شده است.
در طول دوره ویدئویی آنلاین و رایگان HTML5 به صورت کامل با ساخت یک برنامه آفلاین آشنا شدهایم.
ادامه آموزش را می توانید در کدفرند مطالعه کنید