موسیقی آفریقا یکی از پویاترین اشکال هنری است. مصر طی مدتی طولانی کانون فرهنگی جهان عرب بودهاست، در حالی که تجدید خاطره نواختهای مناطق پایین صحرا به ویژه در غرب آفریقا، از طریق تجارت برده اطلسی به رقص سامبا، آهنگهای بلوز، جاز، رگا، موسیقی رپ ، و بزن و بکوب نوین منتقل شد. موسیقی نوین این قاره شامل آوازخوانیهای گروهی پیچیده از آفریقای جنوبی و نواختهای رقص از موسیقی رقص سوکوس میشود که بیشتر در آن موسیقی جمهوری دموکراتیک کنگو رایج بودهاست. تحقیقات اخیر عبارتاند از پیدایش موسیقی هیپ- هاپ آفریقایی به ویژه شکلی از نوع درآمیخته سنگالی آن با امبلاکس، و کوایتو، که یک گونه موسیقی خانگی در آفریقای جنوبی میباشد. موسیقی آفریکاآن نیز که در جنوب آفریقا وجود دارد، وجودی مطابق با سلیقه شخصی دارد که عمدتاً با موسیقی سنتی (موسیقی بوئر) ترکیب میشود، در حالی که جوامع جدیدتر مهاجر موسیقی خانگی خود را به این قاره عرضه میکنند. سنتهای بومی موسیقی و رقص آفریقا از طریق سنتهای شفاهی حفظ میشوند و آنها از سبکهای موسیقی و رقص آفریقای شمالی و جنوبی متمایز میشوند. اثرات عربها در موسیقی و رقص آفریقای شمالی و نیز اثرات غربی در اثر استعمار در آفریقای جنوبی، مشهود میباشند.
بسیاری از زبانهای آفریقائی زبانهای طنین دار هستند که در آن سطح نواخت (صدا) معنی سخن را تعیین میکند. این مسئله همچنین در ملودیها و نواختهای موسیقی آفریقایی یافت میشود. گروهی از ابزار موسیقی که در آنها استفاده میشوند عبارتاند از طبلها (بیشتر از همه استفاده میشود)، ابزار زنگی ، کمان موسیقی، عود، نیلبک، و سرنا.
رقصهای آفریقایی حالت مهمی از برقراری ارتباط هستند و رقاصان در آن از اداهای ظاهری، نقابها، لباسهای مرسوم، نقاشی روی بدن و تعدادی از ابزار دیداری استفاده میکنند. با شهرنشینی و نوین سازی، رقص و موسیقی جدید آفریقایی آثاری را از خود عرضه میکند که مشابه چندی از فرهنگهای دیگر است.