جلوگيري از خروج 50درصد جوانان با طرح دانشجوي پولي؛ نحوه تعيين شهريه و ثبتنام
گروه دانشگاه / حوزه صنفي-آموزشي
89/10/22 - 00:05
شماره:8910201265
نقاط ضعفوقوت طرح «دانشجوي پولي» در گفتوگوي فارس مشروح با حيدري؛
جلوگيري از خروج 50درصد جوانان با طرح دانشجوي پولي؛ نحوه تعيين شهريه و ثبتنام
خبرگزاري فارس: عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس با اشاره به جلوگيري از خروج 50درصد داوطلبان از كشور با اجراي طرح «دانشجوي پولي» به تشريح ابعاد مختلف اين طرح پرداخت.
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاري فارس، چند هفتهاي است كه بحث بند«ي» ماده«24» برنامه پنجم توسعه معروف به «مصوبه دانشجوي پولي» موجب انتقاد دانشجويان و جنبش دانشجويي و البته حمايت برخي از روساي دانشگاههاي دولتي شده است.
دانشجويان منتقد مهمترين دليل مخالفت خود با اين طرح را ايجاد شكاف و "تبعيض " در نظام آموزشي كشور و ميان دانشجويان ميدانند و برخي روساي دانشگاهها نيز مهمترين دليل حمايت از اين طرح را جلوگيري از خروج دانشجويان به خارج از كشور و استفاده از شهريه اين دانشگاهها براي آباداني و فراهم كردن امكانات آموزشي براي دانشگاه متبوع خود ميدانند.
بر اساس اين گزارش، چندي پيش جعفر قادري نماينده مردم شيراز و عضو كميسيون تلفيق مجلس شوراي اسلامي درباره اين طرح به خبرنگار ما درباره نحوه برگزاري آزمون براي ورود به اين دانشگاهها گفت كه آزمون ورودي به شكلهاي مختلف برگزار ميشود؛ در طريق اول كساني كه در "كنكور سراسري " قبول نشدهاند و رتبههاي بعد از قبولي هستند ميتوانند در اين دانشگاهها ثبت نام كنند يعني چيزي مانند دانشگاههاي غير انتفاعي و در شيوه دوم از طريق "آزمون اختصاصي خود دانشگاه " داوطلبان جذب ميشوند.
قادري درباره نحوه ثبت نام داوطلبان براي ورود به اين دانشگاهها از طريق كنكور سراسري نيز تصريح كرد: همانند دانشگاههاي غير انتفاعي نام اين دانشگاهها در دفترچه كنكور با نام «دانشگاه بينالملل» فلان شهر مشخص ميشود.
نماينده مردم شيراز درباره ميزان هزينه تحصيل در اين دانشگاهها نيز اظهار داشت: ميزان هزينه تحصيل بر عهده وزارت علوم است؛ البته كميسيون تلفيق در اين بند اشاره كرده است كه هزينه بر اساس "قيمت تمام شده آموزش " باشد.
قادري با اشاره به ديگر اصلاح صورت گرفته در اين بند تصريح كرد: دانشگاهها نميتوانند از ظرفيتهاي موجود خود براي جذب دانشجو به اين شيوه اقدام كنند و لازمه جذب دانشجو به اين طريق ايجاد ظرفيت جديد است.
وي در توضيح اين مطلب افزود: براي نمونه اگر دانشگاه شيراز 40 دانشجو دارد نميتواند آن را 50 دانشجو افزايش داده و 10 دانشجوي اضافه را در اين دانشگاه جذب كند؛ بلكه اين دانشگاه بايد ظرفيت جديدي خارج از دانشگاه و به نام "شعبه بينالمللي دانشگاه شيراز " ايجاد و به جذب دانشجو مبادرت بورزد.
در همينباره بر آن شديم تا در گفتوگويي مفصل با نورالله حيدري عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي به تشريح نقاط ضعف و قوت اين طرح بپردازيم.
* ارزيابي بنده از طرح «دانشجوي پولي» مثبت است
حيدري در پاسخ به اين سوال كه ارزيابي كل شما از اين طرح چيست؟ گفت: ارزيابي كلي ما از اين طرح مثبت است؛ اولا در متن اين طرح تصريح شده كه تعهدات دولت در زمينه پذيرش دانشجو در سطوح مختلف نبايد دچار هيچ گونه خلل و خدشهاي بشود.
وي ادامه داد: همانطور كه دولت در حال حاضر در همه مقاطع كارداني، كارشناسي، و تحصيلات تكميلي روند رو به افزايش را طي ميكند در ادامه نيز دولت مكلف است برنامه خود را براي رسيدن به نقطه مطلوب كه بتوان همه داوطلبان به صورت رايگاه تحصيل كنند تدوين كند.
عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس ادامه داد: دليل دوم اينكه دانشجوياني كه نميتوانند جذب دانشگاهها بشوند چند راه حل پيش رو دارند يك اينكه سال بعد در كنكور شركت و شانس خود را دوباره امتحان كنند و در دانشگاههاي دولتي ادامه تحصيل بدهند يا اينكه به دانشگاههاي غير انتفاعي و آزاد بروند و يا اينكه در اين سيستم جديد كه مزايايي نيز دارد به تحصيل بپردازند.
* تعيين شهريه دانشگاههاي پولي بر اساس متوسط شهريه دانشگاهاي غيرانتفاعي و آزاد
حيدري درباره ميزان شهريه اين دانشگاهها و نحوه تعيين آن تصريح كرد: شهريه اين دانشگاه بايد بر اساس ميزان متوسط شهريه دانشگاههايي باشد كه شهريه ميگيرند.
وي با بيان اينكه تعيين شهريه اين دانشگاهها بر عهده هيئت امناي هر دانشگاه است و آنها تشخيص ميدهند كه شهريه بايد به چه مقدار باشد، افزود: به هرحال ميزان شهريه بايد كمتر از متوسط شهريه دانشگاههاي غير انتفاعي دانشگاه و آزاد باشد.
* شهريه دانشگاههاي پولي بايد از ميزان شهريه دانشگاههاي آزاد و غيرانتفاعي كمتر باشد
عضو كميسيون آموزش و تحقيقات افزود: البته اين موضوع در مذاكرات ثبت نشده است اما در تجزيه و تحليلهايي كه شد به دليل آنكه اين دانشگاهها از امكانات دولت نيز استفاده ميكنند بايد از ميانگين شهريه دريافتي دانشگاههاي غيرانتفاعي و آزاد كمتر باشد.
* منعي براي ايجاد رشتههاي مختلف در دانشگاههاي پولي وجود ندارد
حيدري در ادامه سخنان خود در پاسخ به اين سوال كه دانشگاههاي پولي در چه رشتههايي ميتوانند به اين طريق دانشجو جذب كنند؟ اظهار داشت: شرايط تعيين رشته و همه مسائل مربوط به اين دانشگاهها مانند شرايط روزانه و دولتي است، يعني همان شرايطي كه در سيستم آموزشي كشور حاكم است.
وي با بيان اينكه در رابطه با تعيين رشتهها، حكم خاصي نداريم، گفت: اين دانشگاهها در صورتي كه با سياستهاي كلي وزارت علوم منافاتي نداشته باشد ميتوانند به ايجاد رشته بپردازند و منعي براي ايجاد رشتههاي مختلف وجود ندارد.
* هيچ دانشگاهي حق استفاده از ظرفيت موجود خود براي جذب دانشجوي پولي ندارد
عضو كميسيون آموزش و تحقيقات در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار ما كه آيا دانشگاهها در جذب اين دانشجويان از ظرفيتهاي موجود خود استفاده ميكنند يا خير، تاكيد كرد: هيچ دانشگاهي از ظرفيت موجود براي جذب اين دانشجويان استفاده كنند.
حيدري ادامه داد: اجباري براي داوطلبان وجود ندارد و آنها ميتوانند هر دانشگاهي را كه ميخواهند انتخاب كنند.
وي اضافه كرد: اين نكته بسيار مهم است؛ يعني اين طور نيست كه ما بيائيم به خاطر اينكه دانشگاهها دانشجوي پولي و شهريهاي بگيرند ظرفيت ساليانه دولت در جذب دانشجويان كاهش يابد.
عضو كميسيون آموزش و تحقيات مجلس با بيان اينكه دولت مكلف است همين روند فعلي خود در جذب دانشجويان دولتي را ادامه بدهد، خاطرنشان كرد: اما اگر چنانچه داوطلبان در رشتههايي متقاضي تحصيل باشند و باقي بمانند هيئت امناي دانشگاهها در صورت داوطلب داشتن اين دانشجويان را جذب ميكنند.
* آمارهاي وحشتناكي از خروج داوطلبان از كشور براي ادامه تحصيل داريم
حيدري با بيان اينكه اگر ما چنين تدابيري نداشته باشيم چه بخواهيم و چه نخواهيم يك عده از طريق پذيرش كنكور و هر شيوه ديگري وارد دانشگاه نميشوند، افزود: اين افراد يا بايد ترك تحصيل كنند و يا بايد در دانشگاههاي غير انتفاعي و آزاد ادامه تحصيل دهند، يا متاسفانه مانند عدهاي به دليل داشتن تمكن مالي براي ادامه تحصيل به دانشگاههاي خارج از كشور بروند.
وي ادامه داد: آمارهاي وحشتناكي داريم از كساني كه به دليل داشتن تمكن مالي براي تحصيل به خارج از كشور رفتهاند.
عضو كميسيون آموزش و تحقيات مجلس اضافه كرد: با خروج دانشجويان از كشور و ادامه تحصيل آنها در دانشگاههاي خارجي هم ارز كشور به بيرون برده ميشود و هم در فضاي نامناسب اين دانشگاهها آسيب ميبينند.
* جلوگيري از خروج بيش از 50درصد داوطلبان با خارج از كشور با تاسيس دانشگاههاي پولي
حيدري در ادامه در پاسخ به اين سوال كه با تاسيس دانشگاههاي پولي چه مقدار از داوطلباني كه به خارج از كشور ميروند در كشور ميمانند، گفت: مشروط به اينكه ما هم رشتههايي كه اين داوطلبان به دنبالش هستند را ايجاد كنيم بيش از 50 درصد در همين وهله اول از خروج دانشجويان جلوگيري كنيم.
وي با اشاره به اينكه اگر براي جذب اين دانشجويان ظرفيت داشته باشيم كساني كه الان خارج از كشور هستند به كشور ما ميآيند، ادامه داد: عده بسيار زيادي از كساني كه به خارج از كشور ميروند واقعا ميخواهند ادامه تحصيل دهند و آنهائي كه به دنبال مسائل خاصي هستند اندكاند.
اين كارشناس مسائل دانشگاهي تصريح كرد: بايد شرايط، زيرساختها، كلاسها و امكانات را فراهم كنيم تا كساني كه نميتوانند از طريق دولتي به ادامه تحصيل بپردازند در اين دانشگاهها به تحصيل بپردازند.
* دانشگاههاي پولي خوب كار كنند تا از خروج دانشجويان به كشور جلوگيري شود
حيدري در ادامه گفت: اگر دانشگاههاي پولي خوب كار كنند و خوب تبليغ شود پيشبيني اين است كه بالاي 50 درصد از خروج دانشجويان به خارج از كشور جلوگيري شود.
* مدارك دانشگاههاي پولي همطراز مدارك دانشگاههاي كشورهاي همسايه و داخلي است
وي در بخش ديگري از صحبتهاي خود در پاسخ به اين سوال كه ميزان اعتبار مدارك اين دانشگاهها نسبت به ديگر دانشگاهها و دانشگاههاي همسايه چگونه است، تاكيد كرد: اين مدارك هم طراز مدارك داخلي و هم طراز مدارك دانشگاههاي منطقهاي است اما در مداركشان قيد ميشود دانشگاه بينالمللي فلان دانشگاه.
عضو كميسيون آموزش و تحقيات مجلس در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار ما مبني بر اينكه با توجه به خالي ماندن كلاسهاي اكثر دانشگاههاي غير انتفاعي چه لزومي براي ايجاد اين دانشگاهها است؟ گفت:دانشگاههاي غيرانتفاعي داراي مؤسس شخصي و غير دولتي است و امكانات جداگانهاي دارد؛ تنها نظارت بر اين دانشگاهها بر عهده وزارت علوم است؛ اما اين دانشگاهها همهچيزش به نوعي با خود وزارت علوم است.
* دانشگاههاي "پولي " با دانشگاههاي "غيرانتفاعي " متفاوت هستند
حيدري ادامه داد: اينها دانشگاههاي دولتي هستند كه از ظرفيت خودشان براي جذب دانشجوي پولي استفاده ميكنند كه هم يك منبع درآمدي براي خود دانشگاهها ميشود و هم اينكه مديريت آنها وابسته مستقيم به وزارت علوم است.
وي اضافه كرد: وزارت علوم در دانشگاههاي غيرانتفاعي فقط نظارت ميكند و امكانات و جذب استاد و غيره برعهده خود هيئت موسس است.
* رقابت دانشگاههاي غيرانتفاعي و شهريهاي
نماينده مردم اردل و فارسان در مجلس شوراي اسلامي در ادامه تصريح كرد: ايجاد اين دانشگاهها ربطي به دانشگاههاي غيرانتفاعي ندارد و اين 2دانشگاه با هم متفاوت هستند و با ايجاد دانشگاههاي پولي فضاي رقابتي خوبي ايجاد ميشود.
* تفكيك كلاسهاي دانشجويان كنكور و شهريهاي الزام قانوني ندارد
حيدري در پاسخ به اين سوال كه آيا دانشجويان شهريهاي هم كلاسي دانشجويان كنكوري ميشوند؟ گفت:
اين مسئله به شرايط هر دانشگاه بستگي دارد اما به نظر ميرسد جدا برگزار شود.
وي ادامه داد: چارچوب، ضوابط و مقررات در الحاقيه اخير بر عهده هيئت امناي هر دانشگاه گذاشته شد؛ يعني جايي امكان دارد شرايط اقتضا كند با هم باشند و بعضي جاهها جدا اما به نظر ميرسد بايد جدا باشند اما الزام قانوني ندارد.
* جذب دانشجوي شهريهاي موجب تبعيض در جامعه نميشود
عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اينكه برخي معتقدند كه ايجاد اين دانشگاهها موجب تبعيض در جامعه ميشود، تاكيد كرد: اگر چنين سيستمي نداشته باشيم خانوادههايي كه ثروتمندند يا فقيرند چه ميكنند؟ عليالقاعده آنها كه ثروتمند هستند يا در دانشگاههاي آزاد و غيرانتفاعي تحصيل ميكنند يا به خارج ميروند؛ حالا اگر ما شرايط راحتتر و كم هزينهتر براي اين قشر به وجود بياوريم بهتر است يا اين افراد را رها كنيم؛ ما در چنين شرايطي قرار گرفتهايم.
وي ادامه داد: الان با واقعيتي مواجه هستيم كه دانشگاههاي ما امكان جذب همه داوطلبان را ندارند بنابراين مجلس براي وضع موجود تا رسيدن به نقطه مطلوب يك راه حل به يان شكل تعريف كرد كه البته موقت است و به اقتصاي زمان امكان تغيير دارد.
اين كارشناس مسائل دانشگاهي افزود: اصلا اين طرح در جهت تبعيض يا تضعيف دانشگاهها نيست؛ الان معضلي داريم كه فعلا اين مسئله راه حل آن است.
* صد در صد بر دانشگاههاي شهريهاي نظارت ميشود
حيدري درباره كيفيت اين دانشگاهها نيز گفت: صد در صد ورودي اين دانشگاهها نظارت ميشود و خود رئيس دانشگاه بر اين دانشگاهها نظارت ميكند و اين دانشگاهها از جهت نظارت مشكلي نخواهند داشت.
وي ادامه داد: خود كميسيون آموزشي و تحقيقات مجلس نيز بر اين دانشگاهها نظارت خواهد كرد.
نماينده مردم اردل و فارسان درباره مصارف شهريه اين دانشگاههاي نيز گفت: شهريه دانشجويان خرج همان دانشگاهها ميشود.
حيدري همچنين از نحوه ثبتنام در اين دانشگاهها نيز چنين گفت: حتما براي ورود به اين دانشگاهها آزمون گرفته ميشود و داوطلبي بدون آزمون پذيرفته نميشود.
* نظارت داخلي و خارجي بر آزمون دانشگاههاي شهريهاي
وي درباره تدابيري براي جلوگيري از سوءاستفاده و رانتهاي احتمالي نيز بيان داشت: مانند بقيه آزمونها، آزمون اين دانشگاهها هم نظارت داخي دارد و هم نظارت خارجي و صددرصد كميسيون آموزش بر اين دانشگاههاي نظارت ميكند؛ در متن قانون نيز داريم كه اين دانشگاهها ملزم به ارائه گزارش هستند و كميسيون آموزش هم ميتواند رأسا در مسائل اين دانشگاهها ورود پيدا كند.
چهارشنبه 22 دی 1389 12:03 PM
تشکرات از این پست