انتظار
با دگرگون شدن بينش انسان از خود و ارتباطش با جهان و جامعه به آن چه دارد، دل خوش نخواهد بود و در انتظار چيز ديگري است.
انساني که شرايط خود را دانست و ارتباط گسترده و پيچيده خود را با هستي نظام مند و جامعه مرتبط فهميد به آگاهي نياز دارد.
از طرفي، اين نوع آگاهي از عهده دانش، عقل، غريزه و وجدانش خارج است از اين رو به آفريدگار هستي رو مي آورد و از او مي خواهد كه نيازهاي نخستين انسان را برآورده كند و از نيازهاي بزرگ تر او فروگذاري نمي کند.
بدين سان، ضرورت وحي مطرح مي شود و اين گونه توحيد و رسالت به هم مي پيوندند. بايد خداوند را شناخت و از او اطاعت كرد از اين رو، وحي راه گشا است و پيامبران الهي نقش مي آفرينند؛ پيامبران، بر دو پايه آزادي و آگاهي مي ايستند؛ آزادي از کشش ها و جاذبه ها و آگاهي از راه ها که نتيجه اين دو، همان عصمت است. در پي رسالت نيز امامت است، اين گونه، پس از درک شرايط و شناخت حاکم خود به توحيد، رسالت و امامت دست مي يابيم.
هدفي متناسب با تقدير، ترکيب و شرايط انسان و بر پايه بينش اوست. رفاه، عدالت، آزادي و تکامل او را دل خوش نمي کند؛ چون اندازه وجودي خود را فراتر مي يابد و قرب او را آرزو مي کند؛ چون اين توان در انسان وجود دارد و نيازش متناسب با اين توان خواهد بود؛ پس ضرورت هم مي يابد، هم چنان که انسان، استعداد عطش و نياز به آب دارد، وجود آب هم براي او ضرورت مي يابد.
بر اين اساس، انسان در انتظار چيزي است که دو شاخص داشته باشد:
- از دسترس انسان بيرون نباشد
- ضروري باشد.
از اين رو، ما همراه ادلّه، به انتظار مي رسيم و پس از شناخت تقدير، ترکيب و شرايط خود، فاصله بودن و شدن خويش را مي يابيم با وجود اين ادلّه و روشن گري ديگر به آن چه داريم، دل خوش نيستيم و در آن اندازه نمي مانيم.
جامعه منتظر با شناخت و درك بي واسطه و ادله، فاصله و تفاوت بودن و شدن خود را مي يابد و با آگاهي، افق شدن خويش و چشم انداز مطلوب و آرماني متناسبِ اندازه وجودي اش را انتظار مي کشد.
اين انتظار، نه دوري كردن و پرهيز است و نه اعتراض و فريادگري، بلکه آماده باش، آمادگي و آماده سازي است. جامعه در حال انتظار، خفته، بي خبر و بي چشم انداز نيست؛ هم چشم انداز دارد و هم آماده به سر مي برد؛ با نگاه به اين آمادگي بر توان مندي هاي خود مي افزايد و ضعف هاي فکري، روحي و عملي خود را برطرف مي كند، بدين سان به زمينه سازي و آماده سازي رو مي آورد؛ پس جامعه منتظر اين سه ويژگي را دارد:
الف. آماده باش
ب. آمادگي و توان مندي
ج. آماده سازي و زمينه سازي.
از اين رو انتظار فرج، برترين اعمال امت است . جامعه اي که آرمان هاي به بن بست رسيده بشري را بر نمي تابد در انتظار گشايش و برون رفت خواهد بود و براي رسيدن به آرمان مطلوب و متناسب با قدر و اندازه استعدادهاي انسان، آماده مي شود: من انتظر امراً تهيّا له. آنكه منتظر امري است، خود را براي آن آماده مي سازد.
انتظار که جامعه را به چشم اندازنگري، برنامه محوري و تلاش گري سوق مي دهد و اين گونه کمبودها را شناخته، براي تأمينش بکوشد، جامعه را از خستگي ها، کسالت ها و سستي ها مي رهاند و به پويايي وا مي دارد: و اعذنا من السامه و الکسل و الفتره ؛1خدايا ما را از تنبلي، كسالت و سستي پناه باش.
اگر انتظار نباشد، جامعه از نظر فكري، روحي و عملي آماده وتوان مند نخواهد شد و زمينه هاي پذيرش و تحمل حق را نخواهد داشت.
ادلّه، بنيادها را محکم مي كند و جامعه را از موقعيتِ بودن به افقِ شدن رهنمون مي سازد و به انتظار آن جا که مي تواند باشد و بايد باشد مي کشاند با انتظار به آماده باش بودن ، آمادگي و توان مندي و آماده سازي و زمينه سازي مي رسد و جامعه را در زمينه هاي چهارگانه زير آماده مي كند:
الف. فکر و ذهن
ب. ظرفيت و گستره روحي
ج. طرح و برنامه ريزي
د. تحمل (از تامين و بودجه گرفته تا برآوردن نيازهاي تخصصي و علمي، آمادگي ها، ورزيدگي هاي عملياتي تا اطلاعاتي و آگاهي از اوضاع و اسرار دشمن.)
از اين رو، بايد در اين زمينه ها به خوبي تربيت شود تا به مقام جامعه در حال انتظار برسد.
زمينه فکري
آن چه افراد جامعه منتظر بايد در زمينه فکري به آن دست يابند، درک از خويش و شناخت قدر خويش است، همين معيار اصيل براي گزينش مکتب ها و انتخاب، بهترين است؛ چون بهترين، وقتي شناخته مي شود که قدر و اندازه وجودي انسان و شعارهاي مطرح شده از مکتب هاي مختلف مقايسه شود تا مشخص گردد، کدامين شعار و آرمان ها با بزرگي وجودي و استعدادهاي انسان، تناسب لازم را دارا هستند.
قرآن مي فرمايد: (الذين خسروا انفسهم فهم لايؤمنون) .2 آنان که به مقامات بلند ايمان نمي رسند و خودباور نمي گردند، هرگز خداباور نمي شوند؛ اين گونه از انسان شروع مي شود و به خدا، رسالت و معاد مي انجامد، هم چنان که در سخن پاکانِ هستي، چنين آمده است: من عرف نفسه، فقد عرف ربه؛ آن كه خود را بشناسد، خداي خود را مي شناسد 3
اين مسير فکري در برابر مکتب هاي گوناگون پايدار است؛ چون هر فکر و مکتبي با همه داشته هاي خود، اگر از شناخت قدر و اندازه هاي انسان، بيگانه و خالي باشد به آستانه ناداني روان مي شود، هم چنان که امير المؤمنين عليه السلام فرموده است: کفي بالمرء جهلاً ان لايعرف قدره؛ براي ناداني انساني همين كافي است كه قدر و منزلت خود را نداند .4
آنچه داري، ملاک و معيار نيست، معيار، تنها شناخت قدر و اندازه آدمي است، آنچه انسان را از ناداني مي رهاند درک قدر و اندازه اوست، همان قدري که فراتر از همه شعارهاي موجود در مکتب هاي بشري است مانند: رفاه، آزادي، عدالت، تکامل. جهتي لازم است تا اين استعدادها بدان سو جذب شود. اين جهت او را از همه برتر مي كند و آرمان و هدفي بالاتر از رفاه و... برايش ترسيم مي كند که در قرآن هدي و رشد نام گرفته است، همين زبان با اندازه وجودي انسان و قدر او هماهنگي دارد و معيار شناخت بهترين است.
ظرفيت روحي
انسان با شناخت قدر و اندازه خود به گستردگي و ظرفيتي مي رسد که چيزهاي کمتر از خودش او را نمي شکند، حال بايد ديد با چه شاخصي مي توانيم، ظرفيت روحي انسان ها را شناسايي کنيم.
آن چه براي آدمي اهميت دارد و بر او اثر مي گذارد، اندازه و ظرفيت وي را نشان مي دهد.
اميرالمؤمنين عليه السلام مي فرمايند: قدر الرجل علي قدر همته؛ ارزش انسان به قدر و اندازه همت اوست .5
انسان با شناخت قدر خويش از ناداني مي رهد و به معيار و ملاک درستي براي انتخاب خود دست مي يابد، اين انتخاب هم براساس آزادي برخاسته از ترکيب استعدادهايش خواهد بود از اين رو يا با شکر به رستگاري مي رسد و يا با کفر به بدبختي.
انسان، همان قدر به گزينش هايش ارزش مي دهد كه به خود و تركيب استعدادهايش. وقتي قدر خويش را در اوج مي بيند گزينش ها را در همان سطح از قدر برمي گزيند به اندازه خود مي نگرد و به همان ميزان، انتخاب مي کند، اگر کمتر از خود را برگزيند، نشان مي دهد. ناداني كرده و براي خود ارزشي قائل نشده است.
پس، همت آدمي، شاخص قدر او خواهد بود هرچه افق همت بالاتر، افق قدر انسان نيز بالاتر و هرچه فروتر باشد به همان ميزان، پست تر خواهد بود. درک قدر و اين که من چه هستم و چه اندازه اي دارم، پايه اول است.
حد ظرفيت روحي
نهج البلاغه درباره اندازه ظرفيت روحي به اين آيه اشاره مي فرمايد: (لِكَيْلَا تَأْسَوْا عَلَى مَا فَاتَكُمْ وَلَا تَفْرَحُوا بِمَا آتَاكُمْ)6 ديگر با دگرگوني هاي دنيوي شاد و غمگين نمي شويم، تنها عمل به وظيفه هاست که براي ما اهميت مي يابد، اين گونه ما از تحمل و قدرت روحي سرشار برخوردار مي شويم و با همين طرز فکر در حوادث و مصيبت ها، خود را بزرگ تر از آن ها مي يابيم و مانند کوه استوار خواهيم بود و از پاي در نمي آييم.
گذشته از درک قدر و اندازه وجودي، رفعت ذکر هم، سبب ظرفيت روحي و گستردگي سينه مي شود که سوره انشراح بدان مي پردازد؛ گذشته از درک قدر و رفعت ذکر، آگاهي و ديدن همه راه، آمادگي به وجود مي آورد و اطاعت، تقوا و پيوند و ارتباط با خدا در دل شب، بر گستردگي سينه و ظرفيت روحي انسان مي افزايد.
ادامه دارد ...
____________________
1. مفاتيح الجنان، دعاي حضرت صاحب الامر عجل الله تعالي فرجه الشريف.
2. سوره انعام، آيه 12.
3. شرح نهج البلاغه، ابن ابي الحديد، ج2، ص 292.
4. نهج البلاغه، صبحي صالح، خطبه 17.
5. نهج البلاغه، صبحي صالح، حکمت 47.
6. سوره حديد، آيه 23.
پدید آورنده: دکتر فرامرز سهرابي