0

استفتائات آیت الله مکارم شیرازی

mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 287351

پاسخ به:استفتائات آیت الله مکارم شیرازی

پرسش : 

وام بانکی گرفته بودم و مبلغی از سپرده مرا مسدود کرده بودند تا زمان تسویه؛ حالا بعد از سه سال پرداخت اقساط ، تمام پول باقیمانده را یک‌جا داده ام و تسویه حساب کرده‌ام ولی همچنان پول مسدود شده خودم را نمی‌دهد . پس از مجادله فراوان، مبلغی از آن سپرده مسدود شده را کم کرده اند و باقیمانده را به من داده اند. آیا شرعا این کار حرام و ربا نیست؟

پاسخ : 
در صورتی که تسویه حساب کرده اید باید وجه شما را بازگردانند مگر اینکه در قرارداد اولیه شرط شده باشد. در ضمن توجه داشته باشید هیچ بانکی حق ندارد برای وام دادن وجهی را بطور مسدودی شرط کند زیرا این نوعی رباخواری است مگر اینکه از قبیل صندوق قرض الحسنه باشد که از بعضی می گیرند و به دیگران وام می دهند.

منبع: makarem.ir

دوشنبه 15 آبان 1396  7:38 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

مركز پشتيبانى شمال شرق، اقدام به تأسيس تعدادى شركت هاى اقتصادى نموده، كه عمدتاً سهامدار آنها پرسنل آن مركز مى باشند. از آنجا كه در پرداخت وام توسّط اين تعاونى به شركت‌هاى مذكور موضوع سود شرعى مدّ نظر است، آيا گرفتن سود بايد دقيقاً در قالب معاملات و عقود اسلامى باشد، يا مشمول حكم رباى پدر و فرزند مى‌باشد كه بدون اشكال است؟

پاسخ : 
حکم رباى پدر و فرزند در اینجا جارى نیست، و باید تحت یکى از عقود شرعیّه باشد.

دوشنبه 15 آبان 1396  7:41 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

اگر پول مخمس را به همراه پول خمس نداده اى در بانك مسكن برای دریافت وام مسكن و ازدواج و ادامه تحصيل به صورت حساب پس انداز قرار دهيم، اين وام چه حكمى دارد؟

پاسخ : 
هرگاه وام طبق ضوابط شرعیّه باشد، اشکال ندارد، ولى پول غیر مخمّس را باید تخمیس کنید.

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

شركت مزبور براى صدور پيش فاكتور، مبلغى را به عنوان هزينه از متقاضى مى گيرد، آيا اشكالى دارد؟

پاسخ : 
در صورتى که پول به عنوان حق الزّحمه تنظیمِ پیش فاکتور باشد اشکالى ندارد؛ ولى در هر حال انصاف را رعایت کند.

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

من يك فرهنگي هستم كه مي‌خواهم از تسهيلات مسكن مهر استفاده كنم اما بابام حدود يك سال است كه زميني درروستا برام جداكرده و براش وام گرفته و دو سوم ان را كار كرده ولي هنوز زمين را به نامم نكرده و وام هم به نام خودش است ولي اقساطش را من مي بردازم، اما داره براي من مي‌سازه والان هم در خانه ي بابام زندكي مي كنم و بايد اقرار نامه مبني براينكه خانه ندارم واز تسهيلات وام مسكن استفاده نكرده ام، بااين وضعيت مي توانم سوگند بخورم؟

پاسخ : 
در صورتی که واقعا آن خانه متعلق به شما است هر چند از نظر قانونی بنام نکرده نمی‌توانید ادعا کنید که خانه ندارم.

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

آیا شرعا جایز است کسی که پولی را قرض داده است به مبلغی اضافه تر پس بگیرد؟ این مساله در مورد ارزها متفاوت است؟

پاسخ : 
اگر کسى پولى را به دیگرى قرض بدهد خواه پول ایرانى باشد یا پول خارجى فقط همان مقداررا مى‌‌تواند از او بگیرد و زیادتر از آن ربا و حرام است و اگر کسى مقدارى پول خارجى مثلًا یکصد مارک به دیگرى وام بدهد، بعد ناچار شود در مقابل آن ریال ایرانى تحویل دهد باید به نرخ بازار متعارف و معمول حساب کند، مگر این‌که طلبکار به کمتر از آن راضى شود.

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

برخی از بانک‌ها و موسسات وامی تحت عنوان مشارکت مدنی پرداخت کرده و آن را محدود به مصرف خاصی نمی کنند و مطابق وام های دیگر سود می‌گیرند آیا مشارکت مدنی نیز از عقود شرعی محسوب می شود؟ راه شرعی برای دریافت چنین وامی چگونه است؟

پاسخ : 
مفهوم وام مشارکت آن است که وام گیرنده فعالیتی نماید و بانک شریک در سود فعالیت او باشد.

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

شخصي از شركت محل كارش وام مسكن قابل توجهي دريافت ومسكن خريده، شرط اين وام منزل نداشتن بوده و اگر متوجه مي‌شدند 5 ميليون جريمه مي‌كردند، ايشان خانه‌ای را با همسرش شريك بوده ودر واقع با اين وام، خانه دوم خريده اند چند سال گذشته و وام هم تسويه شده و كسي از موضوع با خبر نشده وظيفه او چيست؟

پاسخ : 
باید صحبت کند و رضایت آنها را جلب نماید.

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

اگر ولی با پس انداز و عیدی فرزند در صندوق های قرض الحسنه شرکت کند وامی که دریافت می کند چه حکمی دارد؟

پاسخ : 
امتیاز وام تعلق به فرزند دارد و آنچه در برابر امتیاز ممکن است واقع شود متعلق به بچه است ولی پدر می تواند از اصل وام استفاده کرده و اقساط وام را بپردازد.

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

در بانك ها وام هايي تحت عنوان خريد دين وجود داردكه براي افرادي كه قادر به اداي دين خود بصورت يك‌جا نيستند ولي مي‌توانند طي اقساطي معين دينشان را ادا كنند با مقداري بيشتر 25 تا 30 درصد سود آيا جايز است؟

پاسخ : 
در صورتی که بانک دین را نقدا خریداری کند و به اقساط واگذار کند مانعی ندارد.

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

با توجه به اینکه رهن شرعی در مقابل بدهی است رهن و گرویی که بانک برای پرداخت وام می گیرد چه حکمی دارد؟

پاسخ : 
پس از پرداخت وام، رهن به صورت معاطات صحیح می شود ولی قبل از آن صحیح نیست.

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

یک قطعه زمینی که قصد ساخت آن را دارم و می خواهم از وام مسکن استفاده کنم. یکی از شرایط آن سوگند نامه می باشد که فاقد خانه باشی. در صورتی که من خانه دارم. اگر این خانه ای که حالا ما در آن زندگی می کنیم به نام پسر 15 ساله ام ثبت کنم از نظر شرعی اشکال دارد؟

پاسخ : 
این کار اشکال دارد.

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

آيا در انواع وام ها، وام گيرنده مالک پول مي شود؟

پاسخ : 
در وام های قرض الحسنه مالک می شود. ولی در آنهایی که سود می گیرند چون وکیل از جانب بانک است مالک پول نمی شود. بلکه چیزی برای بانک می خرد، سپس به طور اقساط به خود می فروشد؛ آنگاه آن چیز را مالک می گردد.

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

وام جعاله کمک هزینه عمره چه حکمی دارد؟ کسانی که این وام را دریافت کرده اند چه وظیفه ای دارند؟

پاسخ : 
این کار وام ربوی محسوب می شود و حرام است. هرگاه بتوانند آن وام را پس بدهند و اگر نتوانند مسوولیتی ندارند.

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

وامی به اسم خودم برای دو نفر گرفتم و حالا پول قسطی که به من می دهند که به بانک بدهم لازم شد. می شود بدون اجازه آنها پول را خرج کنم بعد خودم قسط را بدهم؟

پاسخ : 
با توجه به اینکه وام را شما گرفته اید مجاز در تصرف در آن پول هستید.

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها