0

استفتائات آیت الله مکارم شیرازی

mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 287351

پاسخ به:استفتائات آیت الله مکارم شیرازی

پرسش : 

اگر شخصی دیگری را مامور خرید جنسی به مبلغ معین نماید، و وکیل جنس را ارزانتر بخرد، آیا وکیل می‌تواند جنس را به قیمت تعیین شده فی مابین به موکلش بفروشد؟

پاسخ : 
اگر به عنوان وکیل باشد هر مقدار جنس را بخرد باید به همان مقدار بدهد و می تواند حق الوکاله خود را از موکل دریافت نماید ولی اگر به صورت بیع و به این عنوان که این جنس را به مبلغ تعیین شده به تو می فروشم باشد به هر مبلغی خریده می تواند به همان مبلغ تعیین شده بفروشد. 

منبع: makarem.ir

دوشنبه 28 خرداد 1397  11:42 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

لطفا بفرمایید مزایده هایی که در بخش های مختلف برگزار می گردد باید چه شرایطی را از نظر شرع دارا باشند؟

پاسخ : 
در مزایده باید تمام شرایط صحت معامله رعایت شود. 

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

اینجانب کار قسطى فروشى را انجام مى دهم اگر اقساط را نیاورند بابت مطالبات از وقت و کار خود در این راه صرف مى کنم و مخارجى از قبیل کرایه راه و یا مخارجى مانند استهلاک موتور و ماشین مى پردازم، آیا مى توانم آنها را از ایشان مطالبه کنم؟

پاسخ : 
هزینه هاى معمولى و متعارف را که براى گرفتن مطالبات در میان مردم رایج است نمى توانید بگیرید ولى اگر هزینه هاى فوق العاده اى بپردازید مى توانید بگیرید، البتّه در صورتى که طرف مقابل دیون خود را به موقع نپردازد. 

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

اگر فروشنده، جنس را به صورت نقد به خریدار بفروشد و خریدار هم در اثر سهل انگارى پول فروشنده را ندهد و تا ده یا پانزده سال پول فروشنده را نگهدارد و در این مدّت قیمت جنس چند برابر شود، آیا فروشنده مى تواند خود جنس را از خریدار مطالبه کند؟

پاسخ : 
فقط حق دارد پول خود را مطالبه کند، ولى چون مدّت زیادى گذشته و ارزش پول بسیار تغییر کرده، احتیاط واجب آن است که او را راضى کند و یا تفاوت را محاسبه نماید. 

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

آیا می توانم محصول سیب زمینی را قبل از کاشتن، در غالب سلف پیش خرید کنم یا نه؟

پاسخ : 
می توان به صورت کلی فلان مقدار سیب زمینی را به عنوان سلف فروخت و قیمت آن را دریافت کرد. 

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

طرفين تا چه زمانى مى‏ توانند به عنوان واقولى معامله را فسخ كنند؟

پاسخ : 
واقولى حد عرفى دارد و معمولاً تا قبل از به نام زدن سند مى ‌باشد نه به این معنا که هر کس بتواند تا چند سال بعد نیز پشیمان شود و با پرداخت مبلغى معامله را فسخ کند. 

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

شخصی از شخص دیگر، مبیع کلی با ثمن معین در قالب بیع سلف، پیش خرید می نماید، موعد تسلیم مبیع معین است. با فرا رسیدن موعد تسلیم مبیع، خریدار به جای گرفتن مبیع، قیمت نقدی آن را در موعد تسلیم از فروشنده مطالبه می‌کند این قیمت با ثمن معامله از یک جنس (وجه نقد) و بیشتر از آن می باشد. حکم معامله مذکور در صورتی که معامله صوری یا واقعی باشد چیست؟ معامله ربوی است یا خیر؟

پاسخ : 
در صورتی که معامله صوری باشد که نوعی ربا خواری محسوب می شود و اگر جدی باشد و تبدیل آن در راس مدت با توافق طرفین صورت گیرد مانعی ندارد. 

دوشنبه 28 خرداد 1397  11:46 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

سوال من از خدمت جناب عالی این است که شما آیا قرارداد سفارش ساخت«عقد الاستصناع» را معتبر می دانید؟ استدلال شما چیست؟ و اگر معتبر می دانید ماهیت این قرارداد را چه می دانید؟ آیا اجاره اشخاص است یا جعاله خاص یا بیع سلف یا قرارداد صلح یا ترکیبی از این عقود؟

پاسخ : 
این گونه قراردادها تحت عنوان بیع «سلم» قرار می گیرد و از آنجا که در بیع سلم باید جنس مسلم فیه از هر جهت معلوم باشد و وسایلی که با دست می سازند کاملا معلوم و مشخص نیست و هر یک ممکن است به صورتی در آید به همین دلیل در گذشته سلم را در آن صحیح نمی دانستند اما در عصر و زمان ما که به کمک کارخانه ها به صورت یک نواخت ساخته می شود بیع سلم در آن اشکالی ندارد و احکام سلم در آن جاری می شود. 

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

شخصى جنسى را به پول رایج وقت به طور نسیه مى خرد; ولى قیمت آن را بر اثر سهل انگارى تا چند سال به تأخیر انداخته، و پرداخت نمى کند. اکنون که تقریباً بیست سال از آن معامله مى گذرد، و ارز کشور تغییر فاحشى پیدا کرده، مى خواهد قیمت آن جنس را بپردازد. آیا به قیمت روز معامله حساب کند، یا قیمت روز ادا که تقریباً ده برابر بالا رفته است؟

پاسخ : 
باید به قیمت روز بپردازد; یعنى ترقّى قیمت متوسّط اجناس مختلف را در نظر بگیرد، و بدهى خود را بر طبق آن بپردازد. 

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

در صنف ما هم به وسیله چک و هم نقدی جنس بفروش می‌رود. آیا اگر فردی جنسی را نقدی بخرد و بعد از مدتی بگوید برایم به صورت چک محاسبه کن و یا بلعکس، می‌توانیم این کار را انجام دهیم و تفاوت را طبق عرف بازار و صنف حساب کنیم؟

پاسخ : 
می توان معامله قبل را فسخ کرد و با مبلغ بیشتر و به صورت نسیه معامله جدیدی را انجام داد. 

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

در عرف بازار گرفتن ثمن بیشتر در معاملات نسیه رایج است، آیا از لحاظ فقهی نیز اشکال ندارد؟

پاسخ : 
با توجّه به این‌که معمولا قیمت در معامله نسیه یا اقساط گرانتر است این کار اشکالى ندارد و ربا محسوب نمى شود، ولى لازم است از ابتدا نوع معامله مشخص باشد. 

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

من کار خرید و فروش می کنم. کسی از من جنسی خواست که من نداشتم، با خود او رفتم و جنس مورد نظرش را خریدیم و من سودی را که بطور معمول روی جنس‌های خودم می کشیدم، روی آن جنس هم کشیدم و قسطی به او دادم. آیا این معامله صحیح است؟

پاسخ : 
در صورتی‌که جنس را برای خودتان خریده باشید و بعد به او به صورت اقساط با سود فروخته اید اشکالی ندارد. 

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

یک سیر چای به طور نسیه به مبلغی فروختم، بعد از نیم ساعت به طور نقد از همان مشتری خریداری کردم. آیا جایز است؟

پاسخ : 
اشکال ندارد. 

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

در خرید و فروش سکه طلا (درمقابل پول) آیا باید معامله نقدی بوده و در مجلس تبادل طلا و پول انجام شود؟ درخصوص پیش فروش یا پیش خرید سکه طلا (درمقابل پول) چگونه است؟

پاسخ : 
پیش فروش و پیش خرید سکه طلا در صورتی که نقدا وجه آن پرداخته شود اشکالی ندارد و نقد بودن طرفین لازم نیست. 

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

پرسش : 

اگر شخصی یک سکه را بصورت قسطی به مبلغ یک میلیون تومان از من بخرد و همان سکه را در مجلس بصورت نقدی به مبلغ پانصد هزار تومان به من بفروشد و پولش را بگیرد. و یک میلیون تومانی که به من بدهکار است بصورت ماهانه صد هزار تومان به من پرداخت کند. آیا این کار رباست؟

پاسخ : 
اشکال ندارد، البته باید معامله به قصد جدی باشد. 

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها