كوير ها با وجود شرايط نامناسب زيستي، داراي ويژگي هايي بي مانند هستند. سكوت محض و آرامش كامل، چشم اندازهاي بديع، سراب هاي اغوا كننده، زمين هاي سياه و سفيد، خاک هاي برآمده موزاييک هاي تشكيل شده از نمک، لايه هاي نمكي برخاسته از زمين و ساير مناظر طبيعي و زيبا را تنها مي توان در كوير ها ديد. ميان قوس هاي جنوبي البرز در خاور تهران و بلندي هاي آتشفشاني خرقان، ساوه و تفرش در جنوب باختري پايتخت، منطقه اي بزرگ و مثلث مانند است كه قاعده آن در خاور كوه هاي طبس تا كوه هاي سبزوار واقع شده است. دو ضلع ديگر آن از يک سو به كوه هاي تفرش، كاشان، انارک و جندق و از سويي ديگر به ارتفاعات جنوبي البرز و سمنان و كوه هاي ته رود تا سبزه وار مي انجامند . اين منطقه را دشت كوير مي نامند.
يک ضلع اين مثلث در جهت شمال باختري به جنوبخاوري و ضلع ديگر آن در جهت جنوب باختري به شمال خاوري است. سمت شمال باختري بهجنوب خاوري مربوط به چين هاي البرز خاوري تا كوه هاي خرسان است. حوزه هاي داخل اينمثلث را ارتفاعاتي از هم جدا مي كند. در مركز اين مثلث ارتفاعات خور و جندق و درباختر آن ارتفاعات دوازده امام و سياه كوه و سفيد آب و كوشک كوه واقع شده بين آن هاچاله ها و حوزه هايي قرار دارد.
حوزه مسيله در باختر و حوزه دشت كوير به صورتچهار ضلعي در جهت شمال باختري به جنوب خاوري قرار گرفته است كه گودترين آن در جنوبخاوري، درياي نمک يا درياي مسيله نام دارد.
در شمال باختري حوزه مسيله، بلنديهاي آتشفشاني ساوه و زرند، و در جنوب باختري آن بلندي هاي ساوه، قم و كاشان قراردارند. در شمال خاوري آن نيز بلندي هاي رود شور و دوازده امام و سياه كوه واقع استو جنوب خاوري آن بريده تر و شامل بلندي هاي مرنجاب و كوه سفيداب و طلحه و ملک آباداست.
بلندي هاي يپرامون حوزه به هم متصل نيستند و بين آن ها، شكاف ها و دشتهايي قرار دارد كه ميان حوزه را به نواحي اطراف مربوط مي كند. تنها بلندي هايآتشفشاني گوشه شمال باختري اين بخش از منطقه كويري را مسدود كرده است. حوزه مسيلهدر سمت باختر از طريق دره قره چاي به خارج راه دارد. در اين قسمت، ارتفاعاتي در جهتشمال باختري به جنوب خاوري به موازات هم كشيده شده كه مركز آن ها در توده هايآتشفشاني يا در تاقديس هاي دوران سوم زمين شناسي است.
در شمال سياه كوه، دشتهاي دوازده امام و در جنوب سفيد آب، دشت سفيد آب بين حوزه مسيله و دشت كوير واقعاست. در شمال حوزه مسيله، جلگه گسترده آبرفتي ورامين قرار دارد كه مخروط افكنهجاجرود است. در جنوب باختري اين جلگه، فاضلاب هاي جاجرود و كرج به هم مي پيوندند وبا قسمتي از آب هاي رود شور وارد درياي مسيله مي شوند. در جنوب خاوري آن، دوكوهستان دوازده امام و سياه كوه واقع شده و قدري دورتر، كوه هاي طلحه، ملک آباد ونخجير قرار دارند. اين بخش از كوير ايران - كه در محدوده استان تهران و در نزديكياستان قم قرار گرفته- جاذبه هاي بالقوه براي برنامه ريزي تورهاي سياحت كويري فراهمنموده است. مهم ترين اين جاذبه ها در پيوند با زيبايي هاي طبيعي كوير مي توانند درخدمت تشكيل و توسعه تورهاي كويري قرار گيرند.