یک کار تمیز فرهنگی؛
محمد رضا کامل نواب" معروف به «عمو نواب» ابتدا مربی کلاسهای قرآن بود، بعد مربی پرورشی مدارس شد
"محمد رضا کامل نواب" معروف به «عمو نواب» ابتدا مربی کلاسهای قرآن بود، بعد مربی پرورشی مدارس شدو از سال ۱۳۸۸ با ورود به عرصهی اجرا در حوزه کودک و نوجوان، اجرای برنامههای مخصوص آنان در جشن تکلیف، جشن قرآن، جشن نماز، دههی فجر، دههی کرامت و ... را بر عهده گرفت.
با وارد شدن به تالار و حضور در جایگاه نمایش، بچه ها یک پارچه او را تشویق میکنند. کلام را با "به نام خداوند رنگین کمان" آغاز میکند و وقتی به "خداوند پروانههای ..." میرسد، بچه ها یک صدا "قشنگ" را فریاد میزنند، اما او قبول نمیکند و میگوید: به مشهد که میآیید باید با لهجه مشهدی صحبت کنید و بگویید: "قِشنگ" و بچه ها پس از او تکرار میکنند: قِشنگ.
"محمد رضا کامل نواب" معروف به «عمو نواب» ابتدا مربی کلاسهای قرآن بود، بعد مربی پرورشی مدارس شد و از سال 1388 با ورود به عرصهی اجرا در حوزه کودک و نوجوان، اجرای برنامههای مخصوص آنان در جشن تکلیف، جشن قرآن، جشن نماز، دههی فجر، دههی کرامت و ... را بر عهده گرفت.
«عمو نواب» اکنون در عرصه اجراهای دینی چهرهای شناخته شده است و در سراسر کشور به ویژه مشهد مقدس، برنامههای مختلفی ویژهی دانش آموزان را اجرا میکند.
اجرای برنامههای طنز با رویکرد آموزش مفاهیم دینی
«عمو نواب» میگوید: سعی کردهایم در این برنامهها، آموزههای دین را به روشهای طنز و تئاتر به صورتی جذاب به جوانان و نوجوانان ارائه کنیم، اگر چه این نمایشها برای عموم مردم هم جذاب است. در این چند سال که این نوع برنامهها ارائه شده، مردم خوب استقبال کردهاند و به ویژه در مدارس، مساجد و کانونهای فرهنگی برنامه اجرا کردهایم.
میشود «خندید» اما «گناه نکرد»
«عمو نواب» میگوید: هدف ما از اجرای این برنامهها، ایجاد شادی و خنده حلال است؛ میخواهیم مردم بدانند که می شود «خندید» اما «گناه نکرد».
او در پاسخ به این سؤال که «موضوع نمایش را چگونه انتخاب می کنید؟» میگوید: سعی کردهایم مسائل روزمرهی دینی و اجتماعی مردم را وارد نمایش کنیم؛ مسائلی مانند نماز، روزه، زیارت امام رضا (علیهالسلام)، احترام به پدر و مادر، ازدواج جوانان (ویژه ازدواجهای دانشجویی) و ... . البته به هر مناسبت، برنامهای متفاوت ارائه میکنیم.
بعضی از برنامهها را خودمان نوشتهایم، بعضی را با دوستان عزیزمان آماده کردهایم و بعضی برنامهها را هم از دوستان قدیمتر و بزرگترمان گرفته و و کامل کردهایم.
مؤسسات فرهنگی، نوجوانان را دریابند
این طلبهی هنرمند با بیان اینکه مربیانِ «اسمی» در عرصه کودک و نوجوان زیادند، میگوید: هر سال جمع زیادی از طلاب در مراکزی مانند دفتر تبلیغات اسلامی آموزش میبینند و بنا بر آماری که این نهاد حوزوی ارائه کرده است، دو سال پیش هفت هزار مربی در قم تربیت شدهاند، اما باید دید هر کدام از اینها چه تواناییهایی دارند و چه کار میتوانند انجام دهند.
6-5 سال است که به مدارس مشهد میرویم و برنامه اجرا میکنیم اما هنوز خیلی مدارس است که نتوانستهایم برویم، در حالی که عدهای در بعضی مدارس، جشن تکلیف برگزار میکنند و بچهها را مجبور میکنند که آهنگ بشنوند و برقصند. این کارها، وظیفهی ما را سنگینتر میکند، مؤسسات فرهنگی باید وارد میدان بشوند و نیرو تربیت و از آنها استفاده کنند. امروز امکانات، زیاد و فضای مجازی قوی شده است و میتوان فعالیتهای قوی و گسترده انجام داد. خیلیها علاقه دارند وارد کار شوند و فقط باید محیط را برایشان فراهم کرد.
طلبهای با موهای فرفری!
"سجاد ملک ثابت" بازیگر نقش "آقا ماشا الله" ده سال است که در حوزه مشغول تحصیل است و در نمایشها در کنار «عمو نواب» حضور دارد. گفتارهای جدی «عمو نواب» در کنار شوخیهای «آقا ماشا الله» لبهای بچهها را خندان میکند.
پیش از نمایش، در اتاق گریم با او گفتگویی کوتاه میکنم. قیافهاش دیدنی است؛ لباسی که حالت کوچه بازاری دارد و مورد پسند بچهها است، همراه با دستمالی بر گردن، عینک دودی و موهای فرفری!
میگوید: نسخه اولیه کار را خودمان شکل دادیم ولی دوستانمان هم در سالهای گذشته کارهایی کردهاند که ما رنگ و لعابی به آن میدهیم و اگر اشکالاتی داشته باشد آن را اصلاح میکنیم و بر غنای آن میافزاییم.
سخن آخر اینکه؛ اگر «هنرهای نمایشی» جدی گرفته شوند، میتوانند سهمی عمده از بار ابلاغ پیام دین را بر دوش بکشند، به شرط آنکه علاوه بر اجرای قوی، نیازهای این عرصه نیز درست سنجیده شود.
منبع: حوزه نیوز