0

کنترل بدقلقی کودکان

 
fatemeh_75
fatemeh_75
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 10557
محل سکونت : اصفهان

کنترل بدقلقی کودکان

کنترل بدقلقی کودکان – قسمت اول

 

 

 

کنترل بدقلقی کودکان – قسمت اول


کودکان جهت پشت سر گذاشتن فرایند رشدی باید مراحل مختلف آن را به درستی طی کنند تا بتوانند به بالندگی و خود شکوفایی نائل شوند.
این امر طلب می کند که مسئولین آنها به ظرایف روانشناختی و رشدی کودک آگاه بوده و به فراخور موقعیت ها از خود پاسخی در خور توجه بدهند ؛ چون همانطور که پیش تر یادآور شدیم گاهی نه تنها نمود نحسی و بدقلقی کودک زیان بار نیست ، بلکه این امر برای رشد و خودپذیری او ضروری است.
باری ، باید تلاش والدین جهت محدود کردن و مهار این هیجان صرف شود. روشن است که نیل به این هدف مستلزم به کارگیری ظرایف و هنرهای کارآمد می باشد.
فرضا والدین می دانند که بین بهانه گیری و حمله ی بچه های کوچک تر با نوپایان بزرگتر تفاوت اساسی و ماهوی وجود دارد ، زیرا کودکان کوچک تر سریعا دستخوش احساس شده و فورا واکنش نشان داده و در یک چشم برهم زدن اصل قضیه را فراموش می کنند ؛ لیکن این مسئله برای کودکان بزرگتر این طور نیست ، چون تجارب مختلف به آنها درس های لازمه را داده و این کودکان راحت تر خواسته های نامعقول خود را به این طریق عملی کنند.
باید از هر شیوه و اهرمی جهت کنترل و مهار کردن ناسازگاری های کودکان مهاجم و مزاحم استفاده کرد.
تعیین حدود رفتاری
یکی از نیازهای اصلی کودکان این است که چارچوب و حدود رفتارهای آنها مشخص شود. در غیر این صورت ، احساس گم گشتگی کرده و این احساس مشکلات و نارسائی های رشدی را به آنها تحمیل می کند.
بنابراین کودک نوپا جهت نیل به این نیاز خود پیوسته بر دامنه ی حملات خود می افزاید تا بالاخره در نقطه ای به هیجانات او پاسخی قاطعانه بدهید.
پس شایسته است که جهت نتیجه گیری بهتر در همان ابتدای بروز جار و جنجال و داد و بیداد ، یک بار برای همیشه تکلیف خود را با او روشن سازید. چون هر گونه رفتار کج دار و مریضانه سبب می شود که او در رفتارهای خود جری تر شده و بیشتر از گذشته درمار از روزگارتان در آورد و در سن 3.5 سالگی تبدیل به جان ستانی خون آشام میشود.

نکته ی مهمی که در این خصوص باید ملکه ی ذهن والد باشد این است که در هیچ حالت و شرایطی ، ثبات رفتاری و قاطعیت خود را در برابر کودک فراموش نکند. از سویی دیگر ، هر چقدر این واکنش ها آرام تر و متین تر باشد به همان نسبت نیز بازتاب های مثبت آن بیشتر می شود.
به بیان دیگر در واقع این بی تربیتی و بدذاتی کودک نیست که با جیغ هایش شما را مورد حمله قرار می دهد ، بلکه این امر ناشی از برخورد خود شما با این مسئله می باشد.
برخوردی آرام و قاطعانه کارآیی بیشتری در قیاس با واکنش های احساسی و تند دارد . باری ، گه گاهی فرد دستخوش هیجان گذرا میشود و خویشتنداری در همه حال ممکن نمی باشد و برای این که مادر گرفتار واکنش احساسی در قبال کودک نشود لازم است ظرایف زیر را مد نظر داشته باشد :
1 . پیش از آنکه کلامی را بر زبان آورید ، از یک تا شماره 10 بشمارید.
2 . به جای این که رفتار مطلوب را به کودک گوشزد کنید ، فریاد زنان احساستان را آشکار سازید.
3 . برای این که از تیررس جهنم ایجاد شده خارج شوید ، به جای امنی پناه برده و سعی کنید که بالش و یا خرس عروسکی را به زمین بکوبید.
مسئله ای که باید به آن توجه شود این است که کودک باید به این احساس برسد که شما به عنوان یک والد بر خود و او کنترل و تسلط دارید ، چون اگر این طور نیندیشید دستخوش ناامنی شده و این امر بازدارندگی ها و مشکلات بیشتری را به وی تحمیل می کند. بنابراین اگر بر روی خودتان کنترل نداشته باشید ، او چگونه میتواند به شما تکیه کند؟
از سویی دیگر ، چنانچه به هر دلیلی خویشتنداری و کنترل خود را از دست داده و خود نیز مثل یک کودک دستخوش هیجان شده و گرفتار جیغ زدن و داد و قال کردن شدید ، به تدریج به خود آمده و به او نشان دهید که توان مهار و کنترل این مسئله را دارید.
سپس جهت نتیجه گیری بهتر از او پوزش طلبیده و به اتفاق یکدیگر مشغول انجام کاری نشاط آور و فرح بخش شوید. کلام مهم این که ، کودک باید دریابد که به وی عشق می ورزید ولیکن لجبازی و ناسازگاری و حملات گاه و بی گاه او را دوست ندارید و این هم ضرورت هایی را طلب می کند که در ادامه ی این مطلب وارد جزئیات بیشتری در این رابطه خواهیم شد.
منبع : کتاب چگونه الم شنگه کودکان را مهار کنیم؟

دوشنبه 16 مرداد 1396  9:23 AM
تشکرات از این پست
zahra_53
fatemeh_75
fatemeh_75
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 10557
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:کنترل بدقلقی کودکان

 

کنترل بدقلقی کودکان –قسمت دوم

 

 


قرص ایستادن
در هیچ حالت و شرایطی در برابر جیغ و فریاد کودک کوتاه نیامده و در برابرش تسلیم نشوید ؛ چون شما رئیس و مسئول او بوده و کودک باید خود را با شرایط و خواسته های شما وفق داده و سازگار سازد.
شما سرد و گرم چشیده ی روزگار بوده و منافع او را بیش از هر کس دیگری در نظر گرفته و درصدد تحقق آنها می باشید و این در حالی است که کودک تابع احساسات و هیجانات گذرای خود می باشد. پس در همه حال و شرایط ، قرص و محکم در برابر فزون خواهی های کودک لجوج و سمج بایستید.
از سویی دیگر لازم است که به این موضوع از زاویه ای دیگر بنگرید. به زبان ساده تر حتی المقدور حقوق کودک را به عنوان یک انسان در نظر بگیرید. فرضا در همه ی حال و شرایط باید پاسخ های شما منطقی و معقول بوده و نمودی از عناد و سادیسم نداشته باشد.
زیرا اگر پاسخ ها منفی ، نامعقول و بی اساس باشند این امر سبب می شود که بر میزان و شدت و حدّت حملات و گهگیری کودک افزوده شده و او را نتواند به درستی مهارت های کارآمد ارتباطی و تعاملاتی را فرا گرفته و انسانی نرمال و متعارف شود. زیرا عشق ورزیدن به کسی که درخواست های منطقی مان را رد می کند ، بسیار دشوار و طاقت فرسا می باشد.
منظور از (( قرص و محکم ایستادن )) این است که پاسخ منفی را در کمال آرامش و متانت عرضه دارید ، چون اگر شما نیز متقابلا مثل کودک متوسل به جیغ و فریاد شوید تا او را سر جایش بنشانید ، با این کار فقط موجب هراس و وحشت او می شوید و کودک نمیداند که علت داد و بیداد و جارو جنجال شما چیست . لذا قاطعیت توأم با آرامش و متانت کارآمدترین شکل پاسخ به بدقلقی کودک است.
باری ، چنانچه در رابطه با کودک مواجه با چنین موقعیتی شده اید و پاسخ منفی شما موجب بروز جاروجنجال و نحسی شده است ، در هیچ حالتی نظر خود را عوض نکرده و قاطعیت و صلابت‌خود را همچنان حفظ نمائید ، چون کودک به این باور می رسد که لجاجت او سبب تغییر تصمیم تان شده است.
لذا لازم است که در رابطه با هر پاسخی هوشمندی به خرج داده و آگاهانه و قاطعانه رأی‌خود را بر زبان آورید. پیش تر نیز یادآور شدیم که پاسخ های نامعقول و غیر قابل پذیرش از کارآیی لازمه برخوردار نمی باشند.
باری چنانچه متوجه اشتباه خود شدید ، بگذارید داد و بیداد کودک روال عادی‌خود را طی کرده و پس از آرام گرفتن نوپا خالصانه از او پوزش بطلبید و تصمیم اشتباه‌خود را به آگاهی او برسانید.
این امر سبب میشود که از این تجربه ی دردناک درس های لازمه را فراگیریم ، زیرا چنانچه کودکان دریابند که ما نیز به عنوان یک بزرگسال جایزالخطا بوده و به آن معترف هستیم ، بیش از گذشته به ما عشق خواهند ورزید.
به هر شکل این فروتنی و خودشکنی سبب می شود که کودکان ما را الگو قرار داده و در صورت مرتکب شدن اشتباهی پوزش طلبیده و فرایند رشدی‌خود را هر چه درست تر پشت سر گذارند و نه تنها عضوی مطلوب برای خانواده باشند ، بلکه در سطوح وسیع تر نیز بتوانند وارد ارتباطاتی سازنده و معقول با دیگران شده و در راستای تحکیم پایه های انسانیت گام بردارند.

یکی از محرکه های اصلی کج خلقی فقدان توجه به کودک می باشد. به زبان ساده تر کودک به این وسیله درصدد جلب توجه شما است . برای این که درس های لازمه به کودک آموخته شود منطقی است که مادر تا وقتی که کودک جیغ و فریاد را قطع نکرده است این مهم را از وی دریغ دارد.
به علاوه در صورت لزوم ، لازم است که کودک را بغل کرده و تا زمانی که هق هق او متوقف نشده است از راندن کلامی بر زبان خودداری نماید تا امر بر کودک لجوج مشتبه نشود.
بله ، جهت مهار و کنترل کودک باید از تمامی شیوه ها و ابزارهای کارآمد بهره گرفت تا شادکامی اعضای خانواده به بهترین شکل تامین و تضمین شود.
دوری گزیدن
زمانی که کودک ویرش گرفته و دستخوش نحسی و پاپیچی می شود ، بسیاری از والدین و مراقبین جهت خلاصی از این دردسر بدون آن که اهمیتی به بازی کودک بدهند از او فاصله می گیرند تا آرامش خاطر خود را تامین نمایند.
برای ان که این حربه و شگرد کارایی مطلوب‌خود را داشته باشد ، لازم است که این کار همراه با آرامش و خونسردی تام و تمام باشد.
هوشمندی و ظرافت عمل مادر اهرمی راه گشا در رابطه با مهار و کنترل قشقرق های بیهوده و نامعقول می باشد . بنابراین چنانچه با کودکی مواجه می شوید که‌خود را بر روی کف اتاق افکنده و بازی ها و اداهای بدقلقی و نحسی را در می آورد .
باید زیرکانه او را تحت نظر بگیرید تا مبادا آسیبی به خود برساند و زمانی که خیالتان از ایمنی او راحت شد ، آهسته آهسته و پاورچین و پاورچین بدون آن که واکنشی نشان داده و یا این که کلامی بر زبان آورید از وی فاصله گرفته و به این وسیله بی اعتنایی‌خود را کاملا آشکار سازید.
هر گونه واکنش غیرمنطقی شما سبب می شود که کودک به هدفش رسیده و بیشتر از پیش لجاجت کرده و جری شود. پرخاش ، حرف زدن و واکنش نشان دادنتان او را به مقصودش می رساند ، زیرا همان طور که قبلا یادآور شدیم او این کارها را جهت جلب توجه شما انجام میدهد. بلکه ، بگذارید که لجاجت و بدقلقی کودک سیر طبیعی‌خود را طی کرده و پس از خاموش شدن آتشفشان درصدد بررسی مسئله برآئید.
تا جایی که میتوانید به صحنه جنایت و قشقرق بازنگردید ، چون اگر کودک متوجه اثر گذاری و حساسی شما شود بر شدت و حدّت داد و بیداد خود می‌افزاید. زمانی که با چنین صحنه هایی مواجه می شوید ، باید حتی المقدور آرامش و خویشتنداری‌خود را حفظ کنید.
به این منظور خود را با خواندن روزنامه و یا گوش دادن به موزیک سرگرم سازید. از سویی دیگر جهت تخلیه ی انرژی متراکم خود به دست افشانی متوسل شده و یا این که بر روی کوسن یا کاناپه بکوبید و نکته ی مهمی که باید آویزه ی گوشتان باشد این است ، که حتی المقدور از جلوی چشم کودک دور باشید.
منبع : کتاب چگونه الم شنگه کودکان را مهار کنیم؟

آفتاب آمد دلیل آفتاب     گر دلیلت باید از وی رخ متاب

دوشنبه 16 مرداد 1396  9:25 AM
تشکرات از این پست
zahra_53 nezarat_ravabet
fatemeh_75
fatemeh_75
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 10557
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:کنترل بدقلقی کودکان

کنترل بدقلقی کودکان - قسمت سوم

 

 

کنترل بدقلقی کودکان - قسمت سوم


محکم گرفتن
زمانی که بدقلقی و نحسی کودک نمود می یابد برخی از والدین اقدام به محکم گرفتن کودک می کنند. اگر چه این طریقه ی برخورد در برخی از موارد جواب مناسب را می دهد ، ولیکن در این خصوص باید محتاطانه عمل کرد . از جمله این ضروریات آن است که فرد کنترل هیجانی و خویشتنداری خود را حفظ کند.
چه در غیر این صورت ، ممکن است در اثر دستخوش احساسات شدن مادر به کودک آسیب برساند. از سویی دیگر ، این شیوه باید بیانگر احساس ایمنی کردن نوپا باشد نه این که ناتوانی او را برساند.
به علاوه در صورتی که مشت های خود را گره کرده اید هیچگاه اقدام به این کار نکنید ، چون عدم خویشتنداری سبب می شود که او جهت خلاصی دادن خود به حرکات آزارنده متوسل شود و شما نیز به طور غیرارادی واکنش نشان داده و این امر آسیب هایی را بر طرفین وارد آورد.
باری هدف از محکم گرفتن بچه در جریان بدقلقی این است که فرد موجب خاموش شدن این آتشفشان شود نه این که موجبات تداوم آن را فراهم آورد. پس نقطه ی ساکن توفان بوده و برای او بسان یک بندرگاهی امن عمل کنید.
فاصله عاطفی
چنانچه جهت مهار حمله و توفان او مجبور هستید که به طریقه سفت گرفتن متوسل شده و هر چه زودتر از شر مشت و لگد و فریادهای او خلاصی یابید ، هنگامی که تماس فیزیکی با او برقرار می سازید حتی المقدور هرگونه ارتباط روحی و روانی شدیدا پرهیز کنید .
به زبان ساده تر باید با کرختی عاطفی با او برخورد کنید. بنابراین لازم است که بی روحانه به دور دست نظر دوخته و همین طور به چشم هایش رل بزنید . به علاوه به هیچ وجه نباید دستخوش رقت قلب و نرم دلی شده و او را نوازش کرده و یا این که کلمات مهرآمیز بر زبان آورید.
چون همان طور که پیش تر یادآور شدم هدف اصلی بهانه گیری کودک این است که کلیت و موجودیت شما را در چنگال خود بگیرد و چنانچه در این کار موفق شود در آینده نیز بدون تردید به این حربه جهت برآوردن نیازهای خود متوسل میشود.
پس شایسته است که جهت خنثی کردن حربه ی او در کمال خونسردی بسان کوهی از یخ باشید تا حساب کار دستش بیاید ، زیرا تصاحب و تصرف جسم و روحتان همان هدف از پیش تعیین شده ی او می باشد.
ارتباط عاطفی اما چنانچه توان تمارض و وانمود کردن را در خود ندیده و باطنا دستخوش غلیان های احساسی میشوید ، لازم است که به این احساسات لطیف مجال بروز دهید. چون بخش اعظم کارآمد بودن والد این است ، که فرد ماهیت و عواطف خود را به درستی شناخته و سپس براساس این شناخت حقیقی از خود واکنش نشان دهد.
این کار میتواند این حسن را داشته باشد که مادر خود را حفظ کرده و در عین حال به ایمنی فرزندش نیز کمک نماید. لذا شایسته است که در این موقعیت مادر کلمات مهر آمیزی را بر زبان آورد تا به این وسیله مانع از توفان های خشونت آمیز کودک شود ، زیرا هر انسانی منحصر به فرد بوده و نسخه ای یکسان برای تمامی انسان ها ناکارآمد و ناممکن می باشد.

کودکان جسته و گریخته میزان عشق ورزی شما را محک زده و ارزیابی می کنند و چنانچه در این امتحان سربلند از آب درآیند بر میزان خود باوری شان افزوده شده و مراحل رشد خود را درست تر پشت سر می گذارند. به علاوه کودکان از شما به عنوان یک بزرگسال توقع دارند که به راحتی بتوانید از پسِ این توفان برآئید تا با الگو قرار دادن شما درس های لازمه را فرا گیرند.
ضروریت های ارتباط در جریان یک حمله :
1 . احساسات خود را پذیرا شده و آن ها را بر زبان آورید. فرضا بگوئید که خسته ، درمانده و خشمگین هستم.
2 . کودک را تحت نظر گرفته و حالاتش را وصف کرده و بر زبان آورید ، فرضا بگوئید که خسته و عصبانی هستی.
3 . زبانا و عملا نشان دهید که موقعیت و وضعیت او را درک می کنید. فرضا بگوئید از این که خوب نمی توانی مسائل را توضیح دهی ، برایم قابل فهم می باشد ، به علاوه حق داری که تو را یک بزرگسال نپندارم.
4 . اعتماد به نفس و خودباوری خود را به رخ خود و کودک بکشید. فرضا بگویید که این مسئله ای نیست که قابل رفع شدن نباشد.
حسن اصلی برقرار ساختن ارتباط و گفتگو با کودک این است ، که فرد از واکنش خشونت آمیز و کتک زدن کودک رهایی می یابد ، چون اگر با ضرب و زور و خشونت کودک وادار به تسلیم شود در آن صورت از هرگونه مهر و محبت شما می گریزد و به این واسطه نمیتواند از شخصیتی متعادل و متوازن برخوردار شود.
پژوهش های معتبر این امر را ثابت کرده اند. به زبان ساده تر ، هر چقدر بیشتر کودک کتک بخورد به همان نسبت نیز بیشتر از خودش سر سختی و لجبازی نشان می دهد و این کودکان در بزرگسالی تبدیل به اشخاصی خشن ، قلدر و یا زبون و قربانی می شوند. پس لازم است که در هنگام مواجه شدن با این تجارب ظرایف تربیتی نیز لحاظ شود.
زمانی که کاسه ی صبر بسیاری از والدین لبریز میشود ، این اشخاص جهت خاموش سازی متوسل به ضرب و شتم کودک می شوند و این در حالی است که تمامی پژوهش ها این گونه رفتار را رد کرده و مورد نکوهش قرار داده اند.
البته ، باید پذیرفت که این گونه واکنش ها به طور غیرارادی صورت می پذیرند ، چون خود والدین نیز در هنگام خردسالی با چنین عکس العملی از طرف مادران و پدران خود رو به رو بوده اند.
بنابراین برای این که این ذهنیات و رفتارهای نادرست اصلاح شود ، لازم است که والدین مسئول در این خصوص سرمایه گذاری کرده و به اصول تربیتی درست کودک مسلح و مسلط باشند و دیالوگ ، گفتگو و تبادل نظر را جایگزین خشونت و رفتارهای زمخت نمایند.
منبع : کتاب چگونه الم شنگه کودکان را مهار کنیم؟

آفتاب آمد دلیل آفتاب     گر دلیلت باید از وی رخ متاب

دوشنبه 16 مرداد 1396  9:28 AM
تشکرات از این پست
zahra_53
fatemeh_75
fatemeh_75
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 10557
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:کنترل بدقلقی کودکان

کنترل بدقلقی کودکان – قسمت چهارم


پس از طوفان
خوب می دانیم که فرایند رشد کودک سال های بلندی را در برمیگیرد ، پس پشت سرگذاشتن چند نحسی و بدقلقی از اهمیتی برخوردار نیست. به زبان ساده تر ، برای این که شخص حتی المقدور در بلند مدت از دامنه و شدت آن کاسته و در عین حال به عزت نفس و خودباوری کودک اختلالی وارد نیاورد باید هوشمندی و موقع شناسی خود را به اوج برساند.
کودک جهت جلب توجه مادر دست به اقدامات برانگیزاننده ی این چنینی می زند. لذا بر این باوریم که واکنش سنجیده ی ما پس از طوفان کودک به مراتب کارآمدتر از واکنش های فرد در جریان داد و بیداد و جاروجنجال می باشد.
به زبان ساده تر ، پاسخ های پس از آرام گیری مهمتر از واکنش های در جریان عمل می باشد.
او را بوسیده و آشتی کنید
نتایج حاصله از پژوهش ها و تحقیقات معتبر و  وسیع الطیف حاکی از این است که کودکانی ، که پس از خاموش شدن و آرام گرفتن با آغوش گرم والدین خود مواجه می شوند ، در آینده به نسبت کمتری دستخوش هیجانات آزارنده شده و مدت زمان این گهگیری ها نیز کوتاه تر از حالتی است که پاسخی گرم را پس از طوفان دریافت نمی دارند.

بنابراین بوسیدن و توجه کردن به کودک پس از خاموش شدن یکی از ابزارهای مهم و کارآمد کنترل ناسازگاری نوپایان می باشد ، زیرا کودک به واسطه این واکنش پیام های زیر را دریافت می کند :
1 . هنوز وابسته و متعلق به اینجا بوده و والدین برایم دل می سوزانند.
2 . کودک درمی یابد که در صورت فروپاشی روحی و متلاشی شدن نیز ، در راستای انسجام و یکپارچگی شخصیتی او تلاش محسوس می شود.
کودک درسی که از در بغل گیری و در آغوش گرفتن ، می آموزد این است که اگرچه در جریان فریاد زدن و جیغ کشیدن به وی اهمیتی نمی دادید ، با این وجود اکنون به او عشق ورزیده و مهر و محبت خود را نثارش می کنید.
این امر سبب میشود که عزت نفس و تزلزل باوری او ترمیم شده و به اعتماد به نفس کارآمدی جهت پشت سرگذاشتن دشواری های کودکی و رشدی نائل گردد. به زبان دیگر از این که در رابطه با این دشواری ها با او هم دردی می کنید ، احساس خشنودی و رضایت کرده و قلبا شاکر و ممنون شما می باشد.
نکته مهمی که باید به آن توجه شود این است که نوع پاسخ و گرم گرفتن والدین انواع و اقسام گوناگون دارد ، که فرد باید هوشمندی به خرج داده و کارآمدترین شکل آن را در برابر کودک ارائه دهد. به بیان ساده تر ، موقعیت شناسی در این خصوص اهمیتی انکار ناپذیر دارد.
برای مثال نباید طوری عمل شود که کودک بپندارد همه چیز به یکباره تمام شده و به سر جای اولش بازگشته است.
درسطور گذشته یادآور شدیم که پس از توفان لازم است کودک درس های لازم را فراگیرد ، تا به این واسطه در آینده حتی المقدور موجبات آرامش خاطر بیشتر والدین و اعضای خانواده ی خود را فراهم آورده و تعاملات مثبت تری را از خود عرضه دارد.
لذا جهت نیل به مقصود شایسته است که در این مرحله هر چه ظریف تر به فاکتورهایی چون سرخوردگی و یاس ، خشم و غضب ، حزن و اندوه ، سردرگمی و سراسیمگی و عشق ورزی به کودک پرداخته شده و مورد بحث و فحص و تجزیه و تحلیل قرار گیرند تا به این وسیله کودک درس های خود را بیاموزد .
دستیابی به این هدف لوازمی دارد که ذیلا به‌آنها اشاره خواهیم کرد :
1 . در آغوش گیری خاموش :
روشن است که در جریان قشقرق توفنده هر دو طرف مسئله دستخوش هیجانات و احساسات افسار گسیخته و آزارنده میشوند و کنترل کردن این احساسات ناخوشایند در بدو امر دشوار می باشد.لذا باید خویشتنداری فرد بزرگسال در این مقطع زمانی کاملا محسوس باشد ، زیرا هر گونه ندانم کاری و باری به هر جهت عمل کردن نه تنها نتایج دلخواهی را به دست نمی دهد ، بلکه مانع از این میشود که کودک درس های کارآمد و خویشتندارانه را بیاموزد.
چون همان طور که پیش تر یادآور شدیم بسیاری از این احساسات بروز کرده باید دقیقا مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند.
پس شایسته است که در ابتدای کار غلیان های توفنده مهار شوند و این امر مستلزم این است که مادر به طور خاموش کودک برآشفته ی خود را در آغوشش بفشرد.
منبع : کتاب چگونه الم شنگه ی کودکان را مهار کنیم

آفتاب آمد دلیل آفتاب     گر دلیلت باید از وی رخ متاب

دوشنبه 16 مرداد 1396  9:29 AM
تشکرات از این پست
zahra_53
fatemeh_75
fatemeh_75
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 10557
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:کنترل بدقلقی کودکان

کنترل بدقلقی کودکان – قسمت پنجم


2 . در آغوش گیری معقولانه :
این برخورد برای حالت و کیفیتی پس از بدقلقی کارآیی دارد که مادر به نحوی مطلوب سرخوردگی های خود را دفع کرده و یا این که به هر دلیلی سر دماغ و کیفور می باشد ، در چنین حالتی باید فاکتورهای زیر مورد مطالعه قرار گیرند :
الف ) دقیقا مشخص سازید که چه عامل و فاکتورهایی سبب بروز این تجربه دردناک و آزارنده شده است. برای مثال ، میخواستی بگویی که گربه در باغچه است ، در حالی که من پای تلفن مشغول صحبت راجع به مسئله مهمی بودم . باری تجزیه و تحلیل مسائلی از این دست جهت برخوردی معقولانه کاملا ضروری است.
ب ) دقیقا به کودک بگویید که جهت پرهیز از این مسئله در آینده چه کاری را باید انجام دهد. فرضا بگویید وقتی میخواهی با من صحبت کنی ، در ابتدا معذرت خواهی کرده و پس از منتظر ماندن باید به خواسته ات برسی ، چون من باید مسئله را با طرف صحبتم در میان گذاشته و از او بخواهم در فرصت دیگری با من تماس بگیرد.
پ ) دقیقا برایش توضیح دهید که چرا نمیتوانید به او توجه کنید. فرضا زمانی که با پدر ، عمه و غیره صحبت می کنم ، باید تمام توجهاتم را مصروف این امر کنم ، چون مسائل مهمی را مطرح می کنند و مسائل مهم تر ، پراهمیت تر از مسائل جزیی و سطحی چون توجه کردن به تو است ، زیرا به اندازه کافی در اوقات دیگر فرصت پرداختن به تو را دارم.
ت ) تا آنجایی که میتوانید کودک را نسبت به اوقات و زمان آینده امیدوار سازید. فرضا به او بگویید که پس از تمام شدن کارم ، دربست در اختیارت بوده و تمام توجهات خود را مصروف تو می سازم و این امر به آرام تر شدن او کمک موثری می کند.
ج ) شکل و اساس بدقلقی و گهگیری را سرزنش و نکوهش کنید. وقتی که سر قوز می افتی و نحسی ات گل می کند ، جیغ و فریادهای حاصله از این مسئله چنان گوش آزار و هراسناک است که سبب ناخوشی تو می شود و چون نمیخواهم ناخوش باشی به همین دلیل از دستت ناراحت و عصبانی می شوم.
چ ) لجاجت و بهانه گیری و خشم و غضب تو مانع از این میشود که بتوانیم ارتباط درستی برقرار کرده و به گفتگو و هم فهمی نائل شویم. بنابراین هر جفتمان سردرگم و عصبانی شده و من این حالت و وضعیت را دوست ندارم .
از سویی دیگر چنانچه علی رغم این برخورد و استدلال ها ، حس می کنید که هنوز هم خشم و سرخوردگی شما در حال جوشش و غلیان بوده و این برخورد را نرم خویانه و مداراگرانه می پندارید که به کارتان نمی آید ، در آن صورت در ابتدا باید خشم و ناراحتی خود را برطرف سازید.

به این منظور پس از خاموش شدن کودک ، صریحا و بدون ملایمت درون داشت های خود را به گوش او برسانید :
1 . یادت باشد که ناسازگاری و حمله ات در هیچ حالت و شرایطی قابل تحمل نمیباشد ، پس این دفعه اول و آخرت باشد ، شیرفهم شدی.
2 . با رفتارت حسابی مأیوسم کرده ای ، بیش از این از تو توقع داشتم و دارم.
3 . این مقررات را خوب در کله ات فرو کن و سعی کن که در آینده دست از پا خطا نکنی ، چون با واکنش سختی از طرف من رو به رو خواهی شد.
4 . برای این که امر بر کودک مشتبه نشود ، جهت درس گرفتن او متوسل به تنبیهات خفیف شوید ، فرضا به مدت دو دقیقه او را در اتاقش بیفکنید. به علاوه در صورت لزوم باید اقدامات لازمه دیگر نیز اتخاذ شود.
لازم می بینم که در این خصوص به نکته ی ظریفی اشاره کنم و آن این است که پرده پوشی و کلی گویی در این ارتباط کارآیی نداشته و باید صریحا به سراغ اصل موضوع بروید تا سردرگمی کودک برطرف شده و او بداند که به چه دلیل از دست او عصبانی هستید .
اشارات زیر در این ارتباط راهگشا می باشند :
الف ) فرضا به جای این که بگویید چرا همیشه انگشت نمایم کرده و سکه ی یک پولم می کنی ، بگویید چون خودت را زیر چرخ خرید آن خانم در سوپر مارکت انداختی ، از دستت عصبانی هستم.
 ب ) به جای این که پیله کرده و پیوسته نق بزنی و بهانه گیری کنی ، آشکارا و با صدای بلند بگو که شکلات می خواهی.
پ ) هر وقت که کار بدی کرده و اشتباهی می کنی ، باید فورا برای این کارت معذرت خواهی کنی.
به علاوه جهت کارآیی و اثر گذاری بیشتر در هنگام ادب کردنش ، به نکات زیر توجه کنید :
1 . بدون هیچ گونه هتاکی و بد و بیراه گویی قاطعانه درون داشت های خود را بر زبان آورید.
2 . جهت دستیابی به هدف به هیچ وجه نباید به ضرب و شتم و کتک زدن کودک متوسل شوید.
3 . تا آنجایی که میتوانید خواسته هایتان را قاطعانه و آمرانه بر زبان آورید.
4 . پس از این برخورد مسئله را فراموش کرده و به آینده امیدوار شده و گذشته را فراموش کنید تا بددلی تداوم نیابد.
باری ، به واسطه قاطعیت و بی پرده سخن گویی است که کودک حساب کار دستش می آید و در آینده درصدد اصلاح و تعدیل رفتارهای خود برآمده و خود را با شرایط و ایده آل هایتان سازگار می سازد.
از سویی دیگر پس از ختم قضیه ، هرگونه خشم و نفرت را از درون خود پاک ساخته و عشق و محبت خالصانه ی خود را نثار کودک سازید و به این وسیله گذشته را فراموش کرده و او را به خصایل انسانی مسلح سازید تا در آینده شخصی قابل و بالغ شود.


منبع : کتاب چگونه الم شنگه ی کودکان را مهار کنیم

آفتاب آمد دلیل آفتاب     گر دلیلت باید از وی رخ متاب

دوشنبه 16 مرداد 1396  9:31 AM
تشکرات از این پست
zahra_53
دسترسی سریع به انجمن ها