بزرگان و معتمدین شیعه برای امامت اهمیت خاصی قائل بودند و آن را اصلی از اصول اسلام می دانستند لذا همواره از امام زمان خود درباره امام بعدی پرسش می کردند تا به او مراجعه نمایند و در چنبره طاعت او درآیند . در مورد امام هادی نیز این دقت نظر به عمل آمد و برخی از بزرگان شیعه روایات متعددی از امام جواد – علیه السلام – مبنی بر امامت علی هادی نقل کرده اند و ما در اینجا به پاره ای از آنها اشاره می کنیم :
۱ – (اسماعیل بن مهران) :
هنگامی که امام جواد – علیه السلام – عازم سفر بغداد شد اسماعیل بن مهران خود را به سرعت نزد امام رسانده عرض کرد : قربانت گردم از این سفر بر شما بیمناکم پس از شما منصب امامت به چه کسی خواهد رسید ؟ امام با لبخندی شیرین پاسخ داد : (امسال اتفاقی برای من نخواهد افتاد . . .) . و بدینسان هراس وی از قدرت عباسیان و شهادت خود را بر طرف ساخت .
چندی بعد که معتصم عباسی امام را به سامرّا فرا خواند دوباره اسماعیل شتابان نزد حضرت آمد تا امام بعدی را بشناسد و در سلک موالیان وی درآید . پس گفت : (یابن رسول اللّه ! شما در حال رفتن هستید پس از شما امر امامت به عهده کیست ؟) .
امام گریست و از سفر خود احساس خطر کرده با علم به اینکه دیگر بازگشتی نخواهد بود، فرزند خود امام علی هادی را به عنوان امام بعدی چنین معرفی نمود : (این سفری است که از آن بر من باید بیمناک بود امام پس از من فرزندم علی خواهد بود . . .)(۴۰) .
پیش بینی امام تحقق یافت و ایشان در اوج شکوفایی زندگی و بالندگی به وسیله معتصم عباسی به شهادت رسید .
۲ – (الخیرانی) :
یکی دیگر از راویان امامت علی هادی (خیرانی) است که حدیث را از پدرش نقل کرده است و ما در بحث های آینده متن حدیث را نقل خواهیم کرد .
۳ – (الصغر بن ابی دلف) :
صغر بن ابی دلف نص بر امامت امام هادی را از پدر حضرت امام جواد چنین نقل می کند : (امام پس از من فرزندم علی است . فرمانش فرمان من است و سخن او سخن من . اطاعت از او اطاعت از من بشمار می رود و پس از او امامت از آن فرزندش حسن خواهد بود . . .) . (۴۱)
۴ – (بعضی از شیعیان) :
امام جواد هنگام عزیمت به بغداد با تصریح به امامت فرزندش امام هادی – علیه السلام – به بعضی از شیعیان چنین گفت : (من در حال رفتنم و امر امامت به عهده فرزندم (علی) است و پس از من بر شما همان حقی را خواهد داشت که من پس از پدرم بر شما داشتم . . .) . (۴۲)
امام جواد در سخنان خود بر لزوم اطاعت از فرزندش تاءکید کرد و فرمود امام همان موقعیتی را در میان شیعیان خواهد یافت که خود امام جواد پس از وفات پدرشان داشتند .
۵ – (احمد بن ابی خالد) :
احمد بن ابی خالد نصّ صریحی را از امام جواد – علیه السلام – بر امامت فرزندش علی هادی با این سرآغاز نقل می کند : (ابوجعفر به فرزندش هادی – علیه السلام – وصیت کرد . . .) که ما بندهای این وصیت را در بحث های آینده بیان خواهیم کرد . (۴۳)
قابل ذکر است که شیعیان معتقدند تعیین امام متاءثر از عواطف و هواهای نفسانی نیست بلکه به دست خداوند متعال است . اوست که امام را معین می کند و پیامبر اکرم انتصاب الهی را به سمع همگان می رساند و آنچه را بدو دستور داده شده ابلاغ می کند . پیامبر گرامی به صراحت ، جانشینان خود را دوازده تن اعلام کرده است و روایات این باب به حد تواتر رسیده است (۴۴) که امام هادی – علیه السلام – یکی از همین جانشینان می باشد .
برگرفته از کتاب زندگانی امام علی الهادی علیه السلام نوشته آقای باقر شریف قرشی