ماهنامه سرآشپز - سارا خسرویان: غلات کامل یا سبوس دار بخش مهمی از هر رژیم غذایی را تشکیل می دهند و از جمله سالم ترین مواد غذایی محسوب می شوند که بهتر است همه گروه های سنی از آن استفاده کنند. برنج قهوه ای نیز در زمره غلات کامل قرار دارد. این نوع برنج، طبیعی و تصفیه نشده است. بسیاری از مردم مصرف برنج قهوه ای را به علت خواص سلامتی که دارد به برنج سفید ترجیح می دهند.
سرشار از فیبر است
برنج قهوه ای 14 درصد از مقدار نیاز توصیه شده روزانه بدن به فیبر را که ماده غذایی مهمی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان روده و سینه محسوب می شود، تامین می کند.
منبع خوبی از منگنز و سلنیوم است
مصرف 1 پیمانه برنج قهوه ای 88 درصد از مقدار نیاز توصیه شده روزانه بدن به منگنز را که نقش مهمی در مبارزه با رادیکال های آزاد ایفا می کند، تامین می کند. منگنز در کسب انرژی از پروتیین و کربوهیدرات ها و سنتز کردن اسیدهای چرب نقش اساسی را برعهده دارد. سلنیوم در تنظیم متابولیسم هورمون تیرویید و عملکرد سیستم ایمنی بدن نیز اهمیت اساسی دارد.
سلامت استخوان ها را افزایش می دهد
برنج قهوه ای منبع خوبی از منیزیم است. ماده معدنی که در سلامت استخوان ها نقشی اساسی دارد. تنها مصرف 1 پیمانه برنج قهوه ای، 21 درصد از مقدار نیاز توصیه شده روزانه بدن به منیزیم را برطرف می کند.
از افزایش وزن پیشگیری می کند
افرادی که غلات کامل از جمله برنج قهوه ای را در برنامه غذایی خود وارد کرده اند، بسیار بهتر از دیگران توانسته اند به وزن ایده آل خود دست یافته و آن را نیز حفظ کنند.
اونیگیری
مواد مورد نیاز:
- برنج قهوه ای: 1 پیمانه
- برنج سفید: 2 پیمانه
- اسفناج (پخته شده): 1 پیمانه
- آلبالو (پخته شده): 1 پیمانه
- هویج (رنده شده): 2 ق س
- کنجد: یک دوم پیمانه
- تخمه کدو: 2 ق س
- پنیر پارمزان: 1 ق س
- ماست موسیر چکیده: 1 ق س
- برگ نعنا (خرد شده): چند عدد
- سس سویا: 2 ق س
- سماق: 1 ق س
- نمک و فلفل سیاه: به میزان لازم
روش پخت:
1. برنج قهوه ای را همراه با 1 پیمانه آب، مقداری نمک و 1 قاشق سوپخوری سس سویا داخل قابلمه ای ریخته و روی حرارت بگذارید تا بجوشد. سپس در آن را گذاشته تا دم بکشد.
2. برنج سفید را همراه با 2.5 پیمانه آب و مقداری نمک کته کرده تا کمی نرم شده و چسبنده باشد.
3. دست های خود را کمی چرب کنید و مقداری از برنج سفید پخته شده را در کف دست صاف کنید. بعد وسط آن حفره ای ایجاد کنید و مقداری آلبالو (برای پختن آلبالو هسته های آن را درآورده، ظرفی لعابی یا شیشه ای انتخاب کنید. بعد آلبالو را داخل آن بریزید و شکر- به نسبت مساوی شکر و آلبالو- را روی آن ریخته و به مدت 2 ساعت کنار بگذارید.
سپس آن را روی حرارت قرار دهید و پس از جوش آمدن به مدت 6 ساعت (یا 12 ساعت) روی حرارت متوسط بگذارید. بعد آلبالوها را از صافی عبور دهید. مجدد آن را روی حرارت قرار دهید تا قوام بیاید) داخل آن بگذارید و برنج را از اطراف روی آن بیاورید (نسبت به اندازه اونیگیری میزان برنج را در دست شکل دهید؛ ولی به طور کلی اونیگیری درشت و بزرگ نیست و در اندازه های لقمه ای تهیه می شود) بعد آن را در داخل قالب مثلثی شکل 0یا در دست به شکل مثلث) درآورید.
4. یکب ار دیگر مقداری برنج سفید برداشته و این بار با کنجد مخلوط کرده و بقیه مراحل را انجام دهید (برای تخمه کدو و برنج قهوه ای پخته شده نیز این کار را تکرار کنید).
5. مقداری برنج سفید را با اسفناج مخلوط کنید. بعد نمک، فلفل و مقداری پنیر پارمزان به آن زده و مراحل قبلی را انجام دهید.
6. مقداری برنج سفید را با مقداری ماست چکیده مخلوط کرده و به شکل مثلث درآورید. بعد در مخلوط هویج و برگ های نعنا بغلتانید.
7. مقداری از برنج سفید را با سماق ترکیب کرده و مراحل قبلی را انجام دهید.
8. وقتی همه مواد تمام و کوفته ها آماده شد، آن ها را داخل ظرفی به صورت ایستاده چیده و سرو کنید.
• اونیگیری نوعی کوفته برنجی است که در کشور ژاپن سرو می شود و از غذاهای مشهور ژاپنی است.