0

غذاهای محلی ایران؛ خوزستان، اصفهان و دامغان

 
nazaninfatemeh
nazaninfatemeh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1389 
تعداد پست ها : 81124
محل سکونت : تهران

غذاهای محلی ایران؛ خوزستان، اصفهان و دامغان

ماهنامه سفره ایرانی: در این مطلب نگاهی به غذاهای محلی سه شهر از کشورمان انداخته ایم. حالا که ماه مبارک رمضان است، می توانید تنوع به خرج دهید و برای افطار یا سحری، غذاهای محلی که تا به حال نخورده اید را درست کنید.

 

ارده پلو
 
غذای محلی خوزستانی ها
 
مواد لازم:
 
  • برنج: 4 پیمانه
  • ماش: 2 پیمانه
  • نمک: به مقدار لازم
  • ارده تیره رنگ (همون کنجد سایید): به مقدار دلخواه
 
 غذاهای محلی ایران؛ خوزستان، اصفهان و دامغان
 
طرز تهیه:
 
1. این پلو مانند ماش پلو کم نمک هستش. ماش را قبلا خیس کرده و بپزید. برنج را داخل آب جوش ریخته و ماشی که قبلا پخته و آبش رو کشیده، داخل برنج بریزید و آبکش کنین.

2. سپس ماش پلو رو دم کنین. بعدا پلو ماش دم کشیده رو توی سینی می کشیم تا کمی بخارش خارج بشه.

3. نیازی نداره روغن بهش بدین چون ارده چرب هستش. سپس به میزان دلخواه ارده روی پلو بریزین و با چنگال هم بزنین و سپس همراه با شیره خرما سرو کنین.

نکات:

1.    این همون ارده پلو یا آش خرده خوزستان هستش.

2.    اونایی که ارده دوست نداشته باشن این غذا رو نمی پسندن. بعضی وقتا به جای شیره خرما و سییلون که خرمای سابیده هستش، خود خرما رو موقع دم کشیدن لا به لای برنج میذارن. که اینجوری هم خوشمزه میشه. مقدار ارده دلخواه هستش.
 


مانی پلو

غذای محلی دامغانی ها

مانی پلو از غذاهای سنتی دامغان می باشد. دامغان در منطقه کویری، در استان سمنان واقع شده و معمولا غذاهای پرانرژی این شهر به گونه ای است که بدون گوشت نیز تهیه می شود.
 
مواد لازم:
 
  • برنج: 3 لیوان
  • لپه: یک لیوان
  • کشمش پلویی: 250 گرم
  • زرشک: 75 گرم
  • زعفران دم کرده: به مقدار لازم
  • گوشت گوسفند یا فیله گوساله (خرد شده): 300 گرم
  • رشته پلویی: 200 گرم
  • پیاز داغ: 2 تا 3 ق غ
  • نمک، فلفل، زردچوبه: به مقدار لازم
  • زیره سیاه: یک ق چ (به دلخواه)
  • روغن: به مقدار لازم

مواد لازم برای ته دیگ: (در صورت دلخواه)
 
  • زعفران دم کرده: یک ق چ
  • ماست معمولی: یک لیوان
  • زرده تخم مرغ: یک عدد
 غذاهای محلی ایران؛ خوزستان، اصفهان و دامغان
 
طرز تهیه:

1. در قابلمه ای یک تا دو قاشق روغن می ریزیم و روی حرارت داغ می کنیم. گوشت را در روغن کمی تفت می دهیم، پیاز داغ، زردچوبه و فلفل را اضافه می کنیم، پس از 1 تا 2 دقیقه دو لیوان آب به آن می افزاییم و درب قابلمه را می گذاریم تا بپزد (در انتهای پخت گوشت، نمک را به آن اضافه می کنیم).

2. لپه را با دو لیوان آب می جوشانیم و پس از دو دقیقه در آبکش می ریزیم (با این کار نفخ لپه گرفته می شود) و بعد دوباره با یک لیوان آب و کمی نمک می گذاریم تا بپزد.

3. برنج را که دو ساعت قبل در آب و نمک خیس کرده ایم در آب جوش می ریزیم چند دقیقه به برداشتن برنج مانده، رشته و لپه را به آن اضافه می کنیم و بعد از یکی دو جوش در آبکش می ریزیم (دلیل این کار این است که رشته نرم شود و لپه لعاب نیندازد و برنج هنگام دم کشیدن به هم نچسبد).

4. در قابلمه ای کمی روغن می ریزیم و روی حرارت داغ می کنیم. در کاسه ای ماست و زعفران دم کرده و زرده تخم مرغ را با یک تا دو کفگیر برنج مخلوط کرده، در ته قابلمه می ریزیم (برنج به حدی باشد که مایع ته دیگ نه خیلی شل و نه خیلی سفت شود).

5. بقیه برنج را روی آن ریخته و دم می کنیم.

6. کشمش و زرشک (پاک کرده و شسته) را جداگانه با مقدار خیلی کم روغن سرخ می کنیم و سه چهارم از هر دو را با هم مخلوط و یک چهارم بقیه را برای تزیین کنار می گذاریم.

7. بعد از این که برنج دم کشید، روی آن زعفران دم کرده می ریزیم؛ گفتنی است که این پلو تقریبا زعفرانی است.

8. هنگام کشیدن در دیس لا به لای آن مخلوط کشمش و زرشک را می ریزیم و سطح روی برنج را برنج ساده می ریزیم تا بتوان طبق سلیقه تزیین کرد.

نکته:

1. در صورت دلخواه هنگام دم کردن برنج، زیره را روی آن می ریزیم.

2. این غذا را می توان بدون گوشت یا مرغ نیز طبخ کرد.
 


یخمه تُرُش

غذای محلی اصفهانی ها


یخمه تُرُش یک نمونه از غذاهای قدیمی اصفهان می باشد که هم اکنون خیلی کم پخت می شود. این غذا خوشمزه و به واسطه داشتن پر زردآلو، به و آلو بسیار مقوی می باشد. در ادامه مطلب با مواد لازم و طرز تهیه یخمه تُرُش آشنا می شوید.

مواد لازم:
 
  • آلو برقانی: 30 عدد
  • پر زردآلو: 200 گرم
  • به (خردشده): 2 عدد
  • گوشت گوسفند: 250 گرم
  • برنج: یک استکان سرخالی
  • شکر: یک دوم استکان
  • زردچوبه: یک ق چ
  • نمک: به میزان لازم
 غذاهای محلی ایران؛ خوزستان، اصفهان و دامغان
 
طرز تهیه:

1. گوشت را با کمی آب و زردچوبه روی حرارت گذاشته تا نیم پز شود. آلو، به و پر زردآلو را به گوشت نیم پز افزوده و پخت را ادامه دهید تا این مواد نیز نیم پز شوند. برنج را اضافه کرده و اجازه دهید تا غذا کاملا جا بیفتد و آب آن کشیده شود.

2. بعد از پخت آرام آرام غذا را بکوبید تا هسته های آلوها را به تعداد آن ها خارج کنید. بعداز بیرون آوردن هسته ها، غذا را با گوشت کوب خوب ورز دهید، سپس شکر را افزوده و مجددا روی حرارت قرار دهید تا زمانی که شکر در آن حل شود. سپس یخمه تُرُش آماده شده را در ظرف مورد نظر ریخته و همراه با نان سرو نمایید.

نکته:

1. مقدار شیرینی این غذا بسته به ذائقه خودتان دارد. می توانید شیره خرما را جایگزین شکر نمایید.

2. از نکات مهم این غذا شمردن آلوها می باشد که هنگام خارج کردن هسته ها به تعداد ریخته شده، هسته خارج نمایید.

از همه دل بریده ام،دلم اسیر یک نگاست،تمام آرزوی من زیارت امام رضـــــــــاست

پنج شنبه 11 خرداد 1396  5:23 PM
تشکرات از این پست
nargesza
دسترسی سریع به انجمن ها