0

درباره ی میوه ازگیل

 
fatemehza
fatemehza
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1393 
تعداد پست ها : 3415
محل سکونت : اصفهان

درباره ی میوه ازگیل

 

درباره ی میوه ازگیل

درباره ی میوه ازگیل

خواص دارویی ازگیل از روزگاران بسیار دور مورد توجه بوده و بقراط حکیم آن را برای مبتلایان به ترشی معده و مدفوع سوزان و عوارض تب، تجویز می‌نمود.

ازگیل

نام علمی : Mespilusgermanica

نام انگلیسی :Medlar

نام های عربی : الزعرور الجرمانی - الزعرور البستانی

نام‌های دیگر : کنوس، سِر، زِر، ترشهکِنِس، تالاسگور، کُندُز، نِلکا، مشملا و...

ازگیل درختچه‌ای از تیره گلسرخیان (Rosaceae) و خاردار می باشد که ارتفاع آن به شش متر می‌رسد. گل‌های ازگیل سفید است و برگ‌های آن بیضی، کمی کشیده و نوک تیز است که کنار آن بی‌دندانه یا چنددندانه می‌باشد.

میوه ازگیل، کروی شکل، تقریباً به اندازه یک گردو و به رنگ قهوه‌ای است که طعمی شیرین و کمی گس دارد و هم خانواده با سیب و گلابی می‌باشد. روی پوست میوه ازگیل، کرک‌های نمدی مخملی و عدسک‌های سفید دیده می‌شود.

ازگیل، واژه ترکی است و در گویش گیلکی به آن «کونوس» یا «کُنوس» می‌گویند و در گویش مازندرانی به آن «کنهس» و «کندس» گفته می‌شود.

درختچه ازگیل به صورت وحشی در تمام جنگل‌های شمال ایران و دامنه‌های جنوبی البرز دیده می‌شود.

تکثیر درخت ازگیل به این صورت است که پس از کاشت هسته ازگیل و سبز شدن آن، غالباً از طریق پیوند روی درختان دیگر از جمله پیوند روی پایه زالزالک و لیک یا پایه گلابی و گاهی نیز پایه بِه، آن را تکثیر می‌دهند و نوع پیوند، شکمی است که در تابستان انجام می‌شود.

میوه ازگیل در اواخر پاییز و اوایل زمستان می‌رسد. بخش‌های مورد استفاده درخت ازگیل برگ و میوه آن است.

خواص دارویی ازگیل از روزگاران بسیار دور مورد توجه بوده و بقراط حکیم آن را برای مبتلایان به ترشی معده و مدفوع سوزان و عوارض تب، تجویز می‌نمود.

ترکیبات

ازگیل رسیده دارای لعاب نباتی فراوان و تانن می‌باشد و از قند گلوکز، فروکتوز، سوربیتول و اسید‌های آلی (اسید مالیک، اسید سیتریک، اسید تارتریک) و همچنین سلولز و گروه ویتامین‌های B و C، هیدرات کربن، املاح معدنی و کمی پروتئین برخوردار می‌باشد.

خواص درمانی

  • تأثیر بر روی دستگاه قلبی-عروقی:

- خوردن ازگیل خام و (خصوصاً نارس که تانن بیشتری دارد) در معالجه خونریزی‌های داخلی مانند بواسیر، خونریزی رحمی و غیره تأثیر شفابخش دارد.

- ازگیل به دلیل داشتن ویتامین C برای کم خونی ناشی از فقر آهن مفید است؛ زیرا این ویتامین جذب آهن را افزایش می‌دهد.

- ازگیل قدرت اُسمزی خون را بالا می‌برد.

  • تأثیر بر روی دستگاه گوارشی:

- ازگیل به دلیل داشتن «تانن»، بهترین دارو برای درمان عفونت‌های روده بزرگ می‌باشد.

- ازگیل قابض است و در کنترل اسهال ساده اثر قطعی دارد.

- ازگیل در معالجه ورم روده تأثیر دارد.

- ازگیل مقوی روده است و کار آن را تنظیم می‌کند.

- ازگیل به دلیل لعاب، سینه را نرم می‌کند، عطش را فرو می‌نشاند و ضد صفراست.

  • تأثیر بر روی دستگاه عصبی:

- ویتامین B ازگیل، اعصاب را تقویت می‌کند.

  • تأثیر بر روی دستگاه تنفسی:

- غرغره کردن با جوشانده برگ ازگیل، ورم مخاط گلو و نیز آنژین را درمان می‌کند.

  • تاثیر بر روی دستگاه ادراری و تناسلی :

- ازگیل ادرارآور است.

- میوه تازه و رسیده ازگیل برای درمان اختلال قاعدگی خانم‌ها کاملاً مفید است.

  • خواص دیگر:

- ازگیل به دلیل داشتن هیدرات کربن موجب تولید انرژی در بدن می‌شود.

- ضماد ازگیل، جوش‌های بدن را از بین می‌برد.

در قدیم از جوشانده 50 گرم برگ ازگیل، برای درمان سالک و برفک استفاده می‌شد.

طبیعت

ازگیل از نظر طب سنتی ایران، دارای طبیعت سرد و خشک می‌باشد.

عوارض و موارد منع مصرف

هسته ازگیل به علت داشتن اسید سیانیدریک، عنصری سمی است و خوردن آن خطرناک است. همچنین به دلیل این که ازگیل قابض روده‌ها می‌باشد، کسانی که به یبوست مبتلا هستند نباید در خوردن آن زیاده‌روی کنند.

 

 

یک شنبه 17 اردیبهشت 1396  4:28 PM
تشکرات از این پست
nargesza
دسترسی سریع به انجمن ها