هنگامی که در مورد امنیت سایبری صحبت به میان میآید، اصطلاحات زیادی مطرح میشوند که ممکن است با آنها آشنایی نداشته باشیم. این واژه نامه مختصر با هدف کمک به درک بهتر اینگونه اصطلاحات جمع آوری شده است. بخاطر داشته باشید که مجرمین اینترنتی به خوبی قادر به اختفای خود هستند بنابراین بهترین راه برای ایمن ماندن در فضای مجازی، کسب اطلاعات است.
ضد بدافزار (Anti-Malware)
نرم افزاری که از برنامه های مخرب جلوگیری کرده، یا آنها را مورد شناسایی قرار داده و پاکسازی میکند.
آنتی ویروس (Antivirus)
نرم افزاری که ویروس های کامپیوتری را شناسایی و پاکسازی میکند.
تروجان بِک دُور (Backdoor Trojan)
ویروسی که قابلیت کنترل از راه دور یک دستگاه آلوده را فعال ساخته و امکان صدور فرمان توسط شخص حمله کننده را فراهم میسازد. از این تروجان غالبا برای ساخت بات نت برای اهداف مجرمانه استفاده میشود.
بات نت (Botnets)
گروهی از دستگاههای متصل شده اینترنتی که برای ارسال بسته ها (همچون ویروس یا اسپم) پیکربندی شده اند در حالیکه کاربران آنها اطلاعی از این موضوع ندارند.
جرایم سایبری (Cybercrime)
که به جرایم اینترتی و کامپیوتری نیز شناخته میشوند به معنی هرگونه فعالیت مجرمانه است که در آن از کامپیوتر و شبکه استفاده شده باشد، چه در مرحله راه اندازی و چه در هدف جرم.
حمله محرومسازی از سرویس (DDoS)
تلاشی برای ایجاد اختلال یا خارج کردن خدمات هاست ماشین های متصل به اینترنت که باعث اختلال در عملکرد سرورها و وب سایت ها میشود.
بدافزار (Malware)
اصطلاحی فراگیر در مورد نرم افزارهای مخرب و ناخوانده شامل ویروس ها، کرمها، تروجانها، باج افزارها، نرم افزارهای جاسوسی، ابزارهای تبلیغاتی مزاحم، ترس افزار ها و دیگر موارد که به شکل فایلهای قابل اجرا، اسکریپ ها یا محتوای فعال در میآیند.
فیشینگ (Phishing)
تلاشی برای بدست آوردن اطلاعات محرمانه همچون نام کاربری ، گذرواژه ها و یاجزئیات کارت اعتباری با اهداف خصمانه از طریق پوشش در قالب یک نهاد قابل اعتماد در فضای مجازی.
روت کیت (Rootkit)
تروجانی که با هدف جلوگیری از شناسایی و پاکسازی دیگر نرم افزارهای مخرب، اجسام و فعالیت ها در یک دستگاه را مخفی میکند.
مهندسی اجتماعی (Social Engineering)
فعالیت مخرب غیرفنی، که از تعاملات انسانی برای براندازی برنامه ها، روندها و سیاستها امنیتی فنی استفاده میکند تا به شبکه ها و دستگاههای ایمن دسترسی پیدا کند.
تروجان (Trojan)
برنامه های مخربی که به عنوان فایل های بی خطر در سیستم پنهان میشوند و اقدامات بدون مجوزی همچون حذف، بلاک، تغییر یا کپی داده ها و یا منع اجرا و ... را در سیستم اعمال میکنند.
آسیب پذیری روز صفر (Zero-Day Vulnerability)
یک خلا امنیتی در نرم افزار که برای سازندگان آن شناخته شده نیست، که به سرعت قبل از اینکه سازنده یا فروشنده آن را رفع کند مورد سوء استفاده قرار میگیرد.