آخر هفته کجا بریم؟ سفر بهاری آن هم در فروردین، طبیعت جان گرفته موسم سفر به دشت لار؛ برای سفر یک روزه و منطقه ییلاقی دیلمان و تالاب گاوخونی برای سفرهای دو روزه است.
آخر هفته فروردینی موسم سفر به رنگ و بوی بهاری طبیعت است. برای علاقهمندان به سفر و ماجراجویی آخر هفتهها همیشه دیگر حکایتی است، راه سفر را در پیش میگیرند و از زیباییهای طبیعت بهاری نشاط و انرژی میگیرند.
تعطیلات آخر هفته را سفری بهاری باید، تا دست از زندگی پراسترس و رنگپریده شهری بشوییم و به دامان طبیعت بینظیر و رنگارنگ کشورمان رهسپار شویم. در این مقاله با دشت لار؛ برای سفر یک روزه و منطقه ییلاقی دیلمان و تالاب گاوخونی برای سفرهای دو روزه آشنا میشویم.
سفر یک روزه
فروردین طی میشود و بهار را جانی تازه رسیده، فصل آن که کوله بار را بربندیم و راهی سفر شویم، جای گلایه از فرصت کم نیست، یک روز کافی است، صبح بر میخیزیم تا تجربهای متفاوت از هیجان و سر زندگی رقم بخورد، کافی است عزم سفر کنیم، پیش از تاریکی شب، یک دنیا تازگی برایمان رقم میخورد.
دشت لار
دشت لار که به دلیل تنوع بینظیر گیاهی و جانوری خود، سالها است به عنوان منطقه حفاظت شده و پارک ملی شناخته شده است، در دامنههای قله دماوند آرام گرفته است. بهار با زیباییهای دل پذیرش دشت را افسون میکند. اگر هوای سفر به طبیعت را در سر میپرورانید، دشت لار با دنیایی از زیبایی پذیرای شما خواهد بود. زنبق وحشی بنفش و ارغوانی و مرغک و گل زرد و شقایق، دشت لار را در بهار رنگارنگ کرده و زیبایی آن را دو چندان میکنند.
برای رسیدن به این دشت زیبا سه راه در دسترس قرار دارد:
مسیر اول، از طریق منطقه لواسان بزرگ (گردنه ایرا) دسترسی را ممکن میسازد. این مسیر از روستای ایرا تا پاسگاه محیط بانی قوشخانه (ورودی جنوبی پارک ملی لار) امتداد مییابد. روستای ایرا، به وسیله راه آسفالته، از یک سو با شهر رودهن و از یک سو با جاجرود (از مسیر سد لتیان) و از دو مسیر دیگر به شهر لواسان مرتبط است.
رسیدن به روستای ایرا پس از خروج از لواسان با عبور از برگ جهان و نیکنام ده و یا از مسیر جاجرود با عبور از کنار سد لتیان و گذر از نیکنامده و انشعاب از روستای کلان به سادگی میسر میشود.
مسیر دوم، از جاده آبعلی (تهران به سمت آمل) در داخل شهر پلور منشعب میشود. این مسیر از سه راهی پلور تا پست ورودی پاسگاه محیط بانی دلیچای (ورودی شرقی پارک ملی لار) امتداد یافته و دسترسی به پارک ملی لار را از طریق جاده آسفالته، ممکن میسازد.
راه سوم، از طریق روستای گرمابدر شهرستان شمیرانات در نزدیکی فشم است که به غرب پارک ملی لار دسترسی دارد و بیشتر مورد استفاده دامداران بومی و عشایر قرار میگرفته است. عبور از این مسیر نیاز به اخذ مجوز از پاسگاه شکاربانی گرمابدر دارد. توصیه بیشتر طبیعت گردان منطقه این است که به خاطر وجود جانورانی مثل مار و عقرب، شب را در چادر نمانید. میتوانید به اقامتگاه هیئت کوهنوردی پلور بروید. برای گرفتن اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره تلفن این اقامتگاه ـ ۴-۳۲۴۲۸۰۱(۰۱۲۲) ـ تماس بگیرید.
سفرهای دو روزه
فرقی نمیکند از سرسبزی بی حد و حصر لذت میبرد یا عاشق سکوت و آرامش کویر هستید، مقصد ما سفر است، دل به طبیعت بهاری بسپارید، در هر فاصلهای از هر کجای این مرز و بوم که روزگار میگذارنید، دو روز تعطیلات آخر هفتهتان را به خاطرهای به یاد ماندنی بدل کنید.
دیلمان
دیلمان، زیباترین ییلاق شرق گیلان، یکی از بکرترین و دستنیافتنیترین گوشههای خطه سرسبز گیلان با چشماندازی مملو از مه و سرسبزی در فصل بهار، به چشمههای فراوان و چشماندازهای سبز و قلههای پربرفش مشهور است. دیلمان از دو بخش پیرکوه و دیلمان تشکیل شده که از شمال به رشته کوه البرز و از شرق به قله درفک منتهی میشود.
اگر در جادهی قزوین - رشت به تابلوها دقت کنید، بعد از لوشان و منجیل و رودبار به روستای رستمآباد خواهید رسید. با حرکت به سمت شرق، و عبور از روستاهای سندس و حاجیده، همینطور که از دامنههای سبز البرز بالا میروید و از منطقهی حفاظتشدهی سیاهرود میگذرید، قدم در ییلاقهای سرسبز و وسیع و رویاگونی خواهید گذاشت که از اواسط بهار تا اوایل پاییز، میزبان گلههای کوچک و بزرگ گوسفندان است. در ادامه و با عبور از آسیابر به دیلمان خواهید رسید.
مسیر دیگر از شهر سیاهکل و جنگلها و شالیزارها آغاز میشود. هرچه از سیاهکل دور میشوید و در دامنهی کوهها بالا میروید، خانههای قدیمی و روستایی بیشتری توجه شما را جلب خواهد کرد. به شما پیشنهاد میکنیم در یکی از روستاهای کوچک توتکی یا توشی، اندکی توقف کنید و در یکی از کافههای محلی، یک چای تازهدم نوش جان کنید. مطمئن باشید مزهی این چای را، که محصول چایکاران همین منطقه است هرگز فراموش نخواهید کرد.
اندکی بعد به آبشار لونک خواهید رسید. آبشار و غذاخوریهای نزدیک آن نیز محل مناسبی برای توقف و یک پیادهروی کوتاه در دل جنگل است. بعد از آن هم به روستای زیبای اسپیلی خواهید رسید؛ که طبیعت آن همچون نامش جذاب و دوستداشتنی است. قلهی درفک، یا همان بام گیلان نیز، در تمام طول مسیر شما را همراهی میکند و به مناظر اطراف جاده جلوهی خاصی میبخشد.
از خاطر نبرید، به دلیل بکر ماندن این منطقه در مقایسه با دیگر نواحی نوار شمالی کشورمان، یکی از مهمترین جاذبههای منطقهی دیلمان روستاگردی و همنشینی با مردم دیلمی و کوهنشین منطقه است. مردمانی که با لباس و زبان سنتی، و زندگی در دل جنگلهای بهشتی این منطقه همیشه با روی باز پذیرای گردشگران هستند.
تالاب گاوخونی
تالاب گاوخونی مقصد نهایی سفر پربرکت رودخانه زایندهرود است. گاوخونی اسرارآمیز، احساس مبهمی از راز و رمز زندگی، مرگ، واقعیت و وهم را در خیال آدم برمیانگیزاند، شبهایش در فصول مختلف، ستارههای پرفروغش و شهابهای پرسرعت، آن محیط را به سرزمینی از افسانهها بدل کرده است.
هر آنچه به این دشتهای مینگری انگار انتهایی ندارد، سکوت عمیق و سنگین تالاب که تنها وزش باد آن سکوت سنگین را میشکند، آنجا راوهمانگیزتر میکند، آسمانی بلند و فروزنده، اقلیمی متفاوت که خود سبب پایندگی و تاب آوردن انسان کویری بوده است، آن هیبت، صلابت، عبوسی و خشکی کویر در رویارویی با باتلاق، در هم میشکند و تعدیل میشود.
تالاب بیشتر به معجزهای میماند در فلات مرکزی ایران، که پایانی برای آن متصور نیست، بلکه آغازی دوباره است و باعث شده رگ حیات، در طبیعت بخیل کویر جاری شود، با قدمتی تاریخی، آن گونه که گفتهشده، تمدن ابتدا در این پایاب شکل گرفته و بعد در بالا دست رودخانه گسترش یافته است.
تالاب گاوخونی در ۱۶۷ کیلومتری جنوب شرق اصفهان در مجاورت شهر ورزنه قرار گرفته است. از شهر ورزنه که ۲۵ کیلومتر از طریق جاده شوسه به سمت شرق میرویم به تالاب میرسیم (ادامه این مسیر از کنار تالاب به یزد منتهی میشود)، وسعت تالاب ۴۷۰ کیلومترمربع بوده که در حال حاضر ۵۰ کیلومتر مربع آن را آب فرا گرفته است. همچنین میتوان از سوی استان یزد، به باتلاق سفر کرد، در راه سری به ندوشن و مسجد جامع کهن و آثار تاریخی آن زد و سپس از با توقفی در رباط قلعه خرگوشی به سمت باتلاق رهسپار شد.