كشف ساز و كار ربودن مواد غذايي توسط پاتوژنها
گروه دانشگاه / حوزه علمي-فناوري
89/10/19 - 13:10
شماره:8910190461
كشف ساز و كار ربودن مواد غذايي توسط پاتوژنها
خبرگزاري فارس: گروهي از محققان ساز و كار ربودن مواد غذايي توسط پاتوژنها را كشف كردند.
به گزارش خبرگزاري فارس، آلودگيهاي باكتري و ديگر پاتوژنها سالانه بيش از 500 ميليارد دلار خسارت به محصولات كشاورزي در سراسر جهان وارد ميكند. اخيراً گروهي در مؤسسه زيست شناسي گياهي كارنيگي، روشي ابداع كردهاند كه با آن ميتوان به ساز و كار جذب (سرقت) مواد غذايي بهوسيله باكتريها از گياهان پيبرد.
اين محققان دريافتند كه يك دسته حفره جديد، ميتواند شكر را از گياه به بيرون انتقال دهد. باكتريها و قارچها با ربودن شكر از طريق اين حفرات، به شكر موجود در گياهان بهعنوان منبع غذايي دسترسي پيدا ميكنند. اين اولين باري است كه دانشمندان ميتوانند ربودن غذا از گياه را بهوسيلهي پاتوژنها تحت كنترل درآورند كه اين امر ميتواند مانع طيف وسيعي از بيماريهاي گياهي شود.
جهش ژنهاي توليدكننده حفره، مانع از بروز عفونتهاي پاتوژني نظير پژمردگي در گياه برنج ميشود. در نبود پاتوژنها، اين پروتئينهاي حفرهاي موسوم به SWEETs شكر لازم براي توليد دانه، گرده و شهد را فراهم ميكند. در جانوران و انسانها نيز چنين پروتئيني توليد شده كه در روده، كبد، بيضه و سلولهاي پستاني موجب رهاسازي شكر ميشود.
پيش از اين محققان به دنبال پمپي براي خروج شكر از سلولها بودند، زيرا گمان ميكردند كه با كمك چنين پمپي شكر به بيرون از سلول فرستاده ميشود. براي بررسي اين فرضيه آنها از فناوري مبتني بر نانوحسگرهاي انتقالدهنده انرژي رزونانس فلورسانس (FRET) استفاده كردند. آنها ژن توليدكننده شكر را در گياه قرار داده، مطمئن شدند كه گياه شكر توليد ميكند؛ اين در حالي است كه اگر پمپ انتقالدهنده شكر وجود داشته باشد، نانوحسگرها ميتوانند خروج آنها را شناسايي كنند؛ اما حسگر حضور شكر را احساس نكرد؛ بنابراين چنين پمپي نميتوانست وجود داشته باشد.
پژوهشگران به سراغ مسير ديگري رفتند، آنها دريافتند كه ژنهايي از خانواده SWEETs به نام Xa13 كه منجر به توليد حفرههايي در سلول ميشوند، در انتقال شكر نقش دارند. در واقع اين ژن مسئول رساندن شكر به باكتري است. جهش در چنين ژنهايي موجب مقاومت گياه در برابر عفونت پژمردگي حاصل از فعاليت باكتري ميشود. حال ميتوان به دنبال ساخت دارويي رفت كه بتواند بهمنظور حفاظت از گياهان در برابر باكتري، فعاليت اين ژن را محدود كند.
اين كشف و تحقيقات پس از آن ميتواند پنجره جديدي در روشهاي محافظت از محصولات كشاورزي باز كند. با تغييرات ژنتيكي در اين گياهان ميتوان آنها را در برابر برخي از آفتها محافظت كرد. از آنجا كه اين ژن در برخي جانداران از جمله انسان نيز وجود دارد، اين يافته ميتواند در پزشكي نيز مورد استفاده قرار گيرد
یک شنبه 19 دی 1389 8:28 PM
تشکرات از این پست