اگر برای سفر نوروزی تان قصد دارید به استانی سفر کنید که هم بتوانید زیباترین آثار تاریخی را ببینید و هم از دیدن طبیعت کم نظیر بهره مند شوید، هم غذاهای ویژه خوشمزه کرمانشاهی بخورید و هم سوغات خاص بخرید، پیشنهاد می کنیم به کرمانشاه سفر کنید. استانی به بلندای تاریخ با کوه های سر به فلک کشیده و سراب های جوشان، برایتان سنگ تمام می گذارد تا سفری فراموش نشدنی را تجربه کنید.
ما هم برای اینکه بدانید، از کجاها بازدید کنید که بیشتر به شما خوش بگذرد، شما را به جذابیت های این استان راهنمایی می کنیم. راستی در این سفر خوردن دنده کباب و خورش خلال بادام را فراموش نکنید.
معبد آناهیتا
معبد آناهیتا در شهر کنگاور و در میانه راه امروزی همدان به کرمانشاه قرار دارد. آناهیتا ایزد بانوی آب های روان، زیبایی، فراوانی و برکت در دوران پیش از اسلام بوده است. معبد آناهیتا بر روی تپه طبیعی با حداکثر ارتفاع 32 متر نسبت به سطح زمین های اطراف ساخته شده است. برفراز این اثر تاریخی، ردیفی از ستون های سنگی بر پا بوده که بلندای هر ستون ۵۴/۲ متر است. جوی های سنگی، آب رودخانه را میزان کرده و به طرز باشکوهی به آبگیری در وسط معبد آناهیتا هدایت می کرده است. نوع تقسیم آب و جریان آب درون معبد آناهیتا یکی از شگفتی های مهندسی در آن دوران است تا این عنصر مقدس را به زیباترین شکل ممکن به نمایش بگذارند.
بیستون
سنگ نوشته بیستون مهمترین متن تاریخی زمان هخامنشیان است که شرح پیروزی داریوش را بر گوماته مغ و به بند کشیدن یاغیان را نشان میدهد. بیستون در شهرستان هرسین در سی کیلومتری شهر کرمانشاه بر دامنه کوه بیستون واقع شده است.
در مجموعه بیستون 28 اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است كه از مهمترین آنها میتوان به سراب بیستون، بقایای گورستان قدیمی، دژ تاریخی ،مجسمه هركول، فرهادتراش،وقفنامه شیخ علیخان زنگنه، و... اشاره نمود كه 13 اثر بههمراه سنگنوشته در سال 2006 به ثبت جهانی رسیده است. مهمترین و مشهورترین اثر باستانی در این مجموعه نقش برجسته كتیبه داریوش است.
مجسمه هرکول
این نقش برجستة دوره اشكانی یکی از آثار موجود در مجموعه بیستون است که در سال 1337 ش به هنگام احداث جاده همدان ـ كرمانشاه شناسایی شد، مرد نیرومندی را نشان میدهد كه در زیر سایه درختی بر روی نقش شیری لم داده است. او به آرنج چپ تكیه داده و در دست چپ پیالهای دارد و آن را نزدیك صورت خود نگه داشته است و دست راست خود را روی پای راست قرار داده و پای چپش را تكیهگاه پای دیگرش كرده است.در پشت سر این شخصیت، كتیبه و نقشهایی حجاری شده است. این نقشها شامل درختی است كه بر شاخه آن كماندان و تیردانی آویزان است و در كنار درخت گرز مخروطی شكل گرهداری نقش شده است.
تالاب هشیلان
تالاب هشیلان در شهرستان هرسین و در فاصله 36 کیلومتری شمال غربی شهر کرمانشاه قرار دارد. مساحت این تالاب تقریباً 450 هکتار است که از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه، به عنوان منطقه شکار و تیراندازی ممنوع درنظر گرفته شده است. آب تالاب در بالادست به صورت سراب و چشمههای جوشان میباشد و در پهنه تالاب به صورت كانالهای بزرگ و كوچک پخش شده است. در این تالاب حدود 110 جزیره كوچک و بزرگ با مساحت تقریبی از 100 متر مربع تا حدود یک هكتار وجود دارند که در فصل زمستان و در روزهای پر باران، در اثر افزایش دبی آب تالاب، بعضی از آنها در زیر آب پنهان میشوند.
نام تالاب بر اساس گویش کردی، مرکب از دو بخش «هشی» به معنی مار و «لان» به معنای خانه است. بنابراین نام هشیلان به معنی لانه مارها است، زیرا در این تالاب تعداد زیادی مار به ویژه مار آبی و مار چلیپر وجود دارند. لاکپشت خزری یا گونه لاکپشت برکهای و لاکپشت مهمیزدار نیز در این زیستگاه به فراوانی یافت میشوند.
غار قوری قلعه
غار قوری قلعه بزرگترین و شگفت انگیز ترین غار آبی آسیا و طولانی ترین غار آبی ایران و یکی از هفت اثر طبیعی ملی ایران است که در ۲۵ کیلومتری شهر روانسر استان کرمانشاه ، در جاده روانسر - پاوه و در همسایگی روستایی به همین نام جای گرفته است.مجموعه ای از تالارها و قندیل های بی نظیر سبب شکوه هرچه بیشتر این غار شده است.
در داخل غار قوری قلعه و بر روی سینه داخلی آن می توان به صورت طبیعی و بدون دخالت انسان، آثاری شبیه فردوسی، امیرکبیر، بابانویل، شیرسنگی، ماهی، مار کبری، قارچ، برج پیزا، نیم رخ شیر، فیل، قلب، گل کلم، بستنی، کشتی، گردن غاز، آبشار، لاک پشت، نام حضرت محمد (ص) و نیز ماکت شهر پاوه را مشاهده کرد. در عمق هزار متری غار تالاری وجود دارد که زیباترین حوضچه آبی جهان در آن توجه همه را به خود جلب می کند. در این محوطه قندیل هایی به شکل پرده ای وجود دارد که با دست زدن به هرکدام از آنها صدایی شبیه یکی از آلات موسیقی به گوش میرسد، به همین دلیل این محوطه را «تالار بتهوون» نامگذاری کرده اند.
طاق بستان
طاق بستان که در زبان کردی به آن «طاق وسان» می گویند، مجموعه ای از سنگ نگاره ها وکتیبه های دورهٔ ساسانیِ در شمال غربی کرمانشاه است. این مجموعه در قرن سوم میلادی ساخته شده و چند صحنهٔ تاریخی از جمله تاج گذاری خسرو پرویز، تاج گذاری اردشیر دوم، تاج گذاری شاهپور دوم و سوم و هم چنین چند کتیبه در آن کنده کاری شده است..
در شمال غربی طاق بستان هم چشمه آب بسیار زیبا و دارای آب فراوان و سرد، دریاچه زیبا و گردشگاهی روح افزا را تشکیل داده است.
باغ گلها
کرمانشاه بعد از اصفهان دومین شهری است که دارای باغ گل ها شد و زیبایی های طبیعی این شهر، با وجود این باغ، جلوه بیشتری پیدا می کند.
این باغ گل در بزرگراه کمربندی این شهر، روبه روی بیمارستان سینا در مساحت بیش از ۵ هکتار قرار دارد.این باغ بزرگ و زیبا شامل نمایشگاه کاکتوس، برکه، آبراه، باغ های ایرانی و انگلیسی، بخش گل های فصلی، درختچه ها و گونه های مختلف گل جمع آوری شده از سراسر کشور است.
سراب نیلوفر
سرآب نیلوفر دریاچه کوچکی در حدود 14 کیلومتری شمال غرب کرمانشاه است که مملو از گل های نیلوفر آبی است که در فصول گرم سال غنچه ها و برگ های آن سر از آب برآورده و قسمت زیادی از سطح دریاچه را می پوشاند. اطراف این سرآب تأسیسات رفاهی گردشگری و پارکی احداث شده است.
این سراب در ابتدای منطقه سنجابی و در دامنه کوه «کماجار» قرار دارد. یک پارک ساحلی بسیار زیبا هم در کنار این سراب قرار دارد.
تکیه معاون الملک (موزه مردم شناسی)
تكیه معاونالملك یكی از بناهای به جا مانده از دوره قاجاریه در شهر كرمانشاه است. كاشیهای منحصر به فرد این بنا، آن را از دیگر تكایای شهر متمایز میكند. این بنا در بافت قدیم شهر، در محله آبشوران قدیم و در خیابان شهید حـداد عادل قرار دارد که بـه دستور حسین خان معروف به «معینالرعایا» ساخته شد. این بنا از سه قسمت حسینیه، زینبیه و عباسیه تشكیل شده است.
در قسمت جنوبی این تكیه موزه مردم شناسی قرار دارد و سعی بر این شده كه در رهگذر مردم شناسی استان، اطلاعاتی در اختیار مخاطبین و بازدید كنندگان قرار گیرد. موزه مورد نظر از غرفه های متعددی تشكیل شده و هر غرفه اطلاعات مخصوص به یك شهرستان از شهرستان های تابعه استان را در خود دارد. مجسمه های مومی كه در آنها سعی شده ساختار ویژه چهره و اندام اهالی ساكن در هر منطقه رعایت شود،با پوشش های مخصوص بخود غرفه ها را زینت بخشیده اند.
گور دخمه دکان داوود (کل داوود)
مقبره سنگی دکان داوود که از آثار تاریخی دوره مادها یا هخامنشیها به حساب میآید، در 3 کیلومتری جنوب شرقی سرپل ذهاب(روستای کل داوود) در ابتدای جاده انزل واقع شده است.این گوردخمه نزد مردم بومی آن منطقه به کل داوود (کل داو) و دکان داوود شهرت یافتهاست.
آبشار پیران
آبشار پیران در نزدیکی روستای شالان و 9 کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب در استان کرمانشاه واقع است.این آبشار که ارتفاع آن حدود صد متر است، از فراز صخره ای بسیار عظیم به پایین سرازیر میشود. در نزدیکی آبشار پیران، ویرانههای قصر یزدگرد قرار دارد که قدمت آن به دوران ساسانی میرسد.
برای رفتن به آبشار پیران باید از سرپلذهاب حدود 9 کیلومتر به سمت روستای شالان رفت و با حدود یک ربع پیادهروی به منطقه زیبایی که آبشار در آن واقع شده برسید.
منابع : همگردی،سیری در ایران،باشگاه خبرنگاران جوان،آریا زمین
علیرضا عابدینی-تبیان