مقدار و اندازه شیر مادر برای رشد و وزن گیری نوزاد بسیار مهم است.
اگر برگ های جعفری را له کنند و مانند ضماد بر روی سینه قرار دهند شیر را باز می کند. ضماد آن با آرد جو جهت دفع ورم سینه که در اثر زیاد ماندن شیر ایجاد شده باشد مفید است.
زیاد شدن شیر مادر
- کاهو پخته برای زیاد شدن شیر مادر تاثیر دارد.
- خوردن باقلا مفید است.
- آب هویج مفید است.
- برگ توت فرنگی که دم کنند و بخورند، شیر را زیاد می کند.
- شیر مادر اگر غلیظ است آبلیمو بخورد تا رقیق شود.
- خوردن رازیانه شیر را زیاد می کند. رازیانه سرشار از ویتامین های(A-B-C) و فسفر و آهک است، دم کرده تخم رازیانه به مقدار ۱۵ گرم در یک لیتر آب با هر غذا، یک فنجان صرف شود. شیر آنها زیاد و سریع الهضم می شود.
- سیب زمینی ترشی سرشار از ویتامین های (A-B) است و مغذی تر از سیب زمینی است. زیرا دارای مواد آلبومینی زیادتری است. و مادران شیرده وقتی میل کنند، شیرشان زیادتر می شود.
- بادام دارای مقدار زیادی ویتامین های (A-B) و قند و سقز، چربی روغن مایع و مواد سفیده ای و همچنین آهک و فسفر است. بادام خوراکی خیلی مغذی است و به خانم ها توصیه می شود. بادام خشک یا تازه برای هر معده ای سازگار نیست ولی اگر آن را بو بدهند سهل الهضم تر می شود. در هر صورت موقع خوردن باید آن را کاملا و آهسته جوید و با آب دهان مخلوط کرد تا زود هضم شود. بادام مقدار زیادی مواد سفیده ای دارد و به همین جهت است که باید در خوردن آن زیاده روی نکرد و اعتدال را رعایت کرد. در بعضی نواحی بانوان باردار هر روز صبح ناشتا بادام پوست کنده می خورند زیرا بادام مقوی و نیرو بخش است مخصوصا بر روی نطفه و سلامت آن اثر بسزایی دارد.
پرفسور کارلوفوآ- مدیر انستیتوی فیزیولوژی و استاد دانشگاه ایتالیا درباره لیمو اینطور عقیده دارد، لیمو نه تنها برای داشتن اسید سیتریک آن بلکه مخصوصا به مقدار سرشار و فراوانی که ویتامین دارد که این ویتامین ها برای معالجه بیماری اسکوربوت خیلی مفید است و مصرف آن را برای سلامتی لازم دانسته است.
- اگر در شیر استرلیزه بچه های شیرخوار چند قطره آبلیمو یا پرتقال بچکانند آنها را در بر غلیه اسکوربوت و کمبود ویتامین C بیمه خواهند کرد، همچنین این ویتامین باعث می شود غذا زودتر هضم شود. مصرف آبلیمو یا پرتقال با شیشه برای بچههای شیرخواره فوق العاده لازم است و آنها را از بیماری ها مصون می کند.
- مقدار ۳۰ تا ۴۰ گرم گزنه را و ریشه آن را در یک لیتر آب ده دقیقه بجوشانند و مدت ۴۸ ساعت بین غذا مصرف کنند. مادرانی که از کمی شیر خود ناراحت هستند باید گزنه پخته را مثل اسفناج بخورند بزودی احساس خواهند کرد که شیر آنها زیاد شده. گزنه ادرار آور است و شیر را هم زیاد می کند. گزنه خشک را به مقدار ۱ قاشق دسرخوری ده دقیقه در یک لیتر آب جوشانده یا دم کرده و پیش از هر غذا یک فنجان میل کنند.
- لوبیا دارای فسفر زیاد و کمی آهن و پتاسیم تولید کننده شیر است و قاعده را باز می کند مخصوصا وقتی آن را بپزند و آب آن را بخورند.
- مقدار یک قاشق قهوه خوری تخم و دانه انیسون یا همان بادیان رومی در یک فنجان آب جوش دم کرده بعد از هر غذا یک فنجان میل کنند.
- سنبل را اگر با انیسون و تخم شوید مخلوط کرده و مصرف کنید شیر را زیاد می کند. مقدار مصرفی آن ۲۰ گرم از تخم آن را در ۱ لیتر آب دم می کنند و بیست گرم ریشه آن را در یک لیتر آب می جوشانند.
- سوسنبر اغلب بعنوان داروی ضد شیر تجویز می شود ولی به جای بند آوردن شیر آن را غلیظ می کند و در نتیجه بهتر می شود. مقوی قلب، مقوی معده، بادشکن، ضد کرم، ضد انواع قولنج،برای اسهال مفید، برای عوارض ضعف معده مفید، اختلالات هاضمه، دل بهم خوردگی موثر و نیروبخش است. ده تا بیست گرم در یک لیتر آب جوش ده دقیقه دم کرده و بعد از هر غذا یک فنجان از آن را بنوشند.
- اگر غازیانی را به شکل ضماد روی سینه مادران شیرده بگذارند شیر آنها زیاد می شود و به جریان می افتد.
- دم کرده تخم هویج به مقدار یک قاشق قهوه خوری برای یک فنجان آبجوش مقوی، مدر، اشتها آور و خانمها اگر آن را مصرف کنند قاعده آور است و شیر را زیاد می کند.
- یک هفته زیره سبز را با آرد برنج و شیر حریره بپزند و بخورند مفید است.
- نشاسته گندم با بادیان طبخ کنند برای زیاد شدن شیر زنان مفید است.
- ناشتا خوردن زینان ۲ مثقال مفید است.
- لوبیا را بپزند و آب آن را بخورند.
- خوردن ترب شیر را زیاد می کند. آشامیدن تخم ترب حیض و شیر را زیاد می کند، زیاد خوردن ترب مولد شپش و قی آورنده است.
- خوردن گرمک بین دو غذا شیر را زیاد می کند.
- کاکوتی برای زیاد شدن شیر نافع است، بعلت داشتن هورمون زیاد خوردن آن با دوغ مفید است.
- انگور شیر را زیاد می کند، برای مبتلایان به دیبت ممنوع است. مخصوصا غوره آن را خانم های باردار نخورند.
- دم کرده برگ توت فرنگی در ازدیاد شیر مفید است.
منبع:نوزاد