شهید مطهری (ره) چه آفات و آسیبهایی را برای انقلاب اسلامی، خطرناک قلمداد میکنند؟
از آنجا که هر پدیده و نهضت اجتماعی و انسانی، ممکن است دچار آسیبها، آفات و بحرانهایی شود، لازم است برای بهداشت و درمان این پدیدههای اجتماعی از انواع آسیبها و آفتهای تهدیدکننده مطلع باشیم. استاد شهید مرتضی مطهری با بصیرت عمیق و اعتقاد قوی خود در همان آغاز انقلاب اسلامی، به برخی از آفات خطرناک برای انقلاب اسلامی ایران، اشاره کردند.
تجربهی چندین سالهی انقلاب اسلامی، اثبات نموده است که دشمن در جنگ نرم به دنبال آسیب رساندن از طریق نفوذ اندیشههای بیگانه و تجددگرایی برای تبدیل اسلام ناب محمدی به اسلام آمریکایی و شیعه انگلیسی از طریق فرصتطلبان میباشد.
در اینجا به اختصار به آفات مورد اشارهی آن استاد شهید، میپردازیم:
1- نفوذ اندیشههای بیگانه
«اندیشههای بیگانه از دو طریق نفوذ میکنند: یکی از طریق دشمنان... دیگر از طریق دوستان و پیروان. گاهی پیروان خود مکتب، به علت آشنایی نادرست با مکتب، مجذوب یک سلسله نظریات و اندیشههای بیگانه میگردند و آگاهانه و یا ناآگاهانه، آن نظریات را رنگ مکتب میدهند و عرضه مینمایند.»
2- تجددگرایی افراطی
«تجددگرایی افراطی که هم در شیعه وجود داشته و دارد و هم در اهل سنت و در حقیقت عبارت است از: آراستن اسلام، به آنچه از اسلام نیست و پیراستن آن از آنچه از اسلام هست، به منظور رنگ زمان زدن و باب طبع زمان کردن، آفت بزرگی برای نهضت است... برخی آنچنان عوامزده هستند که تنها معیارشان سلیقهی عوام است و عوام هم گذشتهگرا، به حال و آینده کاری ندارند. برخی دیگر که به مسائل روز، توجه دارند و دربارهی آینده میاندیشند، متأسفانه، سخاوتمندانه از اسلام مایه میگذارند. سلیقهی روز را معیار قرار میدهند و به نام اجتهاد آزاد بجای آنکه اسلام را معیار حق و باطل زمان قرار دهند، سلیقه و روح حاکم بر زمان را معیار اسلام قرار میدهند...»
3- ناتمام گذاشتن
«متأسفانه تاریخ نهضتهای اسلامی صد سالهی اخیر، یک نقیصه را در رهبری روحانیت نشان میدهد و آن اینکه، روحانیت نهضتهایی که رهبری کرده تا مرحلهی پیروزی بر خصم، ادامه داده و از آن پس ادامه نداده و پی کار خود رفته و نتیجهی زحمات او را، دیگران و احیاناً دشمنان بردهاند... نهضت اسلامی ایران، در حال حاضر در مرحلهی نفی و انکار است. اکنون این نگرانی در مردم هوشمند، پدید آمده است که آیا باز هم روحانیت، کار خود را نیمهتمام خواهد گذاشت؟»
4- رخنهی فرصتطلبان
«هر نهضت، مادام که مراحل دشوار اولیه را طی میکند، سنگینیاش بر دوش افراد مؤمن، مخلص و فداکار است؛ اما همین که به بار نشست و یا لاأقل نشانههای بار دادن آشکار گشت و شکوفههای درخت هویدا شد، سر و کلهی فرصتطلبان است که فاجعه به بار میآورد.»
5- ابهام طرحهای آینده
«قطعاً، نهضت باید طرحهای روشن و خالی از ابهام و مورد قبول و تأیید رهبران را ارائه دهد تا جلوی ضایعات گرفته شود. ما خوشوقتیم و خدا را سپاسگزار که از نظر موادّ خام فرهنگی، فوقالعاده غنی هستیم. نیازی از این نظر، به هیچ منبع دیگر نداریم. تنها کاری که باید بکنیم، استخراج و تصفیه و تبدیل این موادّ خام به مواد قابل استفاده است و مستلزم بیداردلی و کار و صرف وقت است.»
6- تغییر جهت یافتن اندیشه و نیّت خدایی
«ششمین آفتی که یک نهضت خدایی را تهدید میکند، از نوع معنا است؛ از نوع تغییر جهت دادن اندیشههاست؛ از نوع انحراف یافتن مسیر نیّتهاست. نهضت خدایی، باید برای خدا آغاز یابد و برای خدا ادامه یابد و هیچ خاطره و اندیشهی غیر خدایی در آن راه نیابد تا عنایت و نصرت الهی شاملش گردد... سنّت لایتغیّر خداست که هر ملتی که از درون و از جنبهی اخلاقی، تغییر کند و عوض شود، خداوند متعال سرنوشت آنها را تغییر دهد:
"إِنَّ اللَّهَ لَا یُغَیِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى یُغَیِّرُوا ما بِأَنْفُسِهِمْ"(رعد/11): خداوند وضع و سرنوشت مردمی را عوض نمیکند؛ مادامی که آنها خود را و آنچه به اندیشهها و رفتارهای خودشان مربوط است تغییر ندهند.».
منبع: کتاب «دانستهها و ندانستههای یک انقلاب»